Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналистът Весела Владкова:

Австрийците избират нов парламент в неделя след невиждано мръсна и ожесточена кампания

Снимка: ЕПА/БГНЕС


На предсрочни избори Австрия избира нов парламент в неделя. С най-големи шансове за победа е консервативната Народна партия на външния министър Себастиян Курц. Именно той се смята за двигател на процесите, довели до парламентарните избори една година преди изтичане на мандата на голямата коалиция със социалдемократите на канцлера Кристиян Керн. Социологическите анкети сочат катастрофален спад в доверието в Социалдемократическата партия, започнал още преди оставката на предшественика му на канцлерския пост Вернер Файман през май миналата година. С избора на бизнесмена Керн тогава партията се надяваше да съживи управляващата коалиция и да си върне доверието. Но не отчете паралелните процеси в съуправляващата Народна партия, където след изненадваща оставка на председателя поста зае амбициозният външен министър Себастиян Курц. И веднага се обяви за предсрочни избори. Утре близо 6 500 000 австрийци трябва да изберат нов парламент, но решението им ще бъде силно повлияно от небивало мръсна предизборна кампания. 
Не младият и харизматичен първи дипломат на алпийската република Себастиян Курц, не и не по-малко атрактивният канцлер Кристиян Керн са във фокуса на австрийците. Човекът, който ще остави трайна следа в австрийската политика, се казва Тал Зилберщайн. Известен израелски ПР-експерт, специализирал се в dirty campaigning, междувременно обвиняем за съмнителни сделки в диамантена мина в Гвинея и още по-съмнителни имотни далавери в съседна Румъния. Зилберщайн е вече бивш съветник на социалдемократическата партия на канцлера Керн. Без знанието на канцлера, но очевидно с благословията на предизборния му щаб, е организирал мръсна кампания срещу опонента Курц с помощта на две страници във фейсбук. Те междувременно са свалени, но месеци наред представяха външния министър в две противоположни светлини. Едната страница оставяше потребителя с впечатлението, че Курц - противно на кампанията му - е привърженик на мултикултурното общество и приятел на Ангела Меркел. Това трябваше да отблъсне крайно дясно настроените избиратели и така да понижи резултата на Народната партия. А втората фейсбук-страница рисуваше дипломата по изключително рафиниран начин в расистко-ксенофобски краски, не особено чужди за Курц. Очевидно с идеята да привлече  колебаещите се избиратели за каузата на социалдемократите. Към тази кална картина се добавя и подозрението, че консерваторите на Курц са подкупили информанти от предизборния щаб на социалдемократите. Засилват се дори подозренията, че и партията на Курц се е възползвала от познанията на експерта Зилберщайн. Така в центъра на предизборния дебат в Австрия стоят не политическите послания, а скандалът около израелския ПР-специалист. Не без помощта на медиите, разбира се, които с удоволствие се надпреварват в ексклузивните си разкрития.
Доверието и в двамата основни опоненти Керн и Курц, но най-вече в политическата система в Австрия, е силно разклатено. Канцлерът Керн очевидно е допуснал фатална грешка с обвързването на кампанията си със спорна личност, като Зилберщайн. А отговорът на външния министър Курц, който реши да използва не по-малко спорни методи, му отрежда също място сред „маскарите” на австрийската политика. Толкова мръсна и ожесточена предизборна кампания алпийската република не помни. И тя няма да остане без последствия. Първото очевидно последствие ще бъде успехът на крайнодясната Партия на свободата. За сега тя е вероятният втори в утрешния вот, но със сигурност основният победител. Защото партията на Йорг Хайдер държи ключа към следващата управляваща коалиция във Виена. И влиза в изборите като чиста и неопетнена. Нещо повече - ПР-скандалът със сигурност ще бъде разследван от комисия на новия парламент, но и в съда. На този фон е основателен въпросът, дали парламентарните избори се провеждат в нормални условия. Социалдемократите вече намекнаха, че не изключват да оспорят изборния резултат. Но какъвто и да е той утре - австрийските избиратели трудно ще го приемат с нужния респект.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Радослав Рибарски

Либерализацията на пазара на ток се отлага с година

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за енергетиката, с които либерализацията на електроенергийния пазар се отлага с една година. Така вместо на 1 юли тази година излизането на свободния пазар трябва да стане на 1 юли 2025 г. Основният аргумент на вносителите на предложението за отлагане с година на либерализацията на енергийния..

публикувано на 19.04.24 в 12:43

Две бебета са починали след заразяване с коклюш

Две бебета от Кюстендил са починали след заразяване с коклюш, потвърдиха за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и от Министерството на здравеопазването. Те са били на възраст под два месеца, в предимунизационен период, без поставена ваксина. В резултат на вируса са развили тежка пневмония. Едното бебе е било..

публикувано на 19.04.24 в 12:16

Силен циклон връхлита Гърция през уикенда

Гръцките власти предупреждават за силен циклон през уикенда. Властите приканват да се пътува само при крайна необходимост. Местните власти съобщават, че са в пълна готовност да реагират на прогнозите за силни бури и дъжд. В извънреден бюлетин Националната метеорологична служба предупреждава, че от петък след обяд до събота вечерта страната ще..

публикувано на 19.04.24 в 11:50

Минусови температури в Кюстендилско

Температури под нулата, слана и дори лед са констатирани рано тази сутрин в Кюстендилско, казаха за БНР земеделски производители. Валял е дъжд с лед през нощта, който замръзнал. Има замръзнал и ранен зеленчук, пораженията са и сред овощните дървета, казаха местни хора в дупнишкото с.Дяково, в района на язовира "Дяково".

публикувано на 19.04.24 в 11:40

Стефка Сарафова-Захариева: В България се прави много за хората с репродуктивни проблеми

Сдружение "Зачатие" ще отбележи утре своята 20-годишнина.  Това е първата независима и изцяло доброволческа организация на хората с репродуктивни проблеми в България. Сдружението е създадено от група доброволци през 2004 г. Няколко сърцати жени и мъже обединяват своите стремежи, знания и борбеност, за да създадат организация, която да..

публикувано на 19.04.24 в 11:38
Борислав Сарафов

Сарафов до правосъдната министърка: Законопроектът за съдебната власт на Славов – с недостатъци

В становище до Министерството на правосъдието от прокуратурата заявяват, че законопроектът за съдебната власт, изработен от екипа на Атанас Славов, съдържа сериозни недостатъци и се нуждае от редакция и допълнително обсъждане.  Становището до Мария Павлова е подписано от изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, а правосъдната..

публикувано на 19.04.24 в 11:21
Росен Желязков

Желязков свиква извънредно заседание на НС за доклада по сделката "Булгаргаз" - "Боташ"

Председателят на НС Росен Желязков съобщи, че свиква извънредно заседание на НС от 14 ч днес.  Първа точка в дневния ред е обсъждане и приемане на доклада на Временната комисия, разследваща споразумението, сключено между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ". От БСП поискаха почивка и заседанието беше прекъснато за 20 минути.

публикувано на 19.04.24 в 11:08