На 3-ти октомври става ясен проектът-победител в Алпийски заслон на бъдещето

Снимка: БГНЕС

Алпийски заслон на бъдещето ще бъде изграден на територията на Природен парк "Витоша", а петте проекта-финалисти бяха представени вчера официално в рамките на инициативата, започнала през май. Възложители са Природен парк "Витоша" и BRING – организацията, която насърчава иновациите в устойчивото строителство. Партньори са Камарата на архитектите и Българският антарктически институт.  

Състезанието е за изработване на концепция и идеен проект за възстановяване на разрушен с годините алпийски заслон от камък в местността "Три кладенци" на Витоша. Към момента са налични само част от основите. Мястото е на 1940 м надморска височина и се намира вдясно (30 м) от пътеката между хижа "Кумата" и Черни връх, след пистата на Конярника.

Идеята е най-вече да се изпълни смисълът на заслон – място, на което човек да може да се спаси, каза в "Преди всички" Андрея Момерин:

Ние го наричаме в наши разговори строителната молекула, тъй като не предвиждаме в него да има дори огнище или санитарен възел, а всъщност да е място, което да може да побере до 10-12 души при нужда, и което да може да ги подслони и да им осигури връзка със спасителните служби, така че те да могат да потърсят помощ. Това, от една страна, а от друга страна – това трябва да е сграда, която да се вписва почти идеално в природната среда. На това място в близост има резерват, има животни и ние трябва да се съобразяваме с природата и да не се вместваме грубо в тази среда. Още една гледна точка имаме – това да е проект на 2050 година, т.е. ние да се стремим да демонстрираме и тестваме иновации в строителството, и да се опитаме да гледаме напред. Изискванията бяха, освен екстремната устойчивост на времето, техният проект да може да представлява модул за съставянето на по-голяма верига от такива малки сгради, тъй като идеите ни са не да реализираме само един заслон на Витоша, а да реализираме и други проекти с тази технология.

Петте финални проекта могат да бъдат видени във виртуалната галерия на BRING. Един от тях използва електрическото захранване, което се осигурява чрез фотоволтаична хибридна система, позволява зареждането на малки електронни устройства. Друг интересен проект се нарича КОШЕЛТЪР, който по интересен начин се вписва в характеристиките на планината Витоша.

По време на церемония на 3-ти октомври ще бъде обявен победителят.

Открита е и набирателна сметка, на която всички желаещи могат да дарят средства за реализацията на заслона.

Още по темата можете да чуете в звуковия файл. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33