Глоба от 1000 лева и 3 месеца без книжка за шофиране в аварийната лента

| обновено на 14.09.17 в 15:31
БГНЕС

Шофьорите, които карат в аварийната лента на автомагистрала, ще бъдат глобявани с 1000 лева и наказвани с отнемане за 3 месеца на книжката им. Това предвиждат приетите от депутатите промени в Закона за движение по пътищата.

Промените са окончателни. Досега шофирането в аварийната лента се наказваше по текст за неправилно движение по пътното платно, глобата беше между 20 и 100 лева. Последните задръствания на магистралите обаче доведоха до злоупотреби при сериозни инциденти и ситуации, в които лентата не можеше да се ползва от линейка или пожарна. Това накара депутатите да приемат тези промени. Предложението беше на БСП. Драгомир Стойнев от БСП обясни:

Само преди около 2 месеца имаше и смъртен случай на човек, който е около автомобила си, сменяйки гумата си, който бе прегазен. На тези тарикати трябва да кажем "Стоп".

Окончателно – друга промяна въвежда нуждата от завършен 10-и клас за вземането на книжка. Новите правила обаче важат за онези, които са завършили 10-и клас по новия Закон за образованието, обясниха от ГЕРБ.

Халил Летифов изрази опасение, че: С това решение в момента ние ще изпратим няколко десетки хиляди неправоспособни водача на пътя, които ще бъдат "камикадзета".

Милена Дамянова от ГЕРБ обясни: Новите правила важат само за тези млади хора, които ще получат основно образование по новия закон и целта ни е те да останат по-дълго в образователната система. 

Гласувана беше и друга промяна - ще има глоба за шофиране след употреба на наркотици, дори ако дрогата е била приети в предишни дни, а не непосредствено преди или след качването в автомобила. Пияните или дрогирани шофьори ще бъдат длъжни да плащат тестовете си за проверка. Ако не бъдат платени, нарушителят няма да получи и шофьорската си книжка.

Депутатите разрешиха на „паяка“ да вдига кола със скоба и след работното време в съответната платена зона да паркиране.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Бойко Борисов и Антонио Таяни

Евролидерите да са по-активни спрямо миграцията, призоваха Таяни и Борисов

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни разговаря с премиера Бойко Борисов за сигурността, миграцията, стабилността в Близкия изток и на Балканите. Това каза след разговора Таяни, който е на работно посещение у нас.   Според Борисов, в следващите две години има огромен шанс за напредък по присъединяването на страните от Западните..

обновено на 21.11.17 в 15:50
Антонио Таяни

Антонио Таяни пред Народното събрание: България е ключова за успеха на европейската политика на сближаване

България е ключова за успеха на европейската политика на сближаване. Миграцията е един глобален, епохален феномен. Отделните държави по границата не могат и не трябва да бъдат оставяни сами да се справят с него. Системата за убежище се оказа неподходяща и трябва да бъде сменена. България заслужава аплодисменти за начина, по който контролира..

публикувано на 21.11.17 в 15:01
Хасан Рохани

Рохани обяви края на радикалната групировка "Ислямска държава"

Президентът на Иран Хасан Рохани обяви края на радикалната групировка "Ислямска държава". В изявление, излъчвано на живо по държавната телевизия, Рохани подчерта, че макар все още да съществуват издънки , основните корени на "Ислямска държава" са унищожени. Искам да изразя благодарността ми към войните на исляма, иранските дипломати,..

публикувано на 21.11.17 в 13:18

Сергей Жигарьов: Скандалът с намесата на Русия в американските избори е напълно измислен

Сергей Александрович Жигарьов е председател на икономическата комисия в руския парламент.  Той е в България по покана на депутата Петър Кънев, който е председател на икономическата комисия в Народното събрание. - Дали след като Русия преживя санкциите, както и ниските цени на нефта, най-лошото вече е назад и следват ли оттук..

публикувано на 21.11.17 в 12:57
Доц. Иво Инджов

Доц. Иво Инджов: Няма да има проблеми за германската икономика след провала на преговорите за коалиция

Не разполагаме с достатъчно информация кое точно е довело до провала на преговорите за коалиция. Либералите им в момента се сочат с пръст. Те излязоха от коалиционните преговори и ги подозират, че това е бил предварително премислен ход. Преговаряха четири партии. Това каза за "12+3" доц. Иво Инджов от Великотърновския университет в коментар на..

публикувано на 21.11.17 в 12:41