Конференция акцентира върху икономическото насилие, като част от проблема за домашното насилие

Снимка: БГНЕС
Българският център на жените в технологиите организира конференция на тема "Икономическо овластяване на жени, жертви на домашно насилие". Росица Стойчева, която е психолог в Асоциация "Анимус", каза в интервю по "Хоризонт",  че конференцията се организира съвместно с 3 партньорски организации, които са част от по-голям европейски проект, наречен "Ние можем". Стойчева обясни:

Насилието има различни форми, като в нашето общество са по-познати формите като физическо насилие, психическо насилие, сексуално насилие в партньорските отношения. Всъщност тези три форми са свързани пряко и с още една, която не се споменава толкова често и това е икономическото насилие. В практиката и ние виждаме, че четирите форми вървят ръка за ръка.

Икономическото насилие е свързано с това, че често жените са в отношения на зависимост от страна на партньора си -  или не им е позволявано да влизат в работна среда, или нямат достатъчно възможности за икономическо развитие, или ако пък са работещи, то от техният доход по някакъв начин се контролира от техния партньор.

Икономическата независимост на жените е много важна за тях като начин да излязат от ситуацията на насилие -  много често се случва и е част от психологическия психологическия профил на жените това, че те имат много проблеми, свързани с отделянето от партньора, с който имат връзка на зависимост  - и чисто емоционално, но също и защото икономически се чувстват неспособни да издържат себе си и децата си. И това много често е основната причина да не се започват никакви мерки, каза Стойчева, като посочи, че  една трета от жените у нас, които са жертви на домашно насилие са част от такива отношения в продължение на дълги години.

Когато става въпрос за жените, жертви на насилие, често се споменава, че те са единствено от малцинствени групи или групи от жени, които са с ниско образование или с ниска квалификация, са  по-уязвими.../../.Ние обаче виждаме, че клиентите, които се ползват от нашите услуги в Асоциация "Анимус", често са икономически независими или имат работа, но това сякаш е достатъчно в борбата с домашното насилие и  има нужда от повече мерки за жените, които излизат от отношения на насилие -  трябва да се осигурят повече услуги от гледна точка на това да се насочват към квалифициран труд, да се осигурят защитени жилища след излизането им от кризисни центрове (ако са попаднали в ситуация на насилие и са избягали), достъп също така до грижа за техните деца, които са извън часовете на детските градини. Така че много допълнителни стъпки трябва да се вземат, за да може действително да се подкрепят жените в това да извоюват своята независимост, да бъдат независими, да вземат своя живот в ръце, подчерта Стойчева, като допълни:


Неправителствените организации могат да предоставят определени услуги, но липсва дългосрочна държавна стратегия и липсват последващи услуги след кризисните услуги, които често се предлагат именно от неправителствените организации. Така че това, което липсва, е стабилна рамка от законодателство и услуги, които да бъдат в услуга на хората, на жените, които са пострадали от насилие.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33