Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

31 достигна броят на загиналите при бушуващите от неделя насам горски пожари в Северна Калифорния

| обновено на 13.10.17 в 05:05
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължават усилията на хилядите мобилизирани пожарникари за овладяването на горските пожари в Северна Калифорния, бушуващите от неделя насам. 

По данни на вестник "Вашингтон поуст", огнената стихия е отнела живота на 31 души, а близо 400 души са обявени за безследно изчезнали.

Въпреки че за разпространението на огъня спомагат сухите ветрове, противопожарните екипи отбелязват напредък, заяви Бари Биърман – шеф на пожарната в Напа:

Ние също така сме изправени и пред трудности, тъй като на места огънят се разраства в различни посоки. Поради тази причина се наложиха и евакуации, като тази в района на окръг Сонома, където все още срещаме трудности с пламъците, но се опитваме да ги потушим.

За момента пожарът е успешно овладян от два фронта, като и днес приоритет за нас е безопасността на хората. Все пак пожарните екипи отбелязват някакъв напредък, подчерта и Белия Рамос – председател на управителния съвет на окръг Напа. 

Съществува обаче вероятност заради ветровете пламъците да достигнат град Калистога. За да спрат разпространението на пламъците, противопожарните екипи са изкопали просеки в района на Напа. Превантивно кметът на града Крис Канинс разпореди задължителна евакуация, както и подчерта, че присъствието тук е не е желателно. Ако някой остане, то е на негова отговорност. 

От неделя насам пламъците в Северна Калифорния успяха да прогонят хиляди от домовете им в целия щат, както и изпепелиха над 3500 постройки и над 77 хиляди хектара земеделска земя. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елена Йончева

ДПС – Благоевград номинира Елена Йончева за евродепутат

Елена Йончева е номинирана за евродепутат  на заседание на областния съвет на ДПС в Благоевград, потвърди за БНР председателят Ведат Хюсеин и уточни, че тя е от  гражданската квота.  Делян Пеевски отново е водач на листата  за предсрочните парламентарни избори, но е и в тази за Европейския парламент. На заседание на областния съвет на..

публикувано на 23.04.24 в 09:56

След двете починали бебета в Кюстендилско няма нови случаи на коклюш

Няма новорегистрирани случаи на коклюш в Кюстендилска област и от началото на годината те остават 8. Това сочи официалната информация на РЗИ, предоставена на областния управител инж. Александър Пандурски. Две новородени от кюстендилския кв. „Изток“ починаха в столични болници - едното на 10-и, другото на 14-и април. Те не са били имунизирани,..

публикувано на 23.04.24 в 09:55
Риши Сунак

Лондон обявява допълнителни 500 млн. паунда за Украйна

Британският премиер Риши Сунак днес пътува до Полша, за да се срещне с полския премиер Доналд Туск и генералния секретар на НАТО. Той ще обещае отпускането на повече пари в подкрепа на Украйна. Обединеното кралство ще предостави допълнителни 500 милиона паунда на Киев в допълнение към 2,5 милиарда, вече отпуснати за тази финансова година,..

публикувано на 23.04.24 в 09:37

Водородът като задвижваща сила на бъдещето

"Водородът като нов енергиен източник" - това е темата на събитие , организирано преди дни от Ройтерс в Амстердам. Идеята е да се повиши успеваемостта на различни проекти, свързани с развитието на водорода като ключова задвижваща сила на бъдещето. Едва 4% от проектите към днешна дата достигат фаза на осъществяване. Събития като това в..

публикувано на 23.04.24 в 09:21
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Възможността за спад на активността беше туширана с изборите 2 в 1

Възможността още повече хора да не отидат да гласуват, беше туширана с изборите да бъдат 2 в 1. Тази позиция изрази пред БНР политологът Марая Цветкова. Това според нея е "най-доброто решение, което можеше да бъде взето". " Става все по-трудно за политолозите , не за анализаторите, на които им се пълнят главите с опорки от сутрин до..

публикувано на 23.04.24 в 08:31

Столтенберг и Сунак на посещение във Варшава, срещат се с Туск

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и британският премиер Риши Сунак ще посетят Варшава. Предвидени са срещи с полския министър-председател Доналд Туск. Риши Сунак ще обяви  отпускането на военна помощ за Украйна от 500 млн. британски лири и доставката на още боеприпаси, посочиха от  канцеларията на британския лидер, предаде БТА...

публикувано на 23.04.24 в 08:26

Разрастват се студентските протести в САЩ в подкрепа на палестинците

Студентските протести в Съединените щати в защита на палестинците се разрастват. Някои от университетите отмениха присъствените занятия, в други има арестувани. След ареста на  повече от 100 участника  от "Лагера за солидарност в Газа",който се беше разположил на тревните площи пред сградата на  Колумбийския унивесрситет  последваха..

публикувано на 23.04.24 в 08:06