Шойбле подкрепи идеята на Юнкер еврото да бъде въведено като обща валута в целия ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле подкрепи идеята на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер еврото да бъде въведено като обща валута във всички страни - членки на общността. Той обаче и предупреди, че това може да се случи едва след като са изпълнени критериите за членство в еврозоната.

Предложението на Юнкер беше посрещнато с недоумение и голяма критика във финансовите среди, но получи подкрепа от най-неочаквана посока: германският министър на финансите Волфганг Шойбле и директорът на германския институт за икономика Марсел Фрачер заявиха, че застават зад тази идея.

Фрачер припомни, че балтийските държави са влезли в еврозоната в разгара на финансовата криза, тъй като дори и в този момент еврото е продължавало да бъде силна и стабилна валута.

Всички европейски държави печелят от еврото, заяви той и призова в следващите 10 до 15 години то да стане обща валута във всички членки.

Шойбле беше по-сдържан, но също застана зад речта на Юнкер.

Добре е, че той упражнява натиск и задава темпото. Но все пак в еврозоната трябва да влизат само държавите, които са изпълнили всички критерии за прием, посочи той. Ако еврото се въведе твърде рано, ще се случи това, което стана с Гърция, припомни той.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Борисов: Няма да има връщане на мигранти към първоприемната страна, ако е изтекъл срокът за това

Премиерът Бойко Борисов заяви, че няма да има връщане на мигранти към първоприемната страна, ако е изтекъл срокът за това: "Първо - със стара дата такова нещо не може да се случи. Второ - България доказа, че като страна на първа линия може в пълен обем да се справи с миграционната вълна, използвайки всички възможности на Гранична полиция, на Армията,..

обновено на 24.06.18 в 19:52

Лидерите на ЕС обсъдиха контрола на миграцията на извънредна среща в Брюксел

Очаква се да започне извънредната среща по миграцията в Брюксел, в която ще участва и премиерът Бойко Борисов.  Дискусиите ще се съсредоточат върху три въпроса: външно измерение на проблема, граничен контрол на външните граници и реформата на системата за даване на убежище. Свиканата от председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер среща се провежда на..

обновено на 24.06.18 в 19:49

Чешкият президент може да назначи нов двупартиен кабинет във вторник или в сряда

Чешкият президент Милош Земан каза, че може да назначи нов двупартиен кабинет във вторник или в сряда след 8 месеца политическа нестабилност, предаде Ройтерс. В интервю за вестник "Блеск", Земан изтъква, че не вижда причина да се бави назначаването на правителство, след като се срещне утре с кандидатите за министри. Премиерът Андрей Бабиш, лидер..

публикувано на 24.06.18 в 17:18

В Турция се проведоха президентски и парламентарни избори

Приключи изборния ден в Турция. Гласоподавателите  избираха президент и състав на 27-я парламент на страната. След вота в сила ще влязат гласуваните на референдума през миналата година промени в Конституцията.    Министърът на правосъдието Абдулхамит Гюл и президентът Реджеп Ердоган заявиха, че по време на изборите в страната не е имало сериозни..

обновено на 24.06.18 в 17:07

ПП "Земеделски съюз Александър Стамболийски" ще напусне Коалиция "БСП за България"

Политическа партия "Земеделски съюз Александър Стамболийски" ще напусне Коалиция "БСП за България", но двамата й депутати ще останат в парламента. Това каза за "Хоризонт" председателят на земеделците Спас Панчев. Според него решението за напускане на коалицията е продиктувано от желанието формацията да се яви самостоятелно на местните избори и от..

публикувано на 24.06.18 в 14:54