Парламентът отхвърли президентското вето върху промените в Закона за околната среда

| обновено на 14.09.17 в 12:20
Снимка: БГНЕС


Народното събрание отхвърли наложеното от президента Румен Радев вето върху промените в Закона за опазване на околната среда, приети на 27 юли. Народните представители гласуваха повторно Закона за изменение и допълнение на Закона за околната среда със 138 гласа "за", 78 гласа "против" и два гласа "въздържал се".


Един от мотивите на държавния глава беше, че държавата трябва да създава регулации не само за съхраняването и възпроизводството на околната среда, но и за ефективен контрол за тяхното прилагане. 


От ГЕРБ подчертаха, че уважават ветото на президента и са разгледали мотивите му внимателно. Според тях премахването на втората инстанция е съобразено с Конституцията, като цитираха член, който дава право на Народното събрание да намали броя на инстанциите за обжалване в случаи, свързани с национален суверенитет и стратегически важни проекти. 

От ГЕРБ наблегнаха и на факта, че обжалванията идват от неправителствения сектор, който се е превърнал в "зелена мафия". Последният аргумент се чу и от Обединените патриоти. 

От опозиционната ДПС посочиха, че ще подкрепят управляващите, за да се прекрати практиката външни сили да слагат прът в развитието на страната. 

От БСП посочиха, че отхвърлянето на ветото е ограничаване на достъпа до правосъдие и прът в съдебната реформа. Корнелия Нинова предупреди, че казусът ще отиде в Конституционния съд: 
Колко пъти си позволихме заради целесъобразност да погазим законосъобразността. Стъпка по стъпка рушим държавността.

Законодателството, което приемаме, не противоречи на Конституцията. Нямаме абсолютно никакви проблеми, отговори Цветан Цветанов.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Поискаха да отпадне глоба срещу кмета на Септември, за да му бъде потърсена допълнителна наказателна отговорност

Специализираната прокуратура поиска от Пазарджишкия административен съд да отпадне глоба, наложена от Държавната финансова инспекция на кмета на Септември Марин Рачев за неправомерно изразходване на 50 000 лева. С отпадането на санкцията Рачев ще може да бъде подведен под наказателна отговорност и за това нарушение. С презумпцията, че човек..

публикувано на 21.03.18 в 21:37

Тереза Мей изрази подкрепа за разследванията срещу „Кеймбридж Аналитика“

Британският премиер Тереза Мей изрази подкрепа за разследване на дейността на "Кембридж Аналитика" - консултантската компания, оказала се в епицентъра на скандала за злоупотреба с данни от Фейсбук, предаде Ройтерс. Мей каза в парламента, че твърденията за дейността на "Кембридж Аналитика" "безспорно са доста обезпокоителни" и е редно те да бъдат..

публикувано на 21.03.18 в 21:20

Борис Джонсън сравни Световното по футбол в Русия с Олимпийските игри през 1936 г.

Британският външен министър Борис Джонсън се съгласи днес със становището, че руският президент Владимир Путин използва Световното първенство по футбол в Русия по същия начин, по който Адолф Хитлер използва Олимпийските игри през 1936 година. На твърдение от депутата от Лейбъристката партия Йън Остин, че руският президент иска да прикрие..

публикувано на 21.03.18 в 19:59

Туск е препоръчал на европейските лидери да одобрят споразумението за преходния период по Брекзит

Председателят на Съвета на Европейския съюз Доналд Туск заяви, че е препоръчал на европейските лидери да одобрят на срещата си утре и в петък в Брюксел споразумението за преходния период по Брекзит, след като са били преодолени притесненията на Испания заради Гибралтар: "Току-що препоръчах на лидерите ни да приветстваме принципно споразумението..

публикувано на 21.03.18 в 19:46

Борисов: Има какво да се желае за реинвестицията на печалбите от мултинационалните компании в Източна Европа

Премиерът Бойко Борисов заяви след социалната среща на върха на ЕС, че има какво да се желае по отношение на реинвестицията на печалбите на мултинационалните компании в Източна Европа. "Тука нашият председател на КНСБ беше цитиран от синдикалния бос, че наред с инвестициите, които бяха направени в Източна Европа, за съжаление голяма част от..

публикувано на 21.03.18 в 19:41