Глоба от 1000 лева и 3 месеца без книжка за шофиране в аварийната лента

| обновено на 14.09.17 в 15:31
Снимка: БГНЕС

Шофьорите, които карат в аварийната лента на автомагистрала, ще бъдат глобявани с 1000 лева и наказвани с отнемане за 3 месеца на книжката им. Това предвиждат приетите от депутатите промени в Закона за движение по пътищата.

Промените са окончателни. Досега шофирането в аварийната лента се наказваше по текст за неправилно движение по пътното платно, глобата беше между 20 и 100 лева. Последните задръствания на магистралите обаче доведоха до злоупотреби при сериозни инциденти и ситуации, в които лентата не можеше да се ползва от линейка или пожарна. Това накара депутатите да приемат тези промени. Предложението беше на БСП. Драгомир Стойнев от БСП обясни:

Само преди около 2 месеца имаше и смъртен случай на човек, който е около автомобила си, сменяйки гумата си, който бе прегазен. На тези тарикати трябва да кажем "Стоп".

Окончателно – друга промяна въвежда нуждата от завършен 10-и клас за вземането на книжка. Новите правила обаче важат за онези, които са завършили 10-и клас по новия Закон за образованието, обясниха от ГЕРБ.

Халил Летифов изрази опасение, че: С това решение в момента ние ще изпратим няколко десетки хиляди неправоспособни водача на пътя, които ще бъдат "камикадзета".

Милена Дамянова от ГЕРБ обясни: Новите правила важат само за тези млади хора, които ще получат основно образование по новия закон и целта ни е те да останат по-дълго в образователната система. 

Гласувана беше и друга промяна - ще има глоба за шофиране след употреба на наркотици, дори ако дрогата е била приети в предишни дни, а не непосредствено преди или след качването в автомобила. Пияните или дрогирани шофьори ще бъдат длъжни да плащат тестовете си за проверка. Ако не бъдат платени, нарушителят няма да получи и шофьорската си книжка.

Депутатите разрешиха на „паяка“ да вдига кола със скоба и след работното време в съответната платена зона да паркиране.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Парламентът ще обсъди на второ четене промените в Административно-процесуалния кодекс

Парламентът ще започне работа с обсъждане на второ четене на промените в Административно-процесуалния кодекс. Измененията разширяват обхвата на мълчаливото съгласие, като за такова ще се смята всяко непроизнасяне в срок на административен орган по поискан от заявител акт. Целта е да се дисциплинира администрацията. Петима министри ще участват в..

публикувано на 22.06.18 в 05:00

Продължава официалното посещение на президента Румен Радев в Сърбия

Продължава официалното посещение на държавния глава Румен Радев в Сърбия, по покана на сръбския президент Александър Вучич. Днес двамата ще се срещнат с  представителите на българското малцинство в Димитровград и ще посетят училището „Св. Св. Кирил и Методий“. Това е първа по рода си среща на толкова високо ниво с наши сънародници от Западните..

публикувано на 22.06.18 в 04:57
Кристин Лагард - изпълнителен директор на  МВФ

Кристин Лагард предупреди за рискове от проточилите се преговори за Брекзит

Липсата на напредък в преговорите за Брекзит се превръща в риск за икономическия растеж на страните от еврозоната. Това предупреждение отправи директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард след заседанието на министрите на финансите на страните от еврозоната, предаде ДПА. Според Лагард проточилите се преговори и трудностите, по-специално от..

публикувано на 22.06.18 в 04:53

Турското правителство е отказало на двама наблюдатели от ОССЕ да отидат в Турция преди изборите

Турция e отказала да допусне на своя територия двама души, определени за наблюдатели на изборите в страната от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, съобщи ДПА. Андрей Хунко, член на германския Бундестаг от партия "Левите", е бил информиран за това вчера, малко преди заминаването си от Виена, където е базирана Организацията. По-късно..

публикувано на 22.06.18 в 04:49

Палестина стана най-новият член на Организацията за забрана на химическите оръжия

Палестина стана най-новият член на Организацията за забрана на химическите оръжия. Това се съобщава в изявление, публикувано на официалния уебсайт на организацията, предаде ТАСС.  Така общият брой на страните по Конвенцията за забрана на химическите оръжия вече е 193.  Тя влезе в сила през 1997 г., а с цел гарантиране на спазването ѝ беше създадена..

публикувано на 22.06.18 в 04:17