Глоба от 1000 лева и 3 месеца без книжка за шофиране в аварийната лента

| обновено на 14.09.17 в 15:31
БГНЕС

Шофьорите, които карат в аварийната лента на автомагистрала, ще бъдат глобявани с 1000 лева и наказвани с отнемане за 3 месеца на книжката им. Това предвиждат приетите от депутатите промени в Закона за движение по пътищата.

Промените са окончателни. Досега шофирането в аварийната лента се наказваше по текст за неправилно движение по пътното платно, глобата беше между 20 и 100 лева. Последните задръствания на магистралите обаче доведоха до злоупотреби при сериозни инциденти и ситуации, в които лентата не можеше да се ползва от линейка или пожарна. Това накара депутатите да приемат тези промени. Предложението беше на БСП. Драгомир Стойнев от БСП обясни:

Само преди около 2 месеца имаше и смъртен случай на човек, който е около автомобила си, сменяйки гумата си, който бе прегазен. На тези тарикати трябва да кажем "Стоп".

Окончателно – друга промяна въвежда нуждата от завършен 10-и клас за вземането на книжка. Новите правила обаче важат за онези, които са завършили 10-и клас по новия Закон за образованието, обясниха от ГЕРБ.

Халил Летифов изрази опасение, че: С това решение в момента ние ще изпратим няколко десетки хиляди неправоспособни водача на пътя, които ще бъдат "камикадзета".

Милена Дамянова от ГЕРБ обясни: Новите правила важат само за тези млади хора, които ще получат основно образование по новия закон и целта ни е те да останат по-дълго в образователната система. 

Гласувана беше и друга промяна - ще има глоба за шофиране след употреба на наркотици, дори ако дрогата е била приети в предишни дни, а не непосредствено преди или след качването в автомобила. Пияните или дрогирани шофьори ще бъдат длъжни да плащат тестовете си за проверка. Ако не бъдат платени, нарушителят няма да получи и шофьорската си книжка.

Депутатите разрешиха на „паяка“ да вдига кола със скоба и след работното време в съответната платена зона да паркиране.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Швейцария отбелязава намаляване на незаконните мигранти в страната

Властите в Швейцария обявиха, че броят на незаконните мигранти, влезли в страната миналата година, е намалял почти наполовина в сравнение с рекордния наплив през 2016 г., предаде Асошиейтед прес. През 2017-а граничната охрана е установила 27 300 души, незаконно пребиваващи в страната, докато година по-рано броят им е бил почти 49 000. Според..

публикувано на 23.02.18 в 01:00

Турското външно министерство реагира остро на признаването на арменския геноцид от Холандия

Турското външно министерство осъди остро решението на холандския парламент да признае за геноцид масовите убийства на арменци  през 1915 г. Според Анкара това реение няма правна сила.  Депутатите в Хага  приеха документа само с 3 гласа "против".  Според турските власти позицията на Турция по въпроса е базирана на историческите факти и правните норми...

публикувано на 23.02.18 в 00:57
Роберт Фицо

Словакия няма да ратифицира Истанбулската конвенция

Словакия няма да ратифицира т.нар. Истанбулска конвенция. Това заяви премиерът на страната Роберт Фицо , цитиран от Ройтерс.  Фицо обяви, че конвенцията срещу насилието над жени и домашното насилие "ненужно поставя под въпрос естествените различия между мъжете и жените и ги нарича стереотипи".  Словашката народна партия, по-малкият коалиционен..

публикувано на 22.02.18 в 22:34
Комисията по енергетика изслуша министъра на енергетиката Теменужка Петкова във връзка със съхранението на оборудването на АЕЦ „Белене“

Петкова: Няма становище от ЕК за "Марица Изток"

Към момента няма официално становище от Европейската комисия за нерагламентирана държавна помощ в случая с дългосрочните договори с двете американски централи от комплекса "Марица Изток". Това заяви министър Теменужка Петкова пред парламентарната енергийна комисия и обясни докъде са стигнали разговорите с двата ТЕЦ-а: Тече процедура, в рамките на..

публикувано на 22.02.18 в 19:57

Горанов е поискал обяснение за драстичните разминавания в сметките на НЗОК

Финансовият министър  Владислав Горанов  е поискал обяснение за драстичните разминавания в сметките на Националната здравноосигурителна каса. Това е станало с  писмо, изпратено до Здравната каса и министъра на здравеопазването , с което "Хоризонт" разполага. Горанов настоява, докато не се изяснят обстоятелствата, в никакъв случай да не се..

обновено на 22.02.18 в 19:08