Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският суперкомпютър е най-мощният изчислителен ресурс в региона на Югоизточна Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България се включва в клуба на страните-членки, които с помощта на високопроизводителна изчислителна техника, т.нар. суперкомпютри, осигуряват данни за нуждите на обществото и бизнеса. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев, като подписа декларация, с която България се включва в сътрудничеството във високопроизводителните изчисления EuroHPC. 

Еврокомисарят по цифрово общество Мария Габриел обясни:
Символ най-напред на усилията на българското правителство и българската държава България да бъде регионален лидер в новите технологии, още повече когато говорим за високопроизводителни изчисления. Символ на усилията ни в Европейска комисия Европа да се върне на картата на световните сили по високопроизводителни изчисления. Тя е и послание, че това, което правим, го правим за гражданите. Високопроизводителни изчисления това означава да познаваме по-добре феномени, които са близки до всеки един от нас: епидемии, климатични промени, земетресения. Това ни дава възможност да обработваме голямо количество данни и нашите учени, нашите експерти да могат да работят с тях.

Българският суперкомпютър е най-мощният изчислителен ресурс в региона на Югоизточна Европа. Той се използва за решаване на големи изчислителни задачи в области като екология, климатология, молекулярна динамика, културно-историческо наследство. На него са извършени много бързи високоефективни изчисления във връзка с прогнозирането на екстремните снеговалежи през отминалата зима. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йенс Столтенберг

НАТО обсъжда предоставянето на още военна помощ за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг свика утре заседание на Съвета НАТО - Украйна, за да се обсъди предоставянето на още военна помощ за Украйна, основно за противовъздушната й отбрана. В събота Камарата на представителите на американския Конгрес  ще гласува предложението за отпускане на дълго отлаганата военна помощ за Киев в размер на..

публикувано на 18.04.24 в 09:14
Теодора Пенева

Не е уточнен нито един от двата механизма за компенсация - и за всички граждани, и за енергийно бедните

"За енергийна бедност говорим от толкова много години. Нещата, които трябва да се направят, са разписани и предавани на всички възможни министерства. Когато се сменят правителствата, те не разбират какво трябва да направят." Това каза в интервю за БНР Теодора Пенева, икономист и енергиен експерт от Института по икономически изследвания при..

публикувано на 18.04.24 в 08:43
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: Изборите през юни ще избистрят картината

" Накрая Конституционният съд , който не би трябвало да има никакво вмешателство по условие в политческия процес в държавата, май ще бъде призван и ще му бъдат изтърсени тези горещи картофи в скута , за да се произнесе относно характера на Конституцията и в частност промените, преструктурирали конструирането на служебни кабинети, и оттам да разсече..

публикувано на 18.04.24 в 08:23

Подготовка на нови кадри за ВЕИ обсъждат на форум в София

Кариерен форум за професионално развитие в сектора на възобновяемите енергийни източници ще обсъди прехода към въглеродно неутрална икономика и подготовката на квалифицирани кадри за ВЕИ-индустрията. По време на събитието, което ще се проведе в София, ще бъдат отличени млади таланти, победители в конкурса за изготвяне на макет на фотоволтаична..

публикувано на 18.04.24 в 08:21

САЩ подновяват санкциите срещу Венецуела

САЩ ще подновят санкциите срещу водещия производител на петрол в света Венецуела - твърдят висши американски представители. Причината са неизпълнени политически ангажименти от президента Николас Мадуро. Днес изтича шестмесечният американски лиценз за работа с петролни и газови компании от Венецуела, издаден след като Мадуро подписа с..

публикувано на 18.04.24 в 08:16

ЕС работи за възобновяване на отношенията с Турция

Европейският съюз работи за възобновяване на отношенията с Турция, записаха европейските лидери в заключителната декларация на срещата на върха в Брюксел. След години на замразени разговори за приобщаване на Турция към ЕС Брюксел изрази готовност да задълбочи диалога с Анкара. "Стабилността в Източното Средиземноморие е от стратегически..

публикувано на 18.04.24 в 08:04

Microsoft: Засякохме руски онлайн кампании, целящи да повлияят на президентските избори в САЩ

Компанията Microsoft е засякла през последните 45 дни руски онлайн кампании в САЩ, които имат за цел да повлият на президентските избори в страната през ноември, предаде "Ройтерс". Според доклад на експерти, ангажирани в проучването, от свързани с Русия профили се разпространява съдържание, което цели разединение на американското общество,..

публикувано на 18.04.24 в 07:56