Шойбле подкрепи идеята на Юнкер еврото да бъде въведено като обща валута в целия ЕС

ЕПА/БГНЕС

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле подкрепи идеята на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер еврото да бъде въведено като обща валута във всички страни - членки на общността. Той обаче и предупреди, че това може да се случи едва след като са изпълнени критериите за членство в еврозоната.

Предложението на Юнкер беше посрещнато с недоумение и голяма критика във финансовите среди, но получи подкрепа от най-неочаквана посока: германският министър на финансите Волфганг Шойбле и директорът на германския институт за икономика Марсел Фрачер заявиха, че застават зад тази идея.

Фрачер припомни, че балтийските държави са влезли в еврозоната в разгара на финансовата криза, тъй като дори и в този момент еврото е продължавало да бъде силна и стабилна валута.

Всички европейски държави печелят от еврото, заяви той и призова в следващите 10 до 15 години то да стане обща валута във всички членки.

Шойбле беше по-сдържан, но също застана зад речта на Юнкер.

Добре е, че той упражнява натиск и задава темпото. Но все пак в еврозоната трябва да влизат само държавите, които са изпълнили всички критерии за прием, посочи той. Ако еврото се въведе твърде рано, ще се случи това, което стана с Гърция, припомни той.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Бойко Борисов и Антонио Таяни

Евролидерите да са по-активни спрямо миграцията, призоваха Таяни и Борисов

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни разговаря с премиера Бойко Борисов за сигурността, миграцията, стабилността в Близкия изток и на Балканите. Това каза след разговора Таяни, който е на работно посещение у нас.   Според Борисов, в следващите две години има огромен шанс за напредък по присъединяването на страните от Западните..

обновено на 21.11.17 в 15:50
Антонио Таяни

Антонио Таяни пред Народното събрание: България е ключова за успеха на европейската политика на сближаване

България е ключова за успеха на европейската политика на сближаване. Миграцията е един глобален, епохален феномен. Отделните държави по границата не могат и не трябва да бъдат оставяни сами да се справят с него. Системата за убежище се оказа неподходяща и трябва да бъде сменена. България заслужава аплодисменти за начина, по който контролира..

публикувано на 21.11.17 в 15:01
Хасан Рохани

Рохани обяви края на радикалната групировка "Ислямска държава"

Президентът на Иран Хасан Рохани обяви края на радикалната групировка "Ислямска държава". В изявление, излъчвано на живо по държавната телевизия, Рохани подчерта, че макар все още да съществуват издънки , основните корени на "Ислямска държава" са унищожени. Искам да изразя благодарността ми към войните на исляма, иранските дипломати,..

публикувано на 21.11.17 в 13:18

Сергей Жигарьов: Скандалът с намесата на Русия в американските избори е напълно измислен

Сергей Александрович Жигарьов е председател на икономическата комисия в руския парламент.  Той е в България по покана на депутата Петър Кънев, който е председател на икономическата комисия в Народното събрание. - Дали след като Русия преживя санкциите, както и ниските цени на нефта, най-лошото вече е назад и следват ли оттук..

публикувано на 21.11.17 в 12:57
Доц. Иво Инджов

Доц. Иво Инджов: Няма да има проблеми за германската икономика след провала на преговорите за коалиция

Не разполагаме с достатъчно информация кое точно е довело до провала на преговорите за коалиция. Либералите им в момента се сочат с пръст. Те излязоха от коалиционните преговори и ги подозират, че това е бил предварително премислен ход. Преговаряха четири партии. Това каза за "12+3" доц. Иво Инджов от Великотърновския университет в коментар на..

публикувано на 21.11.17 в 12:41