Офелия Кънева: Много е важно проблемите с децата да не се прикриват

Офелия Кънева
Снимка: БГНЕС

Все по-често ние констатираме незабавната и качествена реакция на органите по закрила на детето на местно ниво. Това заяви в интервю за предаването "Хоризонт до обед" Офелия Кънева, председател на Агенцията за закрила на детето:

Много е важно да не работим по конкретни случаи, а чрез тях да работим по цялостни действия за решаване на проблемите. Много е важно проблемите с децата да не се прикриват и да знаем, че те се случват, за да можем да предпазваме децата си. Чувствителността на децата трябва да бъде достатъчно добре провокирана, без да се прекалява професионално. Трябва да помагаме на децата да развиват умения за пазене у себе си, да не им е безразлично, когато техен съученик, техен приятел е пострадал. Трябва да се помага на родителите, които имат проблем със своето дете или подозират, че детето им може да има проблем. Трябва да се помага на учителите, които масово прекарват време с нашите деца в училище.

През ваканцията ние наистина положихме много усилия за контакт и с учители, работещи всеки ден в класната стая, и с директори на училища, и с ръководители на регионалните управления по образование, и директори в Министерството на образованието, заместник-министри, включително и с министъра по образование, добави Кънева:

Обещахме си, че трябва целия този административен капацитет, с който разполагаме, да го синхронизираме и обединим. Не трябва да си губим децата. Трябва да помогнем на българския учител да се чувства добре подкрепен, когато се изправя срещу 25 деца и е техният жив пример.

Цялото интервю с Офелия Кънева можете да чуете от звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма болни животни в стадото на фермерката Ана Петрова

Няма болни животни в стадото на фермерката Ана Петрова. Това констатираха тримата ветеринари, които бяха допуснати във фермата доброволно.  Собствениците на фермата в Болярово допуснаха ветеринарните власти с условието, че ще бъде направена аутопсия на последното животно, за което те твърдяха, че е умряло от преяждане във фермата, както и да..

обновено на 18.09.18 в 19:21

Проф. Пламен Нинов е временно изпълняващ длъжността директор на НИМХ

Проф. Пламен Нинов е временно изпълняващ длъжността директор на Националния институт по метеорология и хидрология. Кандидатурата му е предложена от синоптиците, които искат да се отделят от Академията.  Още в ранния следобед името на Нинов се очерта като най- компромисно. Синоптиците бяха против издигнатата кандидатура на БАН. А след срещата..

обновено на 18.09.18 в 19:12
Много училища в по-малките населени места имат хроничен проблем с недостиг на преподаватели.

Млад учител по физическо не успява да си намери работа на фона на недостига на преподаватели

За настоящата учебна година има дефицит на учители по изобразително изкуство, музика и физкултура, заяви наскоро председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. От година на година проблемът с недостига на педагогически кадрите се задълбочава. До края на месец септември трябва да се пенсионират около 3 500 учители, отделно, а още от..

публикувано на 18.09.18 в 18:10

Предложиха 160 работни места на поредната специализирана трудова борса в Кюстендил

12 работодатели предложиха 160 работни места на поредната специализирана трудова борса, организирана днес от бюрото по труда в Кюстендил. Отделно военното окръжие в града предостави 140 свободни работни места. Явиха се десетки безработни. Съзнателно трудовата борса беше за младежи до 29 години в Кюстендил заради високия процент на млади хора..

публикувано на 18.09.18 в 17:58

Майка на загинало в училищен двор дете съди Община Велико Търново за 300 хиляди лева

Майката на дете, което загина в училищен двор, съди Община Велико Търново за 300 хиляди лв. неимуществени вреди. 8-годишният Красимир загина на 1 юни 2013 година от паднала върху него необезопасена футболна врата в двора на училище "Вела Благоева". Окръжният съд във Велико Търново даде ход на гражданското дело, заведено от майката Цанка..

публикувано на 18.09.18 в 17:42