Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва проект за издаване на български произведения в Китай

Български издатели получиха престижната награда за особен принос към китайската книга

Любен Козарев и Петко Хинов от издателство "Изток-Запад" издават на български знакови за историята и културата на Китай книги

Фрагмент от корицата на книгата "Чудните дела на съдията Бао" от Ши Юкун
Снимка: издателство
Любен Козарев, управител на издателството "Изток-Запад", който получи изключително престижното държавно отличие на Китайската народна Република за особен принос към китайската книга, гостува в ефира на "Хоризонт", където сподели детайли за сътрудничеството с китайските издатели и реализацията на знакови китайски произведения. Отличието се връчва лично от вицепремиера на Китай. 

Козарев, който получи авторитетната награда заедно Петко Хинов, преводач от китайски на български, разказа, че миналия август в Пекин са сключили договор с най-голямото издателство в Китай  - издателството на Пекинския университет за чужди езици. За да добият представа нашите слушатели за отношението на китайците към книгата, мога да кажа, че това академично издателство миналата година е било на трето място по оборот в Китай, отбеляза Козарев, като допълни:

Този договор ние започнахме да го изпълняваме, появиха се няколко книги и в един момент при сключване на договора китайците ни казаха, че това, което сме направили  - без абсолютно никаква подкрепа, между другото (от страна на държавата), това е безпрецедентно. Те казаха, че такъв случай друг няма, защото с Петко успяхме да реализираме няколко много тежки проекта. И след сключването на този договор в един момент ни казаха, че сме предложени за това държавно отличие. И в крайна сметка пътувахме, за да получим тази награда. 

Успяхме да впечатлим не само нашите партньори, но и китайските издатели като цяло с това, че  много последователно издаваме възлови книги, свързани с историята и най-вече с културата на Китай.


На въпрос за посрещането на книгите от страна на българските читатели Козарев коментира, че китайските издатели са били впечатлени, че класически китайски романи, написани на език, който е труден и за самите китайци и за да бъдат разбрани изискват изключителни познания от читателя, у нас постигат тиражи, които се измерват с хиляди. Има няколко възлови книги, които те не можеха да повярват, че ние сме дръзнали и сме съумели да ги издадем, защото те са изключително тежки за издаване, посочи още Любен Козарев. Той съобщи, че работят по проект -  5-годишен план, за издаване на най-значимите произведения на българската култура и наука в Китай, като на първо време ще се подготвят издания на английски език. Реализацията на проекта се очаква да започне догодина. Повече подробности ще научите, ако чуете цялото интервю -  от звуковия файл. Козарев представя и една разтърсваща книга, която е свързана със Северна Корея и вече е излязла на над 20 езика. По-долу вижте фрагмент от представянето на друга книга, където главен герой е китайският Шерлок Холмс – съдията Бао Джън:



Снимка

Чудните дела на съдията Бао“ (оригинално заглавие: „Седмина юнаци и петима справедливци“) е първата книга от поредицата „Китайски загадки“ на издателство „Изток-Запад“.

Най-популярният средновековен роман за честни съдии и доблестни юнаци за пръв път се появява в несъкратен превод на български език от оригиналния китайски текст, създаден от Ши Юкун (ХІХ в.). Съдията Бао е любим национален герой на Китай, а неговите чудни дела, заедно с подвизите на доблестните му помощници и майстори на бойни изкуства, са филмирани повече от 80 пъти досега.

Романът, типичен представител на средновековния при­­ключ­енски китайски роман, съдържа 120 глави и лежи в основата на съвременните китайски фентъзи романи за майстори на бойни изкуства и доблестни юнаци, се казва в представянето на една от китайските книги, публикувани у нас.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Юлия Аткова

Юлия Аткова: Искаме да образоваме комплексни артисти

Нашето желание е да образоваме едни комплексни артисти, хора на изкуството, каза пред БНР Юлия Аткова – директор на Частната професионална гимназия по сценични изкуства и мениджмънт АКАТАМУС. Според нея едно от слабите места в българското образование е, че всички деца, независимо от техните интереси и таланти, учат по една и съща програма:..

публикувано на 28.03.24 в 12:10

Стефано Пода постави “Русалка“ в Телавивската опера

Нимфи, сирени, русалки... В повечето случаи присъдата над тези митични същества е като на прекрасни изкусителки на мъже, които искат да ги подмамят и унищожат във водата. Човешките жени ги чувстват конкурентки. Може би първият адвокат, който се опитва да защити тези красиви морски създания, е Ханс Кристиан Андерсен с прекрасната си приказка за..

публикувано на 27.03.24 в 14:54

Предстои II международен балетен конкурс "Сара-Нора Прима"

Започна записването за участие във II издание на международния балетен конкурс “Сара-Нора Прима“, който ще се проведе от 1-ви до 6-и юли на сцената на Бургаската опера . Състезанието ще бъде в три възрастови групи при следния репертоар:  Група А / 9-12 г. – две класически вариации и една съвременна хореография, Група В / 13-16 г. и Група С..

публикувано на 27.03.24 в 14:17
Емил Минчев

"Светлосянка" – връзка между световете в първия аудиосериал на Емил Минчев

Емил Минчев , когото познаваме като автор и преводач, издаде първия си  аудиосериал . Той се казва  "Светлосянка"  и е определян като зашеметяващо приключение, развиващо се между два свята – този на живите и този на мъртвите. "На преден план тук е ърбън фентъзи елемента, действието се развива в отвъдното, а  мистерията е..

публикувано на 27.03.24 в 10:56
Националните награди за сценични изкуства –

"Икар" в 23 категории тази вечер в Народния театър

Днес отбелязваме Световния ден на театъра.  Тази вечер в Народния театър "Иван Вазов" ще бъдат връчени за 50-и юбилеен път наградите ИКАР. Актрисата Мария Каварджикова ще получи ИКАР за изключителен принос към българския театър, а за чест и достойнство ще бъде отличен сценографа Вечеслав Парапанов. На днешния 27 март отбелязваме..

публикувано на 27.03.24 в 07:36

Поредицата “Опера в киното“ идва в България

На 6-и април в България ще стартира първият сезон на международния проект “Опера в киното” . В салоните на “Синема Сити“ в цялата страна ще имаме възможността да гледаме четири великолепни оперни продукции: от фестивала в Брегенц - “Мадам Бътерфлай“ от Пучини /на 6-и април/, и от “Арена ди Верона“ -  “Травиата“ от Верди /на 20-и април/, с..

публикувано на 26.03.24 в 18:15

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 23-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: - Представяме предстоящия първи сезон на международната програма “Опера в киното“ в разговор с г-н Ами Елла от израелската компания продуцент - Кореспондентката на БНР в Израел Искра Декало разказва за..

обновено на 26.03.24 в 17:27