Конференция акцентира върху икономическото насилие, като част от проблема за домашното насилие

Снимка: БГНЕС
Българският център на жените в технологиите организира конференция на тема "Икономическо овластяване на жени, жертви на домашно насилие". Росица Стойчева, която е психолог в Асоциация "Анимус", каза в интервю по "Хоризонт",  че конференцията се организира съвместно с 3 партньорски организации, които са част от по-голям европейски проект, наречен "Ние можем". Стойчева обясни:

Насилието има различни форми, като в нашето общество са по-познати формите като физическо насилие, психическо насилие, сексуално насилие в партньорските отношения. Всъщност тези три форми са свързани пряко и с още една, която не се споменава толкова често и това е икономическото насилие. В практиката и ние виждаме, че четирите форми вървят ръка за ръка.

Икономическото насилие е свързано с това, че често жените са в отношения на зависимост от страна на партньора си -  или не им е позволявано да влизат в работна среда, или нямат достатъчно възможности за икономическо развитие, или ако пък са работещи, то от техният доход по някакъв начин се контролира от техния партньор.

Икономическата независимост на жените е много важна за тях като начин да излязат от ситуацията на насилие -  много често се случва и е част от психологическия психологическия профил на жените това, че те имат много проблеми, свързани с отделянето от партньора, с който имат връзка на зависимост  - и чисто емоционално, но също и защото икономически се чувстват неспособни да издържат себе си и децата си. И това много често е основната причина да не се започват никакви мерки, каза Стойчева, като посочи, че  една трета от жените у нас, които са жертви на домашно насилие са част от такива отношения в продължение на дълги години.

Когато става въпрос за жените, жертви на насилие, често се споменава, че те са единствено от малцинствени групи или групи от жени, които са с ниско образование или с ниска квалификация, са  по-уязвими.../../.Ние обаче виждаме, че клиентите, които се ползват от нашите услуги в Асоциация "Анимус", често са икономически независими или имат работа, но това сякаш е достатъчно в борбата с домашното насилие и  има нужда от повече мерки за жените, които излизат от отношения на насилие -  трябва да се осигурят повече услуги от гледна точка на това да се насочват към квалифициран труд, да се осигурят защитени жилища след излизането им от кризисни центрове (ако са попаднали в ситуация на насилие и са избягали), достъп също така до грижа за техните деца, които са извън часовете на детските градини. Така че много допълнителни стъпки трябва да се вземат, за да може действително да се подкрепят жените в това да извоюват своята независимост, да бъдат независими, да вземат своя живот в ръце, подчерта Стойчева, като допълни:


Неправителствените организации могат да предоставят определени услуги, но липсва дългосрочна държавна стратегия и липсват последващи услуги след кризисните услуги, които често се предлагат именно от неправителствените организации. Така че това, което липсва, е стабилна рамка от законодателство и услуги, които да бъдат в услуга на хората, на жените, които са пострадали от насилие.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Общинският солидарен фонд в Троян е подпомогнал с 80 хил. лв. лечението на нуждаещи се

За четирите години Общинският солидарен фонд за подпомагане лечението на граждани от община Троян е осигурил близо 80 хиляди лева за нуждаещите се. Затова Общината беше отличена тази година в конкурса за "добри практики", организиран от Института по публична администрация. Чрез фонда се подпомага финансово лечението на граждани от общината, които не..

публикувано на 15.12.18 в 20:39
С “жълти жилетки“ протестират и в Атина

Гръцки "жълти жилетки" излязоха на протест заедно с недоволни пенсионери

Демонстрации в подкрепа на "жълтите жилетки" за поредна седмица се проведе и в гръцката столица Атина. Те съвпаднаха с протестите на пенсионери от южната ни съседка, които настояват за отмяна на решенията за намаляване на пенсиите по време на финансовата криза.  Хиляди пенсионери протестираха в Атина срещу ниските пенсии. Те пристигнаха с автобуси от..

обновено на 15.12.18 в 20:07
Френски сили за борба с безредиците около Триумфалната арка в Париж.

Протестите на "жълтите жилетки" във Франция отслабнаха чувствително

Протестите на жълтите жилетки във Франция отслабнаха чувствително дни след като президентът Еманюел Макрон обеща увеличение на минималната заплата и данъчни облекчения. Този следобед демонстрантите в Париж бяха четири пъти по-малко от полицаите.   Сблъсъците зачестиха следобед в центъра на Париж. На няколко пъти групи от демонстранти бяха..

обновено на 15.12.18 в 20:00
С масово спускане на децата-надежди и легендата Марк Жирардели по обяд днес в Банско бе тържествено открит ски-сезон 2018/2019 г.

Жирардели предупреди, че трябва нова инфраструктура в Банско

Ако Банско спре да развива ски зоната и да инвестира в нова инфраструктура, много скоро ще загуби имиджа си на световен зимен курорт. За това предупреди днес петкратният носител на Световната купа Марк Жирардели, който участва в официалното откриване на зимния сезон Марк Жирардели сподели пред журналисти радостта си, че за поредна година..

публикувано на 15.12.18 в 19:10

Във Великотърновска област започна обезвреждането на над 1200 тона негодни пестициди

Във Великотърновска област започна обезвреждането на над 1200 тона негодни пестициди и земни маси, замърсени с излезлите от употреба препарати за растителна защита. Разчистват се 12 склада. Бракуваните и негодни пестициди са от 70-те години на миналия век. Започна тяхното преопаковане и опасните препарати ще бъдат транспортирани и окончателно..

публикувано на 15.12.18 в 18:54