Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Референдумът в Иракски Кюрдистан се превръща в казус номер едно за Близкия Изток

З. Илиева: Барзани, който не е от вчера в политиката, се опитва да лови риба в мътна вода

Снимка: ЕПА/БГНЕС
За понеделник - 25 септември, е насрочен референдумът, на който иракските кюрди трябва да кажат дали искат да се обособят в независима държава. Темата коментира в ефира на "Хоризонт" журналистът Зорница Илиева, като изтъкна, че призивите за непровеждане на допитването идват от различни страни, но с различни мотиви:

Против този референдум са по-голямата част не само от великите сили, но и регионалните играчи, но причините, поради които реагират отрицателно и настояват да бъде не само отложен, но изобщо да не се провежда, са съвсем различни.
Това е, както казва Барзани - президентът на Иракски Кюрдистан, една 100-годишна мечта и този референдум бе обявен от него още февруари месец тази година, че ще се състои през есента. Но той си остави една вратичка тогава, като каза, че дори и всички кюрди да гласуват за независимост на Кюрдистан - да се създаде такава държава, това не значи, че тя автоматично ще бъде създадена. Необходимо е признанието на международните сили, международните фактори, като се има предвид, че това са обикновено петте държави - членки на Съвета за сигурност на ООН и те са в момента основните играчи, без, разбира се, Русия да изразява официално становище.

По отношение на турската позиция Илиева коментира:

Кюрдистан не съществува, но в Турция от този милионен народ са 20 милиона кюрди, които живеят в Югоизточна Турция и тяхната военна организация ПКК (между другото, обявена за терористична не само от Турция, разбира се, но и от Съединените щати, от западноевропейски страни) десетки години те воюват за своя, поне, автономия в рамките на турската държава и по-нататък - независимост в една кюрдска държава, така че за Турция това е ахилесова пета не от вчера. Тя в момента си играе заедно с Багдад - столицата на Ирак, защото интересите на Ирак са същите - ще се разпадне Ирак, ако наистина се постигне създаването на Иракски Кюрдистан или както казват в Турция "Барзанистан" - иронично, но всъщност казват, че това е фиксидея на Барзани. В Анкара казват, че неговото решение за този референдум е политическа неопитност, но Барзани всъщност не е от вчера в политиката и той, като всеки един такъв лидер, който де факто си има държава, но де юре тя не е получила
признание, се опитва да лови риба в мътна вода. Защото целият Близък Изток от години вече е една "мътна вода".

Във връзка с мнението, което се споделя от Анкара, че САЩ подкрепят кюрдските амбиции, Зорница Илиева отбеляза:


В Турция съществува становище, че това всъщност е един проект, който се разработва във Вашингтон - за създаване на такъв Кюрдистан, даже има в турските медии огромни анализи, където казват, че независим "Барзанистан" най-много е желан от Израел и Атлантическия фронт. Защо от Израел? Защото Израел подкрепя кюрдите, тъй като те ще бъдат един естествен буфер между шиитски Иран и арабските държави и държавата Израел. 


От друга страна Съединените щати поставиха няколко условия на Барзани, например в никакъв случай да не обявява в момента създаването на независима държава, защото ако се проведе този референдум и кюрдите кажат "да", отваря се пътят за създаване на такава държава, което, разбира се, ще бъде един продължителен процес. Но, забележете, те казват - без районите около Киркук, където са кладенците с петрол, с много качествен петрол, и на всичкото отгоре много близо до повърхността на земята, тоест лесно се добива. Така че те ще си затворят очите - това е едно от условията, ако се проведе този референдум без тези части от Северен Ирак.

Целия анализ може да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Премиерът на Испания Педро Санчес

Премиерът Педро Санчес обмисля да остане ли в политиката

Испанският премиер Педро Санчес обяви, че ще престане да изпълнява обществените си задължения, "за да спре и да помисли" дали иска да остане на политическия фронт, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че Санчес е заявил това в писмо в профила му в социалната мрежа "Екс". Премиерът на Испания направи това смайващо изявление, след като вчера испански..

публикувано на 25.04.24 в 07:51

Евродепутатката Ева-Мария Костова: Отново избори, ставаме партньор, на който не може да се разчита

Днес завършва последната парламентарна сесия на Европейския парламент (ЕП) преди изборите за подновяване на състава му през юни. На последната пленарна сесия в Страсбург испанската евродепутатка с български произход Ева-Мария Костова коментира пред журналисти как изглежда отвън политическата ситуация в България и как това ще се отрази на..

публикувано на 25.04.24 в 07:46

Синдикати се вдигат на протест за отлагането на либерализацията на тока

КТ "Подкрепа" и КНСБ и техните федерации организират Национален протестен митинг за отлагане на либерализацията на пазара на електрическа енергия и в защита на работещите в енергетиката и въгледобива. Протестът ще се проведе от 10:30 ч пред сградите на Народното събрание и на Министерския съвет. В митинга ще се включат работещите в комплекса..

публикувано на 25.04.24 в 07:42

Бюджетната комисия гласува забрана на хазартна реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 07:37

ЦИК регистрира от днес независими депутати от ИК за евроизборите

От днес Централната избирателна комисия ще приема документи за регистрация на Инициативни комитети (ИК) за издигане на независими кандидати за участие в изборите за членове на Европейския парламент. Също от днес започва и регистрацията на кандидатските листи в ЦИК на партиите и коалициите за участие в изборите за евродепутати. Листите за..

публикувано на 25.04.24 в 07:32

Депутатите гласуват окончателно отлагането на либерализацията на пазара на тока

В един от последните работни дни на 49-ия парламент се очаква в дневния ред да бъде поискано включване на предложение за предсрочно освобождаване на председателя на НС Росен Желязков. Депутатите решават окончателно и дали да отложат с една година либерализацията на пазара на електроенергия. Първа точка в приетия дневен ред са промените в..

публикувано на 25.04.24 в 07:27

Планова техническа профилактика

На 25 април  от 9 до 17 часа   ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси вълни ДУПНИЦА 4 на честота 104.1 MHz и МАЛКО ТЪРНОВО 4 на честота 90.2  MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg, а в района на..

публикувано на 25.04.24 в 06:00