Село Момчиловци се превръща за три дни в столица на киселото мляко

Българи и китайци строят нова мандра "Момчиловци - Брайт"
Снимка: БГНЕС

В родопското село Момчиловци започва третото издание на фестивала под мотото "Киселото мляко - новият път на коприната". В продължение на три дни селото ще се превърне в столица на киселото мляко, за да популяризира млечните продукти, богатството на песенния и танцов фолклор, самобитността на родопските обичаи и автентичните занаяти.

За феста в планинското село пристигна 30-членна делегация от Китай.

На фестивала на киселото мляко ще бъде направена символична първа копка на ферма с мандра "Момчиловци - Брайт". Инвестицията е българо-китайска и се очаква строежът да започне на пролет следващата година, каза кметът на Момчиловци Сийка Суркова:

На официалното откриване от 16.00 часа днес участниците в курса по китайски ще получат своите сертификати на сцената и ще изнесат кратка програма пред присъстващите. Освен това, предвидена е официална церемония, в която ще се включат и нашите партньори от Шанхай, които от осем години произвеждат кисело мляко с марка "Момчиловци".

Всички къщи за гости в Момчиловци са пълни на 100%, допълни още Суркова:

Закриваме фестивала в неделя от 14.00 часа, а дотогава всеки, който пожелае, може да се наслади на богатата фолклорна програма на сцената пред кметството в Момчиловци, да види какво са изработили занаятчиите от Момчиловци, от Родопите и от България, както и да опита млечните продукти, които предлагат нашите изложители на площадното пространство.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Лавата не спира да създава проблеми на Хавайските острови

Лава от вулкана на Хаваите засегна туристическо корабче

Лава от вулкана Килауеа, който е активен повече от два месеца, избликна от водата до туристическо корабче край брега на Големия остров на Хаваите и рани 22 души, предаде Ройтерс. "Бомбата" от лава и разтопени скали удари корабчето със силата на експлозия, но то все пак успя да се върне в пристанището Хило час по-късно, съобщи шефът на..

публикувано на 17.07.18 в 04:26

Кубинците вече имат достъп до мобилен интернет

Кубинци вече могат да ползват мобилен интернет на телефоните си, съобщи Ройтерс. От нововъведението засега обаче ще се възползват ограничен брой хора, като целта е до края на годината услугата да е достъпна за всички. Местни журналисти бяха сред първите, които тестваха мобилния интернет на телефоните си: "Медийният сектор може да се възползва..

публикувано на 17.07.18 в 01:43

8 имигранти загинаха от задушаване в камион в Либия

8 души, от които шест деца, бяха открити мъртви в камион, претъпкан с имигранти в Либия. Те са се задушили в затвореното ремарке, в което е имало множество туби с бензин. Други 90 души са били изведени от камиона и са приети в болница. Директорът на полицията в град Зувара заяви: "Когато отворихме камиона, вътре имаше близо 100 нелегални..

публикувано на 17.07.18 в 01:19
Протестът на перничани се увенча с успех

След протест - премахнаха инсинератора за изгаряне на мъртви животни в Перник

Протестът на жителите на пернишкия квартал „Бела вода” срещу инсинератора за изгаряне на мъртви животни се увенча с успех. Тази вечер мобилното съоръжение беше изтеглено с влекач от района на рудника, където беше позиционирано. Жителите на населеното място не крият задоволството си, но запазват протестна готовност. Те се притесняват, че..

публикувано на 16.07.18 в 23:15

Махнаха инсинератора от пернишкия квартал "Бела вода"

Протестът на жителите на пернишкия квартал "Бела вода" срещу инсинератора за изгаряне на мъртви животни се увенча с успех. Тази вечер мобилното съоръжение беше изтеглено с влекач от района на рудника, където беше поставено. Жителите на квартала не крият задоволството си, но запазват протестна готовност, тъй като се притесняват, че преместването е..

публикувано на 16.07.18 в 21:19