Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От "Емко" са категорични, че са отстранили всички нередности, но са притискани, за да бъдат изхвърлени като конкуренти за важни пазари

Емил Караниколов: Лицензът на "Емко" може да бъде върнат още на 6-и октомври

| обновено на 26.09.17 в 15:53
Емил Караниколов
Снимка: БГНЕС

Аз се надявам, че са отстранени всички нередности в "Емко" и те по най-бързия начин ще си получат лиценза, обръщам внимание  - за износ и внос, те имат лиценз за производство и вътрешна търговия, заяви в ефира на "Хоризонт" икономическият министър Емил Караниколов в коментар по казуса за оръжейното дружество, което заради нередности, свързани със съхранението на боеприпаси, временно загуби лиценза си. Това предизвика протестите на работещите  в "Емко" от Трявна и Белица, които заподозряха сценарий за "притискане" на предприятието. 

Като изрази надежда до началото на октомври проблемите наистина да бъдат решени, министър Караниколов коментира причините за отнемане на лиценза: 
Беше получена справка от МВР в Междуведомствения съвет, където не членувам само аз, а и вицепремиерът Каракачанов и още около 20 ведомства -  службите за сигурност, Министерството на външните работи, Министерството на финансите -  абсолютно всички ведомства, които имат отношение към Военно-промишления комплекс. В справките, които получихме, бяха констатирани нарушения, свързани със съхранение на боеприпаси -  мисля, че това е ясно на всички и самите работници и управители на дружеството също потвърдиха, че има такива нередности, които те работят да отстранят и се надявам, че вече са го направили.
Такъв е законът, за съжаление -  аз също разбирам нонсенса, който казвате. Когато има проблем със съхранението е логично да се позволи износа, за да могат да бъдат изнесени, но пък в закона в момента, текстът на нормативния акт казва, че се спират лицензите за износ и внос. Ако бяхме тръгнали да изменяме закона и да се спира лиценза за производство, щяхте да кажете, че го правим точно за конкретния случай.
По повод предстоящите важни оръжейни търгове, които изглежда ще бъдат загубени за "Емко" и във връзка с които се твърди, че точно те може да са евентуалната причина за атаките срещу дружеството, Караниколов коментира:
Ако "Емко" си отстранят нередностите, във връзка с които им е спрян лицензът за износ и внос, те могат да се явят на тези търгове. Във връзка с това, че първият международен търг е в началото на октомври, Караниколов посочи: Надявам се, че дотогава ще си отстранят нередностите. В крайна сметка това го правим с цел превенция, защото, ако не дай си боже, се случи някакъв инцидент и аз ви кажа, че е имало нередности, но са били маловажни или нещо такова, няма да го приемете, нали! Това е превенция - законът е закон, не може другите дружества от Военнопромишления комплекс да спазват абсолютно всички правила, а едно дружество да не ги спазва.

Министърът на икономика заяви, че не е съвсем коректно твърдението на "Емко", че са отстранени всички нередности:
Първо, предписанията за нередности бяха от служба КОС и от "Пожарна безопасност". Самото дружество "Емко" разпространи три констативни протокола само от служба КОС - преди около две седмици. В два от тези три констативни протокола пишеше, че са отстранени нередности, но в третия имаше посочена нередност, на която се беше дало срок, съответно от службите, да бъде отстранена в срок от един месец.
Емил Караниколов съобщи, че на 6-и октомври ще има извънредно заседание на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия, посветено на "Емко". 

Един от директорите на "Емко" - Валентин Тахчиев, който също коментира темата в ефира на "Хоризонт", каза, че не е оптимист за връщане на лиценза на 6-и октомври и обвини министъра на икономиката, че казва неистини за дружеството. По думите на Тахчиев всички констатирани нередности от служба КОС са отстранени: 
Още на 29-и август всички констатирани "нередности" от служба КОС са отстранени и има констативен протокол, който ние сме изпратили на същия уважаван министър.
Същите тези (нередности - бел. ред.) ние сме ги отстранили, за което ви казвам, че има протокол на същата тази служба, която ги е констатирала - на 29-и август.
И какво стана на практика след това - значи, всеки ден идва проверка и тази проверка донажда нови, нови и нови изисквания, за които издава нови и нови предписания - ние попадаме в Параграф 22, каза още Валентин Тахчиев, който смята, че държавата умишлено протака решението за връщане на лиценза за външна търговия. 

Директорът допълни:
Предприятието в момента работи, тъй като лицензът за производство, съхранение и търговия в страната не му е отнет -  то работи, има договори с други фирми на територията на България, но има един такъв проблем -  трябва да бъде ясно на всички, че с отнемането на лиценза за внос и износ ние няма как да си доставяме компоненти за нашите изделия и те се изчерпват и не можем да работим. Примерно след десетина - петнайсет дена ние ще изчерпим компонентите и няма как да си внесем нови, обясни Тахчиев  и прогнозира, че на важния оръжеен търг на 2 октомври предприятието ще бъде отстранено. Така "Емко" ще загуби възможността да участва в договаряне на сделки за около 1 милиард долара.  

Икономическият министър Караниколов коментира и казуса с русенското дружество "Дунарит". Той посочи, че държавата е изкупила задълженията на военния завод към КТБ, а не от офшорката "Виафот", за която се твърди, че иска да придобие "Дунарит":
Няма такава офшорка. Аз още един път казвам, парите бяха платени на КТБ и това може да го проверите. Парите са в масата на несъстоятелността. От масата на несъстоятелността синдиците на КТБ не могат да платят на абсолютно никой, независимо дали е офшорка или не. Ние сме изкупили тези задължения от КТБ.

Караниколов повтори, че не става дума за одържавяване на "Дунарит", а за публична продан на пазарен принцип. 

Интервютата с Емил Караниколов и Валентин Тахчиев можете да чуете от звуковите файлове. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено на среща в Министерския съвет.  Правителствената информационна служба уточнява, че по време на..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на Продължаваме промяната провеждат среща с членове и симпатизанти на партията.  НС реши: Министърът..

публикувано на 19.04.24 в 21:54