Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След произнасянето на годишната реч на председателя на ЕК Юнкер

Андрей Ковачев: В ЕС трябва да останем единни, ако искаме да сме ефективни

| обновено на 13.09.17 в 14:29
Андрей Ковачев
Снимка: БГНЕС

Много положително се прие от огромната част от депутатите изказването на Жан-Клод Юнкер, защото той наистина каза основните неща, заяви в коментар по "Хоризонт" евродепутатът Андрей Ковачев във връзка с изнесената днес годишната речна председателя на ЕК за състоянието на Съюза. Ковачев изтъкна най-важните акценти в изказването на Юнкер:

Гарантиране на физическата и социалната сигурност за европейските граждани, създаването на Европейска разузнавателна агенция с автоматична размяна на информация между националните разузнавателни агенции в борбата срещу тероризма, създаване на Агенция за киберсигурност и инвестиране в отбраната на нашата външна граница, като страните, които са на първа линия не трябва да понасят основната тежест що се отнася до миграцията.

По отношение на социалната сигурност - инвестиране в конкурентоспособност и иновации, за това, че трябва да гарантираме работните места в Европейския съюз, продължаване на прозрачните преговори за търговски споразумения, както беше с Канада, Япония, Мексико, страни от Латинска Америка, Австралия и Нова Зеландия.

Това, че България и Румъния незабавно трябва да станат част от Шенгенското пространство. Еврозоната трябва да се разшири с всички страни, които са готови да влязат в Еврозоната.


На Европейския съюз не му трябва разделяне, обобщи Андрей Ковачев, като отбеляза, че: Няма да има отделен бюджет на Еврозоната или пък отделен парламент на Еврозоната. Ние трябва да останем единни, ако искаме да сме ефективни, заключи евродепутатът. 


По отношение на своето изказване пред евродепутатите днес Андрей Ковачев посочи:

Това ще бъде приветствие първо към президента Юнкер и разбира се, апел към страните членки да се реализира това, което искаме да направим като гаранция за физическата и социалната сигурност на европейските граждани. Една голяма част от гражданите смятат Европейския съюз за неефективен, но той е толкова ефективен, колкото страните-членки му позволят да бъде ефективен - затова ние сме признавани или нашата съдба на този континент е да намираме компромиса, а не да изпадаме в национален егоизъм и да се затваряме и всяка страна-членка да дърпа "чергата" към себе си. Това ще бъде и от пленарната зала моят апел към страните-членки, след като чухме президента Юнкер, подчерта Ковачев, допълвайки: Сега е моментът страните-членки да работят за реализиране на тези идеи и за намиране на един приемлив, справедлив за всяка страна компромис - не трябва някоя да мисли, че една е победител и да мисли друга, че е ощетена и да се създава още повече поле за популизъм и национализъм, който ни води само назад. 

Във връзка с перспективите за присъединяване на страните от Западните Балкани и посоченото от Юнкер, че ЕС няма да се разширява по време на неговия мандат, Андрей Ковачев коментира:


Юнкер повтори, че по време на неговия мандат няма да има разширение, но че в следващите години, в следващия мандат, разбира се, вратите на Европейския съюз за Западните Балкани, когато те са готови, това е много важно  - когато те са готови, остават отворени.

Затова и българското председателство е концентрирало своите усилия върху теми като свързаност, като интернет, роуминг, обучение, връзки между хората, между бизнеса в тези страни и да не се създават очаквания, които няма как да се случат в тези шест месеца на бБългарското председателство. Но важното е Западните Балкани да останат на вниманието на страните-членки, че те не са забравени, че те не са "черна дупка", където други политически играчи, като Турция и Русия, могат да променят общественото мнение и да променят пътя към европейска интеграция.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Юлиян Петров, председател на Синдиката

КТ "Подкрепа": Учителската заплата трябва да стане 150% от средната

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" предлагат учителската заплата да стане 150% над средната брутна работна заплата за страната. Национално изследване на профсъюза показва, че макар и увеличаващи се, трудовите възнаграждения на учителите не отговарят на техните многобройни отговорности и задължения. To e проведено сред 4150 педагози.  Д-р Юлиян..

публикувано на 24.04.24 в 13:58
Борислав Сарафов

Прокурорската колегия образува дисциплинарно производство срещу Адалберт Кръстев

Прокурорската колегия образува дисциплинарно производство срещу военно-окръжнния прокурор на София Адалберт Кръстев. То е по искане на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение. В предложението си Сарафов иска най-тежкото дисциплинарно наказание за Кръстев заради "многобройните му..

публикувано на 24.04.24 в 13:54

ГЕРБ-СДС и ДПС със законопроект за забрана на рекламата в медии

ГЕРБ-СДС и ДПС внасят промени в Закона за хазарта, забраняват рекламата в медиите. Това заявиха Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС и Йордан Цонев от ДПС. Промените са продиктувани от това да бъде защитен общественият интерес. От двете политически сили предлагат дейности по регулиране на хазарта, на разпространението на рекламите,..

публикувано на 24.04.24 в 13:47
Весислава Танчева

Весислава Танчева: Борбата на тези избори ще е за второто място. То не е гарантирано на ПП-ДБ

"Борбата на тези избори ще  е за второто място. То не е гарантирано на ПП-ДБ". Това заяви пред БНР Весислава Танчева, пиар експерт. "Решението на "Зелено движение" да се явят в друг формат е нещо, което ще повлияе на резултатите на ПП-ДБ.  Те бяха основните представители на коалицията, когато става въпрос за активни граждански действия"...

публикувано на 24.04.24 в 13:42

Рибари протестираха срещу забраната за улов на бяла мида

Да отпадне тримесечната забрана за улов на бяла мида или забранителния период да се ограничи до 1 месец поискаха рибари от Южното Черноморие. Забраната влиза в сила от 1-ви май. Близо 100 души, представители на рибарски сдружения и служители на рибопреработвателни предприятия от Несебър до Царево, протестираха пред сградата на Изпълнителната..

публикувано на 24.04.24 в 13:40

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите, готови са да продължат реформите

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни. Съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че няма да спрат борбата. По думите му комисията за митниците е пиар на ГЕРБ и ДПС: "Нито ще се откажем, нито ще се предадем, нито ще дадем държавата да се управлява от Пеевски, нито ще дадем бухалки като Сарафов да продължават да управляват задкулисно, нито ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:38

Цветелина Пенкова: Изнасяме суровини, а после плащаме двойна цена

Поискахме отлагането на либерализацията на цените на електроенергия за домакинствата, защото не беше ясно как ще се случи, а не бива да поставяме под риск домакинства и граждани да не могат да си плащат сметките. Това сподели в интервю пред БНР евродепутатът от БСП Цветелина Пенкова. "По принцип либерализацията беше поставено..

публикувано на 24.04.24 в 13:33