Шойбле подкрепи идеята на Юнкер еврото да бъде въведено като обща валута в целия ЕС

ЕПА/БГНЕС

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле подкрепи идеята на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер еврото да бъде въведено като обща валута във всички страни - членки на общността. Той обаче и предупреди, че това може да се случи едва след като са изпълнени критериите за членство в еврозоната.

Предложението на Юнкер беше посрещнато с недоумение и голяма критика във финансовите среди, но получи подкрепа от най-неочаквана посока: германският министър на финансите Волфганг Шойбле и директорът на германския институт за икономика Марсел Фрачер заявиха, че застават зад тази идея.

Фрачер припомни, че балтийските държави са влезли в еврозоната в разгара на финансовата криза, тъй като дори и в този момент еврото е продължавало да бъде силна и стабилна валута.

Всички европейски държави печелят от еврото, заяви той и призова в следващите 10 до 15 години то да стане обща валута във всички членки.

Шойбле беше по-сдържан, но също застана зад речта на Юнкер.

Добре е, че той упражнява натиск и задава темпото. Но все пак в еврозоната трябва да влизат само държавите, които са изпълнили всички критерии за прием, посочи той. Ако еврото се въведе твърде рано, ще се случи това, което стана с Гърция, припомни той.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Южнокорейският президент поиска по-голяма активност от ООН за мирно решаване на кризата със Северна Корея

Южнокорейският президент Мун Дже-ин призова ООН да играе по-активна роля за мирното решаване на севернокорейския ядрен проблем, като посочи, че това е най-належащият въпрос, пред който е изправена в момента световната организация, предаде агенция Йонхап. В първата си реч пред Общото събрание на ООН, той изтъкна, че международната общност трябва да бъде..

публикувано на 21.09.17 в 20:45

Тръмп разширява санкциите срещу Северна Корея

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че е подписал указ, който ще разшири възможностите на властите да налагат санкции на чуждестранни физически и юридически лица, които имат отношения със Северна Корея. Целта на новите мерки е затворената комунистическа държава да бъде убедена да прекрати своята ядрена и ракетна програма. Нашият нов указ ще отреже..

публикувано на 21.09.17 в 20:30

Президентът Румен Радев призова американския бизнес да инвестира повече в България

На работна среща в Ню Йорк президентът Румен Радев призова бизнес общността в САЩ да използва благоприятните условия, които страната ни предоставя за инвеститорите със своето ключово разположение и като фактор на стабилност в Югоизточна Европа, с членството си в ЕС и НАТО, с квалифицираната работна ръка и с конкурентното данъчно облагане...

публикувано на 21.09.17 в 20:08

Очаква се Доналд Тръмп да обяви нови санкции срещу Северна Корея

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че Съединените щати ще въведат още санкции срещу Северна Корея, предаде Ройтерс. Тръмп каза това по време на среща с афганистанския си колега Ашраф Гани . Очаква се по-късно Тръмп да направи по-подробво изявление за Северна Корея, съобщи Ройтерс като се позова на представител на Белия дом. Според източника..

публикувано на 21.09.17 в 17:58

Речта на Мей във Флоренция се разглежда като опит да се излезе от „задънената улица“ по Брекзит

Британският премиер Тереза Мей ще поиска двугодишно преходно споразумение след Брекзит. Това тя ще направи в речта си пред европейските лидери, която ще изнесе във Флоренция утре, съобщи Би Би Си.  Речта на  Мей във Флоренция се разглежда като опит да се излезе от „задънената улица“ в преговорите по Брекзит, тъй като ЕС видимо е недоволен от липсата..

обновено на 21.09.17 в 17:34