Шойбле подкрепи идеята на Юнкер еврото да бъде въведено като обща валута в целия ЕС

ЕПА/БГНЕС

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле подкрепи идеята на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер еврото да бъде въведено като обща валута във всички страни - членки на общността. Той обаче и предупреди, че това може да се случи едва след като са изпълнени критериите за членство в еврозоната.

Предложението на Юнкер беше посрещнато с недоумение и голяма критика във финансовите среди, но получи подкрепа от най-неочаквана посока: германският министър на финансите Волфганг Шойбле и директорът на германския институт за икономика Марсел Фрачер заявиха, че застават зад тази идея.

Фрачер припомни, че балтийските държави са влезли в еврозоната в разгара на финансовата криза, тъй като дори и в този момент еврото е продължавало да бъде силна и стабилна валута.

Всички европейски държави печелят от еврото, заяви той и призова в следващите 10 до 15 години то да стане обща валута във всички членки.

Шойбле беше по-сдържан, но също застана зад речта на Юнкер.

Добре е, че той упражнява натиск и задава темпото. Но все пак в еврозоната трябва да влизат само държавите, които са изпълнили всички критерии за прием, посочи той. Ако еврото се въведе твърде рано, ще се случи това, което стана с Гърция, припомни той.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Външният министър на Сърбия сравни Евросъюза с щраус

Европейският съюз си „заравя главата в земята“ пред великоалбанските изяви, които са най-голямата пречка за мира и стабилността на Балканите, заяви сръбският външен министър Ивица Дачич. Министър-председателят на Албания Еди Рама „буквално заяви, че Албания и Косово са една държава с един президент и обща политика по външните работи и сигурността, и..

публикувано на 19.02.18 в 22:43

Пуснаха управителя на латвийската централната банка под гаранция

Гуверньорът на латвийската централна банка Илмар Римшевич беше освободен тази вечер под гаранция от 100 хиляди евро. Банкер номер 1 на Латвия беше арестуван в събота и днес властите в Рига обясниха, но без да дават подробности, че е обвинен в искане на подкуп в същия размер. Парите за временната свобода на Римшевич били платени от негов приятел. А той..

публикувано на 19.02.18 в 22:35
Ангела Меркел представи вероятната си наследничка Анегрет Крамп-Каренбауер

Меркел посочи политическия си наследник?

Германският канцлер Ангела Меркел посочи политическия си наследник, спекулират днес германските медии.  На конгреса си в края на месеца Християндемократическият съюз ще гласува кандидатурата на Анегрет Крамп-Каренбауер за поста генерален секретар. Това е вторият по важност партиен пост в управляващия ХДС. Германия изживява един от най-критичните..

публикувано на 19.02.18 в 20:05

Красимир Узунов: Президентът Радев продължава затоплянето на отношенията с Македония

Не съм оптимист за бързо намиране на решение по въпроса с името на Македония… най-малкото защото правителството на Груевски, което управлява в различни варианти 10 години Македония, обвърза смяната на името с провеждането на референдум . Това каза в ефира на „Хоризонт“ Красимир Узунов собственик на Агенция „Фокус“. В коментара си за предаването..

публикувано на 19.02.18 в 19:52
Юлиана Николова

Юлияна Николова: Тежък е българският жребий за решаване на казуса с реформата на Дъблинския регламент

Тежък ще бъде българският жребий да реши въпроса с реформата на т.нар. Дъблински регламент, защото на неформалната среща на вътрешните министри от ЕС те се разбраха, че за първи път в края на Българското председателство ще бъде разглеждана на Съвет въпросната преработка на регламента или "Дъблин 3" , коментира в ефира на "Хоризонт"  Юлиана..

публикувано на 19.02.18 в 17:58