Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Златев: Думите на Юнкер трябва да достигнат до правителствата с резерви към членството на България и Румъния в Шенген

Огнян Златев
Снимка: БГНЕС

Радостни сме да чуем, че специално България беше спомената в няколко контекста, включително на два пъти съвсем конкретно и специфично. Това означава, че от гледна точка на европейските институции, когато говорим за членството на България в Шенген, Европейска комисия неведнъж е заявила, че от нейна гледна точка България и Румъния са изпълнили всички формални критерии за присъединяване към Шенгенското пространство. Така че още веднъж този съвсем ясен призив на председателя на Европейската комисия би следвало да стигне до правителствата, които все още имат някакви резерви по отношение на членството на България и Румъния в Шенген. Така ръководителят на представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев коментира основните акценти от днешната реч на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, с която се открива новата сесия на Европейския парламент.

Според Златев другата важна новина от речта е окуражаването на всяка от страните-членки на Европейския съюз, която все още не е станала част от Еврозоната, да го направи, като за целта тя може да разчита на всякаква помощ, включително експертна и финансова, при подготовката за кандидатстване.

Сред очертаните от Юнкер предизвикателства ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България открои глобалните заплахи, сигурността на гражданите на Европейския съюз, включително киберсигурността, задържането на позицията на Европейския съюз като глобален лидер и устойчивостта на положителните тенденции в европейската икономика, свързани с икономическия растеж и с намаляването на безработицата, повишаването на конкурентоспособността и развитието в областта на научноизследователската дейност и иновациите.

Златев анализира и перспективите за разширяване на ЕС, като отбеляза:

Разбира се, неслучайно в своята реч председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер говори за бъдещето разширяване на Европейския съюз и за това какво би означавало това в обозримо бъдеще. Той съвсем последователно повтори нещо, което беше заявил още в началото на мандата на комисията Юнкер. Именно това, че до края на мандата на тази комисия не се предвижда ново разширяване, но в същото време повтори темата за европейската перспектива на Западните Балкани – нещо, което е посочено и като приоритет на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. По отношение на Турция имаше специално споменаване, че, от една страна, ние държим на нормални отношения с Турция и с турския народ и оценяваме това, което те правят за сигурността на европейските граждани, но, от друга страна, при така създадените обстоятелства към момента не е реалистично на този етап да очакваме присъединяването на Турция да се случи скоро.

В коментар на въпрос дали Европа се притеснява от българската крайна десница, ръководителят на представителството на Европейската комисия в България заяви:

Видът на политическия пейзаж в дадената страна членка е резултат от свободни и демократични избор на гражданите на тази страна. След като това е било решението на българските граждани, всички го приемат. Ние живеем в един демократичен съюз и никой няма право да налага един на друг чуждо мнение.

В заключение Златев Златев потвърди оценката си, че около 100 дни преди началото на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз страната ни е готова за него и подготовката върви по график и прогнозира „една добра подготовка и едно успешно председателство.“ Той сподели и визията си за Стария континент през 2025 г., като го описа с трите основни послания от днешната реч на Юнкер - Европа, основана на свобода, на равенство и на върховенството на закона.

Пълният запис на интервюто на Людмила Железова с Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Жан-Клод Юнкер: Крайно време е България и Румъния да бъдат приети в Шенген

В своята годишна реч за състоянието на ЕС п редседателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че е крайно време България и Румъния да бъдат приети в Шенген.  С нея символично беше открит новият парламентарен сезон на Европейския парламент...

обновено на 13.09.17 в 12:41

Станишев: Юнкер заяви, че няма място за Европа на много скорости, на нови кръгове и разделения

В това обръщение за състоянието на Съюза има много повече оптимизъм, отколкото преди една година и това е обосновано , защото преди една година след решението за Брекзит се очакваше едва ли не да се разпадне Европейският съюз и нещата да тръгнат..

публикувано на 13.09.17 в 14:21
Андрей Ковачев

Андрей Ковачев: В ЕС трябва да останем единни, ако искаме да сме ефективни

Много положително се прие от огромната част от депутатите изказването на Жан-Клод Юнкер , защото той наистина каза основните неща,  заяви в коментар по "Хоризонт" евродепутатът Андрей Ковачев във връзка с изнесената днес  годишната речна председателя..

обновено на 13.09.17 в 14:29
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-много трудности медиаторите в Монтанско срещат в убеждаването на местите хора да отидат на преглед

Приобщават и ограмотяват ромския етнос в общините Монтана и Бойчиновци. Целта е да се подобри значително подобри достъпът до здравни, социални и образователни услуги.  Резултатите от дейността по проект:   "Интегрирани подходи за приобщаване и..

публикувано на 28.03.24 в 22:44

Подадени са проекти за саниране на жилищни сгради по ПВУ за над 152 млн. лв.

307 проекта за енергийно обновяване на жилищни сгради са подадени по втория етап от процедурата за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост. Те са на обща стойност над 152 млн. лв.  Процедурата е първата по рода си за предоставяне на..

публикувано на 28.03.24 в 22:24

Съдът потвърди санкция за Община Дупница заради ремонта на бившия младежки дом

Административният съд в Кюстендил потвърди санкция за Община Дупница, наложена от МРРБ по ремонта на бившия младежки дом в центъра на града. Проектът „Преустройство и смяна предназначението на Младежки дом в Градски исторически музей е по Програмата..

публикувано на 28.03.24 в 22:16

Жители на 9 села са притеснени да не останат без транспорт заради премахване на влакови линии в Петричко

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата-Петрич и Благоевград. От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и решение все още..

публикувано на 28.03.24 в 22:11

Спецоперация в центровете за мигранти в София

МВР предприе, минути след 20 ч., изненадващи проверки в 3 бежански центъра в столицата. Най-силно беше присъствието на униформени служители в столичния кв. "Овча купел". Те бяха тежко въоръжени и маскирани. В рамките на операцията се използват и..

публикувано на 28.03.24 в 20:44
Володимир Зеленски

Зеленски е разговарял с Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от САЩ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от Съединените щати. Зеленски съобщи в социалните мрежи,..

публикувано на 28.03.24 в 20:10
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

МСООН: Израел да вземе всички мерки, за да осигури безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Газа

Израел трябва да вземе всички необходими мерки, за да осигури незабавно безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Ивицата Газа, постанови днес Международният съд на ООН. В решението се посочва, че населението на палестинския анклав вече не е..

публикувано на 28.03.24 в 20:03