Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

П. Харалампиев: Идеята за създаване на регистър на българите зад граница е прекрасна

Реализацията трябва да стане след сериозни разговори между институциите

Снимка: архив


Това, което президентът оповести публично в Ню Йорк, е доста интересно и едновременно с това е отколешна моя идея, както и идея, разбира се, на мои предшественици от Държавната агенция за българите в чужбина, коментира в ефира на "Хоризонт"  Петър Харалампиев, председателят на ДАБГ, във връзка с президентската идея за създаването на регистър на българите зад граница. Харалампиев допълни:

Важното е, че тези идеи идват във време, когато биха могли да се реализират. Самият факт, че президентът представи идеята на толкова сериозен и толкова висок форум означава, че той и неговата администрация наистина са готови да съдействат с всичко каквото е необходимо за създаването на един такъв регистър.


Харалампиев отбеляза, че реализацията на идеята за създаване на такъв регистър е сложна задача, за която може да е необходима и законова промяна. Той коментира, че регистърът би трябвало да обхване и старите, и новите емигрантски общности, както и историческите български диаспори:

 Ако говорим за всеобщ регистър на българите в чужбина, това е много сериозна и много тежка идея за реализиране, тъй като трябва да обхванем и двата типа общности -  както и българите, които традиционно живеят зад граница и нямат българско гражданство, но те са етнически българи и са наследници на българи, които или са емигрирали в тези общности много отдавна в Бесарабия, или  си живеят отколе на тази територия, но поради исторически обстоятелства  - не по воля на техните предци, са останали и в момента живеят в други държави. Това е първият основен въпрос. Вторият въпрос е, че един такъв регистър да се състави на българите в чужбина, трябва да се види дали е необходимо да бъде променена и законодателната база, защото ако мислим, че само с доброволни мерки и на доброволен принцип,/...../. тогава не знам какъв ефект ще има. Защото, нали се сещате, че много от българските емигранти, напуснали България, емигрират по икономически причини и поради една или друга причина не искат да се шуми около тях  - работят в съответните държави, като много от тях работят и нелегално или полулегално.

Самата идея за написването на такъв регистър, доброволно особено, не знам какъв отклик ще намери.  Така че чисто технически има много неща и въпроси, които сериозно трябва да бъдат обсъдени.


Според мен тук трябва да се проведат много сериозни разговори с представители на Президентството, на нашата агенция, с представители на Министерството на външните работи, с представители на Министерството на вътрешните работи - задължително, с народни представители също, защото биха могли да се потърсят и някакви законодателни изменения, които да облекчат или да насърчат създаването на такъв регистър.

Така че идеята като такава  - да се създаде такъв регистър, е прекрасна, но самото конкретно реализиране трябва да стане на базата на наистина сериозни разговори между съответните институции, за да може да си поставим едни макрорамки, които да обслужат както националния интерес, така и да защитим правата на българите, независимо дали са български граждани или не, за включване в този регистър. И вече технически да се търси за какво може да се ползва, как да се ползва и така нататък. 

Но при всички положения това е една позитивна новина, позитивна идея, за която трябва сериозно да помислим, да работим и да намерим най-добрия вариант, обобщи Петър Харалампиев. Той допълни, че в съвременното общество, което става все по-мобилно и хората все по-често пътуват зад граница, създаването на регистъра би било особено полезно, за да може да подпомогнем както желаещите да се завърнат и тяхната ресоциализация, така и тези, които живеят трайно в чужбина, за да не губят връзка с Родината. Харалампиев посочи още, че има чужд опит, който може да се използва. 

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено на среща в Министерския съвет.  Правителствената информационна служба уточнява, че по време на..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на Продължаваме промяната провеждат среща с членове и симпатизанти на партията.  НС реши: Министърът..

публикувано на 19.04.24 в 21:54