Глоба от 1000 лева и 3 месеца без книжка за шофиране в аварийната лента

| обновено на 14.09.17 в 15:31
БГНЕС

Шофьорите, които карат в аварийната лента на автомагистрала, ще бъдат глобявани с 1000 лева и наказвани с отнемане за 3 месеца на книжката им. Това предвиждат приетите от депутатите промени в Закона за движение по пътищата.

Промените са окончателни. Досега шофирането в аварийната лента се наказваше по текст за неправилно движение по пътното платно, глобата беше между 20 и 100 лева. Последните задръствания на магистралите обаче доведоха до злоупотреби при сериозни инциденти и ситуации, в които лентата не можеше да се ползва от линейка или пожарна. Това накара депутатите да приемат тези промени. Предложението беше на БСП. Драгомир Стойнев от БСП обясни:

Само преди около 2 месеца имаше и смъртен случай на човек, който е около автомобила си, сменяйки гумата си, който бе прегазен. На тези тарикати трябва да кажем "Стоп".

Окончателно – друга промяна въвежда нуждата от завършен 10-и клас за вземането на книжка. Новите правила обаче важат за онези, които са завършили 10-и клас по новия Закон за образованието, обясниха от ГЕРБ.

Халил Летифов изрази опасение, че: С това решение в момента ние ще изпратим няколко десетки хиляди неправоспособни водача на пътя, които ще бъдат "камикадзета".

Милена Дамянова от ГЕРБ обясни: Новите правила важат само за тези млади хора, които ще получат основно образование по новия закон и целта ни е те да останат по-дълго в образователната система. 

Гласувана беше и друга промяна - ще има глоба за шофиране след употреба на наркотици, дори ако дрогата е била приети в предишни дни, а не непосредствено преди или след качването в автомобила. Пияните или дрогирани шофьори ще бъдат длъжни да плащат тестовете си за проверка. Ако не бъдат платени, нарушителят няма да получи и шофьорската си книжка.

Депутатите разрешиха на „паяка“ да вдига кола със скоба и след работното време в съответната платена зона да паркиране.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Южнокорейският президент поиска по-голяма активност от ООН за мирно решаване на кризата със Северна Корея

Южнокорейският президент Мун Дже-ин призова ООН да играе по-активна роля за мирното решаване на севернокорейския ядрен проблем, като посочи, че това е най-належащият въпрос, пред който е изправена в момента световната организация, предаде агенция Йонхап. В първата си реч пред Общото събрание на ООН, той изтъкна, че международната общност трябва да бъде..

публикувано на 21.09.17 в 20:45

Тръмп разширява санкциите срещу Северна Корея

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че е подписал указ, който ще разшири възможностите на властите да налагат санкции на чуждестранни физически и юридически лица, които имат отношения със Северна Корея. Целта на новите мерки е затворената комунистическа държава да бъде убедена да прекрати своята ядрена и ракетна програма. Нашият нов указ ще отреже..

публикувано на 21.09.17 в 20:30

Президентът Румен Радев призова американския бизнес да инвестира повече в България

На работна среща в Ню Йорк президентът Румен Радев призова бизнес общността в САЩ да използва благоприятните условия, които страната ни предоставя за инвеститорите със своето ключово разположение и като фактор на стабилност в Югоизточна Европа, с членството си в ЕС и НАТО, с квалифицираната работна ръка и с конкурентното данъчно облагане...

публикувано на 21.09.17 в 20:08

Очаква се Доналд Тръмп да обяви нови санкции срещу Северна Корея

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че Съединените щати ще въведат още санкции срещу Северна Корея, предаде Ройтерс. Тръмп каза това по време на среща с афганистанския си колега Ашраф Гани . Очаква се по-късно Тръмп да направи по-подробво изявление за Северна Корея, съобщи Ройтерс като се позова на представител на Белия дом. Според източника..

публикувано на 21.09.17 в 17:58

Речта на Мей във Флоренция се разглежда като опит да се излезе от „задънената улица“ по Брекзит

Британският премиер Тереза Мей ще поиска двугодишно преходно споразумение след Брекзит. Това тя ще направи в речта си пред европейските лидери, която ще изнесе във Флоренция утре, съобщи Би Би Си.  Речта на  Мей във Флоренция се разглежда като опит да се излезе от „задънената улица“ в преговорите по Брекзит, тъй като ЕС видимо е недоволен от липсата..

обновено на 21.09.17 в 17:34