Парламентът отхвърли президентското вето върху промените в Закона за околната среда

| обновено на 14.09.17 в 12:20
Снимка: БГНЕС


Народното събрание отхвърли наложеното от президента Румен Радев вето върху промените в Закона за опазване на околната среда, приети на 27 юли. Народните представители гласуваха повторно Закона за изменение и допълнение на Закона за околната среда със 138 гласа "за", 78 гласа "против" и два гласа "въздържал се".


Един от мотивите на държавния глава беше, че държавата трябва да създава регулации не само за съхраняването и възпроизводството на околната среда, но и за ефективен контрол за тяхното прилагане. 


От ГЕРБ подчертаха, че уважават ветото на президента и са разгледали мотивите му внимателно. Според тях премахването на втората инстанция е съобразено с Конституцията, като цитираха член, който дава право на Народното събрание да намали броя на инстанциите за обжалване в случаи, свързани с национален суверенитет и стратегически важни проекти. 

От ГЕРБ наблегнаха и на факта, че обжалванията идват от неправителствения сектор, който се е превърнал в "зелена мафия". Последният аргумент се чу и от Обединените патриоти. 

От опозиционната ДПС посочиха, че ще подкрепят управляващите, за да се прекрати практиката външни сили да слагат прът в развитието на страната. 

От БСП посочиха, че отхвърлянето на ветото е ограничаване на достъпа до правосъдие и прът в съдебната реформа. Корнелия Нинова предупреди, че казусът ще отиде в Конституционния съд: 
Колко пъти си позволихме заради целесъобразност да погазим законосъобразността. Стъпка по стъпка рушим държавността.

Законодателството, което приемаме, не противоречи на Конституцията. Нямаме абсолютно никакви проблеми, отговори Цветан Цветанов.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Южнокорейският президент поиска по-голяма активност от ООН за мирно решаване на кризата със Северна Корея

Южнокорейският президент Мун Дже-ин призова ООН да играе по-активна роля за мирното решаване на севернокорейския ядрен проблем, като посочи, че това е най-належащият въпрос, пред който е изправена в момента световната организация, предаде агенция Йонхап. В първата си реч пред Общото събрание на ООН, той изтъкна, че международната общност трябва да бъде..

публикувано на 21.09.17 в 20:45

Тръмп разширява санкциите срещу Северна Корея

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че е подписал указ, който ще разшири възможностите на властите да налагат санкции на чуждестранни физически и юридически лица, които имат отношения със Северна Корея. Целта на новите мерки е затворената комунистическа държава да бъде убедена да прекрати своята ядрена и ракетна програма. Нашият нов указ ще отреже..

публикувано на 21.09.17 в 20:30

Президентът Румен Радев призова американския бизнес да инвестира повече в България

На работна среща в Ню Йорк президентът Румен Радев призова бизнес общността в САЩ да използва благоприятните условия, които страната ни предоставя за инвеститорите със своето ключово разположение и като фактор на стабилност в Югоизточна Европа, с членството си в ЕС и НАТО, с квалифицираната работна ръка и с конкурентното данъчно облагане...

публикувано на 21.09.17 в 20:08

Очаква се Доналд Тръмп да обяви нови санкции срещу Северна Корея

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че Съединените щати ще въведат още санкции срещу Северна Корея, предаде Ройтерс. Тръмп каза това по време на среща с афганистанския си колега Ашраф Гани . Очаква се по-късно Тръмп да направи по-подробво изявление за Северна Корея, съобщи Ройтерс като се позова на представител на Белия дом. Според източника..

публикувано на 21.09.17 в 17:58

Речта на Мей във Флоренция се разглежда като опит да се излезе от „задънената улица“ по Брекзит

Британският премиер Тереза Мей ще поиска двугодишно преходно споразумение след Брекзит. Това тя ще направи в речта си пред европейските лидери, която ще изнесе във Флоренция утре, съобщи Би Би Си.  Речта на  Мей във Флоренция се разглежда като опит да се излезе от „задънената улица“ в преговорите по Брекзит, тъй като ЕС видимо е недоволен от липсата..

обновено на 21.09.17 в 17:34