Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актьорът Рашко Младенов: Музиката е голямата ми любов, а театърът е моята страст

Рашко Младенов
Снимка: Георги Бангиев

Рашко Младенов започва да свири на пиано още на 5 години. Това отнема част от детството му, но сега актьорът осъзнава колко важно и полезно е било посвещаването му на музиката. След това завършва Музикалното училище в София и отива в казармата. Тежката служба в танковото поделение в Грудово го откъсва от инструмента и той кандидатства във ВИТИЗ, защото това му осигурява 15 дни отпуска от казармата. Приемат го в театралната академия в класа на проф. Желчо Мандаджиев. Най-важните неща - не само за професията, но и за живота - научава от този „велик” човек: отговорност, любов към изкуството и професията, дисциплина и правилно отношение към хората. През студентския период е мислил и за музиката, но проф. Мандаджиев така го „запалва” за театъра, че не било възможно никакво измъкване.

Все пак музиката става част и от театралната професия на Рашко Младенов. Много са хората, които и до днес помнят концертите на Рашко Младенов, Николай Бинев, Ицко Финци и Тодор Колев заедно със симфоничния оркестър под  диригентството на Александър Владигеров, автора на идеята за тези съвместни концерти. 25 пъти се изпълняват концертите им в зала „България” през сезон 1980/1981 година. Следват концерти с всички симфонични оркестри в страната.

След ВИТИЗ Рашко Младенов е три години по разпределение в Русенския театър. Смята, че тези години са неговият голям шанс в професията. После го канят в театър „София”, където играе 15 сезона. Определя себе си като „приличен” актьор и отличава малко от своите роли: примерно Разколников в „Престъпление и наказание” в Русенския театър под режисурата на Красимир Спасов, „Жестоки игри” в Театър „София”, както и „Царство земно”, където си партнира с Коста Цонев и Катя Паскалева. И до днес смята, че Катя Паскалева е най-голямата българска драматична актриса. Докато са си партнирали, е онемявал от въздействието на нейната игра.

Над двадесет са ролите на Рашко Младенов в киното, но в малко от тях той се е чувствал творчески ангажиран. Според него театърът е по-голямото изкуство, защото от сцената имаш връзка с публиката. Освен това в киното не можеш да оправиш грешките си,  а в театъра с всеки спектакъл надграждаш образа. В онези времена актьорите са снимали не само заради изкуството и славата, а и заради парите. За сравнение – заплатата на Рашко Младенов в Русенския театър е била 95 лв., а за участието си във филма „Константин Философ” получава хонорар от 1200 лв. – това е колкото целия му годишен доход.

Тази година /2017/ в периода 27 януари – 4 май Рашко Младенов беше министър на културата в служебното правителство на проф. Огнян Герджиков. Приема тази номинация на президента Румен Радев само с мисълта, че е за 3 месеца. За малкото време не е можело да се градят и правят големи планове. Извършвал е само текущата оперативна работа. Но е бил категоричен в опитите отстрани да му въздействат за някои неправомерни решения. В интервю за "Нощен Хоризонт", проф. Герджиков определя Рашко Младенов като „твърдоглав” и признава, че това е добре за един министър. Днес актьорът е категоричен, че никога повече не би приел този пост.

Относно театралната реформа Рашко Младенов мисли, че с времето се правят правилните стъпки и се върви във вярната посока. А за българската действителност  творецът е на мнение, че ние имаме здрав корен и с времето нещата ще се променят и ще започнат да се наместват. Той е оптимист и вярва, че ще имаме нови духовни водачи и политически лидери.

От година и половина Рашко Младенов се е посветил на пианото. Свири всеки ден по няколко часа. Много обича да остава сам с инструмента и със себе си. Музиката го прави радостен и щастлив. Но е взискателен към себе си и в момента дори работи с клавирен педагог. Само след дни - на 1 Октомври - ще е неговият юбилеен /по повод 70-тата му годишнина/ концерт в зала „България”, където с приятели-музиканти от различни жанрове ще свирят със Симфоничния оркестър. На 2 октомври в кино „Одеон” ще е прожекцията на единствения филм на Леон Даниел „На чисто”, който е бил спрян в онези години. Това е първият филм за актьора, който освен това е музикант, композитор и режисьор. На 23 ноември в Париж Рашко Младенов ще участва в Международния конкурс за пианисти-непрофесионалисти. Това е накратко историята на един „светъл” образ, както го нарече неговата колежка и приятелка Илка Зафирова. Останалото ще прочетем в неговата книга, която засега е до 150-та страница и е още в началото на първите години след ВИТИЗ в Русенския театър. Остава много за разказване и той ще го направи, защото е всеотдаен и отговорен, когато нещо го „запали” творчески.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези машини, създадени от човешката ръка, са изражение на гениалността на инженерната технология...

публикувано на 22.04.24 в 19:34

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 27-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива :  20.05-21.00 ч.: Специален гост: младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова – единият от гласовете в саундтрака на видеоиграта Baldur's Gate 3, който беше отличен с награда на Британската..

обновено на 22.04.24 в 18:53

Еничарството – болната тема в нашата история

Най-новата книга на великолепната разказвачка Елена Петрова от Пловдив, която живее в Гърция, със заглавие "Храмът на греховете" засяга една жестока тема от нашата история - принудителното еничарство на българи по време на турското робство. Конкретни лица и образи превъплъщават по истински случаи темата за любовта и греховете, но..

публикувано на 22.04.24 в 13:45

БНР определи финалистите в Конкурса за нова българска поп и рок музика "Пролет`24"

74 песни бяха допуснати за участие в категория "Нова българска поп и рок музика" на конкурса на Българското национално радио (БНР) за нова българска поп и рок музика "Пролет`24".  Селекционна комисия от музикални редактори в БНР определи 12-те финалисти, които ще изпълнят песните си на живо пред жури (съставено от композитори, певци, автори..

публикувано на 20.04.24 в 08:30
Петър Петров, баритон (1919-2005)

Спомен за баритона Петър Петров

През април отбелязваме 105-годишнината на един много обичан баритон през 50-те и 60-те години на отминалия век - Петър Петров.  Предполагам, че всички, които са гледали спектакли на Софийската опера с негово участие, веднага ще си го спомнят - той беше много емоционален певец, веднага привличаше вниманието на публиката със сърцатата си..

публикувано на 19.04.24 в 19:25
Български камерен оркестър - Добрич с диригент Арто Чифчиян

Седмицата на камерната музика в Добрич с почит към диригента Константин Илиев

На 23 април в Добрич започва Седмицата на камерната музика "Константин Илиев".  С изданието тази година се отбелязва 100-годишнината от рождението на диригента Константин Илиев, един от основателите на фестивала, както и на местния камерен оркестър. Концертите са четири и се провеждат всяка вечер до 26 април включително в концертната зала..

публикувано на 19.04.24 в 18:51

Независимите артисти на път: Историята на "Астория"

Песен за заслепеното човечество, което иска да се предреши, но не може. Така, както не успява да се предреши в измислената история за несъществуващата Астория. Зойфер не е особено познат в България. Единствената книга с негови пиеси, публикувана на български, Валерия намира случайно в библиотеката на НАТФИЗ. " Стоеше на едно..

публикувано на 19.04.24 в 14:59