Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Теодор Христов: Кризата между САЩ и Турция има дълга история и непредсказуемо бъдеще

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Освен спирането на неемигарантските визи за турски граждани, американското посолство в Анкара излезе с едно становище, според което САЩ ще преразгледат своите отношения с правителството на Турция що се отнася до сигурността на американските мисии и техния персонал в Турция. В момента има американски граждани, които лежат в турски затвори, а някои дори нямат достъп до адвокатска защита. Типичните обвинения са, че тези граждани се опитват да направят покушение срещу турското правителство или действат като шпиони на американските власти. Не само американски журналисти се осъждат масово в Турция, но и такива от ЕС.

Това каза за предаването "Събота 150" по "Хоризонт" преподавателят по "Международни отношения" в университета "Джордж Вашингтон" в САЩ  проф. Теодор Христов в коментар за изострянето на дипломатическите отношения между Вашингтон и Анкара. Освен Ердоган има оше 3 причини за изострянето на тази криза, изтъкна той


Има липса на доверие от страна на много турски граждани към Запада като цяло, независимо дали става дума за Америка или за ЕС. Не мисля, че бихме сгрешили, ако кажем, че те датират още от времето на разпадането на Османската империя. На второ място, Турция и САЩ нямат не само общи ценности, но нямат и общи интереси. И на трето място, трябва да признаем, че светът е коренно променен от времето преди около 25 години, когато съюзничеството между САЩ и Турция беше в голям разцвет.


Двете страни се считат като съюзници, тъй като и двете са членки на НАТО. Основен проблем си остава тази романтична картина от миналото, че двете страни са не само важни военни съюзници, но и стратегически партньори! Но, след разпадането на Съветския съюз, се разпадна същевременно и общата заплаха, която крепеше Америка и Туриця. Въпреки че много служители в американската дипломация продължават да считат Турция за един модел на мюсюлманската демокрация, тяхното доверие Турция да окаже положително влияние в Централна Азия не успя да се оправдае. С течение на времето Турция и САЩ продължаваха да се движат в две много различни посоки. Част от проблема, от една страна, е неспособността на американските дипломати да "си махнат розовите очила" и да погледнат реалността в Турция. Нейните лидери не са нито демократи, нито приятели на Запада. 

Смятам, че САЩ и Турция имат коренно различни подходи, както и коренно различни цели и най-яркият пример за това е затоплянето на отношенията между Турция и Иран, което продължава да спъва опитите на САЩ за прилагането на по-строти мерки.

След опита за преврат в Турция и последвалия референдум в страната Ердоган има нужда да продължава да изгражда имидж на враг - Гюлен, категоричен е експертът:

Истината поне в момента е такава, че много политици в Турция, започвайки с Ердоган, извличат неимоверно големи политически облаги от един конфликт с Америка. Най-същественият въпрос: как Съединените щати ще съумеят да пренасочат тяхната връзка с Турция от стратегически партньор към нещо по-различно, като един потенциален противник.

Различните подходи на САЩ и Турция в Близкия изток, например спрямо Иран и Ислямска държава, често дават основания за критики към Анкара от страна на Вашингтон:

Факт е, че Турция, която е член НАТО, продължава да работи заедно с Русия в Сирия, докато САЩ продължават да стоят настрана и подкрепят борбата на сирийските кюрди срещу така наречената "Ислямска държава". Турция счита, че сирийските кюрди са част от терористична организация, която води кампания срещу Анкара от 30 и няколко години. Така че, в момента стратегическото партньорство между Турция и САЩ се свежда до това, че има един американски достъп до турската военна база в Инджирли, откъдето САЩ и нейните съюзници водят военни операции срещу "Ислямска държава" и отвреме навреме Турция заплашва, че ще премахне дори и това право... Така че, разрастващата се криза не само че има дълга предистория, но има и едно непредсказуемо бъдеще.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за непропорционалната тежест на миграцията върху Кипър ще бъде повдигнат от председателя на неговия парламент..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една машина е паднала без да се взриви, като е нанесла минимални щети по жилищен дом.  В Калужка област при..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52