Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С обновени салони, шест премиери и нов сайт Народният театър открива своя 116-и сезон

Снимка: БГНЕС
С обновени салони и ново златно покритие от 10 000 златни листчета за орнаментите отваря врати за новия сезон Народният театър "Иван Вазов". Ремонтирани са сцените, салоните и електрозахранването. Ремонтът, чакан от години, е осъществен с 1,5 милиона лева от бюджета. Акценти на сезона ще са обновеният репертоар и международната програма, обяви директорът Мариус Донкин, като напомни, че Театърът ще домакинства и българското европредседателство.

Народният театър  започва своя 116-ти сезон с 6 премиерен само до края на тази година - качествени постановки и интересни режисьори, обеща Мариус Донкин:

На 28 и 29  на камерната ни сцена е спектакълът "Чаровно лято с неизбежните му там неприятности", с режисьор професор Красимир Спасов. Следващото представление е на 13-ти и 14-ти октомври  - премиерата на "Цветът на дълбоките води" на Оля Стоянова. Това е режисьорски дебют на Бойка Велкова. В края на октомври е премиерата на голяма сцена на "Калигула" от Албер Камю, режисьор  Диана Добрева.  На първи, втори и трети декември ще бъде премиерата на "Танцът Делхи", която е от Иван Вирипаев с режисьор Галин Стоев. Този спектакъл ще бъде игран в Тулуза, във Франция. Между 6-ти и 21 януари ще има осем представления, като с този спектакъл Галин Стоев ще се представи за първи път пред френската публика като директор на театъра в Тулуза.

На 14-ти 15-ти декември е премиерата на "Лисичета" на Лилиан Хелман, режисьор Бина Харалампиева - това е петата ни премиера и шестата е малко преди 20 декември  - една драматизация по Димитър Димов на Юрий Дачев.

След представянето на премиерните спектакли Театърът ще влезе в Новата година и с програма, подчинена и на българското европредседателство  - голям концерта за откриването на събитието, подчертаващ всичко в Българско. Не по-малко мащабна е и планираната международна дейност на театъра.  

А днес стартира нещо, което е изключително важно  - едно ново нещо за Театъра, което ни е много дълго време работихме, каза още Мариус Донкин и уточни:

Това е нашия нов сайт.... Мисля, че той стана много, интересен много хубав...., с много добри възможности, с много информация, която ние, разбира се, ще попълваме./../. 

На всеки зрител, който при онлайн покупка на билетите си избира на съответната скица място, този сайт му позволява да кликне и да влезе на това място и да види от каква позиция гледа към сцената. И по този начин той може да реши, че не му харесва това място - не се вижда достатъчно и да отиде на друго. Тоест това е една възможност към нашите зрители да не се чувстват измамени, че като вземат един билет, той примерно не им допада.


Повече подробности чуйте от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Народният театър с шест премиери до края на годината

Новия сезон на Народния театър представи в ефира на "Хоризонт" директорът на първата ни трупа Мариус Донкин , като сподели: Този сезон бихме искали да бъде един стремеж към обновлението на репертоара, допълвайки: И по този повод до края на 2017-та..

публикувано на 11.09.17 в 19:00
ВИЖТЕ ОЩЕ

Летящите охлюви и вълшебни механизми на Атанас Хранов

"Героят Наско Х. се появи отново след толкова години на забвение. Най-накрая пак излезе и се надявам да продължи да живее неговия приказен живот . Появи се в три романа, но след това Александър Секулов започна да се занимава с драматургия, написа..

публикувано на 18.04.24 в 09:57
Евгени Иванов, орнамент

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век се открива утре вечер - 18 април. Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт във френската столица. Става..

публикувано на 17.04.24 в 19:25

Националното радио раздава годишните музикални награди БНР Топ 20

Годишните музикални награди БНР Топ 20 ще бъдат връчени на 3 май, петък, в столичния клуб "Строежа".  Отличия ще бъдат връчени на: -   песента с най-висок резултат от гласовете на слушателите на сайта top20.bnr.bg ; -   песента с..

публикувано на 17.04.24 в 16:28

В Пловдив откриват изложбата "Хляб наш насъщен"

Поредица от библейски и евангелски сюжети и персонажи, претворени върху старинни дървени предмети от бита, свързани с хляба – това е изложбата "Хляб наш насъщен", която от днес могат да разгледат пловдивчани и гостите на града в галерията на..

публикувано на 17.04.24 в 11:48

“Великият Гетсби“ – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през изминалата и тази седмица, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“..

публикувано на 16.04.24 в 18:29
Мадам Бътерфлай

Великолепно начало на "Опера в киното"

С удоволствие се връщам към скъпите музикални спомени от миналото лято, когато имах щастието да присъствам на два изключително красиви спектакъла от юбилейното стотно издание на оперния фестивал на Арена ди Верона. Гледах продукцията на Уго де Ана..

публикувано на 16.04.24 в 17:22

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 25-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: Отзвук от три изключителни събития: - Бродуейският мюзикъл “Фантомът на операта“ гостува в зала 1 на НДК..

обновено на 15.04.24 в 18:53