Парламентът отхвърли президентското вето върху промените в Закона за околната среда

| обновено на 14.09.17 в 12:20
Снимка: БГНЕС


Народното събрание отхвърли наложеното от президента Румен Радев вето върху промените в Закона за опазване на околната среда, приети на 27 юли. Народните представители гласуваха повторно Закона за изменение и допълнение на Закона за околната среда със 138 гласа "за", 78 гласа "против" и два гласа "въздържал се".


Един от мотивите на държавния глава беше, че държавата трябва да създава регулации не само за съхраняването и възпроизводството на околната среда, но и за ефективен контрол за тяхното прилагане. 


От ГЕРБ подчертаха, че уважават ветото на президента и са разгледали мотивите му внимателно. Според тях премахването на втората инстанция е съобразено с Конституцията, като цитираха член, който дава право на Народното събрание да намали броя на инстанциите за обжалване в случаи, свързани с национален суверенитет и стратегически важни проекти. 

От ГЕРБ наблегнаха и на факта, че обжалванията идват от неправителствения сектор, който се е превърнал в "зелена мафия". Последният аргумент се чу и от Обединените патриоти. 

От опозиционната ДПС посочиха, че ще подкрепят управляващите, за да се прекрати практиката външни сили да слагат прът в развитието на страната. 

От БСП посочиха, че отхвърлянето на ветото е ограничаване на достъпа до правосъдие и прът в съдебната реформа. Корнелия Нинова предупреди, че казусът ще отиде в Конституционния съд: 
Колко пъти си позволихме заради целесъобразност да погазим законосъобразността. Стъпка по стъпка рушим държавността.

Законодателството, което приемаме, не противоречи на Конституцията. Нямаме абсолютно никакви проблеми, отговори Цветан Цветанов.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Бойко Борисов и Антонио Таяни

Евролидерите да са по-активни спрямо миграцията, призоваха Таяни и Борисов

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни разговаря с премиера Бойко Борисов за сигурността, миграцията, стабилността в Близкия изток и на Балканите. Това каза след разговора Таяни, който е на работно посещение у нас.   Според Борисов, в следващите две години има огромен шанс за напредък по присъединяването на страните от Западните..

обновено на 21.11.17 в 15:50
Антонио Таяни

Антонио Таяни пред Народното събрание: България е ключова за успеха на европейската политика на сближаване

България е ключова за успеха на европейската политика на сближаване. Миграцията е един глобален, епохален феномен. Отделните държави по границата не могат и не трябва да бъдат оставяни сами да се справят с него. Системата за убежище се оказа неподходяща и трябва да бъде сменена. България заслужава аплодисменти за начина, по който контролира..

публикувано на 21.11.17 в 15:01
Хасан Рохани

Рохани обяви края на радикалната групировка "Ислямска държава"

Президентът на Иран Хасан Рохани обяви края на радикалната групировка "Ислямска държава". В изявление, излъчвано на живо по държавната телевизия, Рохани подчерта, че макар все още да съществуват издънки , основните корени на "Ислямска държава" са унищожени. Искам да изразя благодарността ми към войните на исляма, иранските дипломати,..

публикувано на 21.11.17 в 13:18

Сергей Жигарьов: Скандалът с намесата на Русия в американските избори е напълно измислен

Сергей Александрович Жигарьов е председател на икономическата комисия в руския парламент.  Той е в България по покана на депутата Петър Кънев, който е председател на икономическата комисия в Народното събрание. - Дали след като Русия преживя санкциите, както и ниските цени на нефта, най-лошото вече е назад и следват ли оттук..

публикувано на 21.11.17 в 12:57
Доц. Иво Инджов

Доц. Иво Инджов: Няма да има проблеми за германската икономика след провала на преговорите за коалиция

Не разполагаме с достатъчно информация кое точно е довело до провала на преговорите за коалиция. Либералите им в момента се сочат с пръст. Те излязоха от коалиционните преговори и ги подозират, че това е бил предварително премислен ход. Преговаряха четири партии. Това каза за "12+3" доц. Иво Инджов от Великотърновския университет в коментар на..

публикувано на 21.11.17 в 12:41