Село Момчиловци се превръща за три дни в столица на киселото мляко

Българи и китайци строят нова мандра "Момчиловци - Брайт"
Снимка: БГНЕС

В родопското село Момчиловци започва третото издание на фестивала под мотото "Киселото мляко - новият път на коприната". В продължение на три дни селото ще се превърне в столица на киселото мляко, за да популяризира млечните продукти, богатството на песенния и танцов фолклор, самобитността на родопските обичаи и автентичните занаяти.

За феста в планинското село пристигна 30-членна делегация от Китай.

На фестивала на киселото мляко ще бъде направена символична първа копка на ферма с мандра "Момчиловци - Брайт". Инвестицията е българо-китайска и се очаква строежът да започне на пролет следващата година, каза кметът на Момчиловци Сийка Суркова:

На официалното откриване от 16.00 часа днес участниците в курса по китайски ще получат своите сертификати на сцената и ще изнесат кратка програма пред присъстващите. Освен това, предвидена е официална церемония, в която ще се включат и нашите партньори от Шанхай, които от осем години произвеждат кисело мляко с марка "Момчиловци".

Всички къщи за гости в Момчиловци са пълни на 100%, допълни още Суркова:

Закриваме фестивала в неделя от 14.00 часа, а дотогава всеки, който пожелае, може да се наслади на богатата фолклорна програма на сцената пред кметството в Момчиловци, да види какво са изработили занаятчиите от Момчиловци, от Родопите и от България, както и да опита млечните продукти, които предлагат нашите изложители на площадното пространство.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Акад. Георги Марков

Акад. Георги Марков: Хабим национална енергия и историческо време

"Моят исторически оптимизъм е като казвам: „И по-страшно е било някога“, макар че народът ни има своята ДНК, но тогава е бил по-жилав и търпелив, а сега бърза да живее по европейски богато." Това каза пред "Хоризонт" акад. Георги Марков от Инициативния комитет за национално помирение и единение.  Историята не се променя с бутането на..

публикувано на 23.09.18 в 13:59

Едва 75 миньора от рудника в "Бобов дол" са регистрирани в бюрото по труда

Само 75 миньори от закрития  рудник "Бобов дол" са се регистрирали в бюрото по труда, съобщиха от администрацията. Според обявения план за ликвидация на последния обект за подземен добив на въглища съкратените са 400. В бюрото по труда  са се регистрирали 50 човека от Бобов дол и 25 от Дупница. Същевременно някои са започнали работа, пак като..

публикувано на 23.09.18 в 13:38
Унгарският премиер Виктор Орбан (на преден план) и френският президент Еманюел Макрон са защитници на различни политически линии в Европейския съюз.

Има ли почва за орбанизация у нас

Има ли почва за орбанизация у нас и крие ли опасности заявяването на подкрепа за Унгария срещу евросанкции спрямо Будапеща? В предаването "Неделя 150" свой прочит на темата направиха политологът и преподавател в Софийския университет Даниел Смилов, социологът от "Галъп" Първан Симеонов и журналистът Светослав Терзиев. „България има гузно поведение..

публикувано на 23.09.18 в 12:57

Нов протест на работниците от заводите на Стайков край Карнобат

Над 300 работници от затворените фабрики за спиртни напитки, собственост на задържания Миню Стайков, се събраха днес пред сградата на Районния съд в Карнобат. Те очакват съдът да реши дали ще бъде удължен срока, в който фабриките да останат запечатани. По-рано днес протест на работниците имаше пред производствената база в село..

обновено на 23.09.18 в 12:33

Започна астрономическата есен

В Северното полукълбо днес започна астрономическата есен. В 4 часа и 54 минути българско време Слънцето навлезе в есенната равноденствена точка в съзвездието Дева. „На датата на равноденствието денят ще трае 12 часа и 10 минути“, обясни Ганчо Ганчев, докторант към катедра „Астрономия“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“...

обновено на 23.09.18 в 12:21