Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Григорова: Опитваме се да върнем нормалността в данъчната ни система

"Да спрем машината за неравенство! За справедливи данъци" – това е мотото на пресконференция и нова гражданска инициатива в полза на бедните българи. Тя ще протече като национална подписка с искания за въвеждане на необлагаем минимум върху доходите на физическите лица и намалени ставки на ДДС за основни и детски храни, вода, базови медикаменти, учебници, книги.
 

В предаването "Преди всички" икономистът Ваня Григорова – участник в гражданската инициатива, обясни, че се предлага минималната заплата, която в момента е 460 лв., да не се облага с данък. Тя добави, че това е било така до 2008 година, когато е направена данъчна реформа.

Цялата тази промяна беше в ущърб на хората с минимални доходи. Опитваме се да върнем грам нормалност в данъчната ни система.

Григорова посочи и препоръките, които Европа ни дава в социалната сфера, и даде пример: В последния доклад може да се види ясно написано, че данъчната ни система и социалните ни трансфери, т.е. помощи и обезщетения, не намаляват неравенството, а те са призвани да правят именно това. Тези две наши искания са насочени тъкмо в тази посока.

Икономистът обясни какво би означавало за човек с минимални доходи, ако заплатата му не се облага: Ако се приеме необлагаем минимум в този вариант, който предлагаме, 40 лв. отгоре ще получи този човек, т.е. по един хляб на ден повече.

Григорова подчерта, че има много варианти да се компенсират тези средства в бюджета: Въпрос на креативност на министъра на финансите. Това, което виждаме към момента, е политически мързел за това да потърсиш решение в полза на мнозинството от гражданите.

Според нея е възможно и въвеждането на данък "Богатство": И това няма да е нещо, което ние измисляме.

Предлага се още детските храни, учебниците, базовите медикаменти и основните храни да се облагат с 9% по-ниски ставки ДДС.

Цялото интервю на Диана Дончева с Ваня Григорова чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Тръгва национална подписка с искане за определяне на справедливи данъци

Гражданската инициатива "Да спрем машината на неравенството" организира национална подписка с искане за определяне на справедливи данъци. Идеята се подкрепя от синдикат "Подкрепа", политически формации и неправителствени организации. От КНСБ..

публикувано на 11.09.17 в 08:38
ВИЖТЕ ОЩЕ

ГЕРБ-СДС и ДПС със законопроект за забрана на рекламата в медии

ГЕРБ-СДС и ДПС внасят промени в Закона за хазарта, забраняват рекламата в медиите. Това заявиха Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС и Йордан Цонев от ДПС. Промените са продиктувани от това да бъде защитен общественият интерес. От двете политически..

публикувано на 24.04.24 в 13:47

Рибари протестираха срещу забраната за улов на бяла мида

Да отпадне тримесечната забрана за улов на бяла мида или забранителния период да се ограничи до 1 месец поискаха рибари от Южното Черноморие. Забраната влиза в сила от 1-ви май. Близо 100 души, представители на рибарски сдружения и служители на..

публикувано на 24.04.24 в 13:40

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите, готови са да продължат реформите

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни. Съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че няма да спрат борбата. По думите му комисията за митниците е пиар на ГЕРБ и ДПС: "Нито ще се откажем, нито ще се предадем, нито ще дадем държавата да се..

публикувано на 24.04.24 в 13:38

Цветелина Пенкова: Изнасяме суровини, а после плащаме двойна цена

Поискахме отлагането на либерализацията на цените на електроенергия за домакинствата, защото не беше ясно как ще се случи, а не бива да поставяме под риск домакинства и граждани да не могат да си плащат сметките. Това сподели в интервю..

публикувано на 24.04.24 в 13:33

Кипър: 250 евро великденска надбавка за пенсионерите с ниски доходи

Великденска надбавка от 250 евро ще получат пенсионерите с нискидоходи в Кипър, реши правителството днес. Мярката е част отизпълнението на плана за подпомагане на възрастните хора в страната ипродължение на целевите помощи за уязвимите социални групи..

публикувано на 24.04.24 в 13:32

Парламентът реши: Давностният срок за сексуални посегателства се увеличава на 35 години

Давностният срок за сексуални престъпления и посегателства срещу деца се увеличава на 35 години. Това реши парламентът, приемайки на второ четене изменения в Наказателния кодекс. Сегашният срок е 20 години.  Повишава се и горната граница на..

публикувано на 24.04.24 в 13:13
Томислав Дончев, Тома Биков,  Георг Георгиев, Цветомир Паунов от ГЕРБ за регистрация за изборите в ЦИК

ГЕРБ-СДС се регистрира за изборите, иска победа и нормалност

Коалицията ГЕРБ-СДС се регистрира в Централната избирателна комисия (ЦИК) за предстоящите избори 2 в 1 – предсрочни парламентарни и европейски. Изборите са възможност страната ни да има титулярно правителство с ярки политически фигури, което да..

публикувано на 24.04.24 в 13:08