Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хасан Адемов: Пенсиите, които не са индексирани в пълен размер, да бъдат компенсирани с еднократно плащане

На вноса на работна ръка трябва да гледаме само като на временно решение, а не като на стратегическо, дългосрочно решение, подчерта Адемов

Снимка: БГНЕС

В дебатите за политиката по доходите липсва стратегията и програмната рамка, изтъкна в интервю за предаването "Неделя 150" Хасан Адемов, председател на комисията по социалната политика в Народното събрание:
Няма стратегически ясна, набелязана програма не само от сега, а и от предишни години, за това по какъв начин ще се реализира тази програма по доходите в краткосрочен и дългосрочен план. Ако има една такава структурирана стратегия, на базата на която да се търси обществен договор, и оттам нататък да е ясно по какъв начин ще растат доходите, ще растат ли изобщо, ще растат с източници от съответните темпове на икономически растеж. Ако всичко това е ясно, нещата ще изглеждат малко по-предвидими и по-прозрачни, за да можем да говорим изобщо на тази тема "политика по доходите".  На този етап остава впечатлението, че се удовлетворяват исканията на секторите предимно, които протестират или които едно или друго управляващото мнозинство счете за приоритетни. Тоест няма я дългосрочната стратегия, за която ми се струва, че си заслужава да говорим както на ниво политици, така и в медиите.

Председателят на парламентарната социална комисия отбеляза, че диференцираният подход за увеличението на възнагражденията в различни бюджетни сектори е правилен, но допусна, че това може да доведе и до напрежение:
Не съм против това да се увеличават разходите в бюджета, още повече ако тези разходи са достатъчно приоритизирани от една страна и от друга страна има контрол при при харченето на тези разходи, защото, нали се сещате, че ако говорим за увеличаване на заплатите например в секторите, които са приоритетни за правителството, трябва да е ясно по какъв начин (ще се реализира), тъй като се говори за диференцирано плащане, което е правилният подход, но това означава, че едни ще получат повече други няма да получат и на този етап не е ясно кой ще определя по какъв начин да се разпределят тези допълнителни пари. Това е възможно да предизвика напрежение в отделните сектори.  Справедливо е, примерно в администрацията да получат повече тези, които са на така наречения "преден фронт" - тези, които работят с хора, тези, които примерно са в социалната сфера, в здравеопазването, в образованието, за да може в крайна сметка да се подобри качеството на предоставяната административна услуга.  Защото досега под административна реформа разбирахме съкращаване на персонал, но, така или иначе, това не се случваше - тъкмо обратното. Може би време е да говорим за оптимизиране на разходите и формулата е този, който работи на терен, който е с по-добра квалификация, да получава повече.

Хасан Адемов коментира и идеите на бизнеса, който изпитва остър недостиг от квалифицирани кадри, да се облекчи още режимът за наемане на хора от страни извън ЕС, като изтъкна, че това може да е само временно решение:
Ако решим, че трябва да либерализираме този пазар, първо, тази либерализация трябва да стане в съгласие с европейските директиви в тази насока - това е задължително. И от друга страна трябва да сме наясно, че това трябва да бъде временно решение и в сектори, в които е необходима неквалифицирана работна ръка. Защото, ако ние позволим достъпа на кадри от трети страни, това означава, че всички, които са в България и могат да вършат тази работа, ще бъдат поставени в една ситуация, в която е трудно да се реализират на нашия пазар.
Въпросът със заплащането също е изключително важен, защото примерно, ако от Украйна , от Молдова и от съседни страни работят на туристическия пазар със заплати, близки до средната работна заплата в страната, едва ли по този начин може да решаваме нещата  - тоест трябва да предоставяме по-добър продукт, в случая говоря за туристически продукт, за да може да разчитаме и на наши кадри, да може да разчитаме на реализация на наши кадри на трудовия пазар.

На вноса (на работна ръка - бел. ред.) трябва да гледаме само като на временно решение, а не като на стратегическо, дългосрочно решение, подчерта Адемов. По темата за индексациите на пенсиите, за които стана ясно, че не са приложени в пълна степен за някои пенсионери заради нормативни текстове, заложени в старо постановление на МС от 2006 година, той  предложи вариант  - с еднократно плащане да бъдат компенсирани хората, които са ощетени:
Знам, че е доста сложна тази дискусия, но така или иначе проблемът съществува и въпросът е, че управляващите към момента нямат идея как да бъде решен този въпрос. И аз в този случай мога да си позволя едно доста нетрадиционно предложение и дано управляващите да се вслушат в него./.../  На тази група от 4900 души  - те няма да са повече, а ще са по-малко според експерти от НОИ, да се намери начин тези хора да бъдат компенсирани. Знам, че от гледна точка на принципите на социалното осигуряване това не е най-добрият подход, но това е едно от възможните решения  - с еднократно плащане да се компенсират тези хора, защото очевидно става въпрос не за грешка на НОИ,  а за един проблем, който не е идентифициран.

Хасан Адемов отклони въпроса дали ДПС са готови да бъдат партньори на ГЕРБ в управлението:
Това не е въпрос към Движението за права и свободи - ние никога не сме заявявали, включително в началото на този мандат, че държим непременно да сме в управлението. Това е решение, отговорност на най-голямата политическа партия, която всъщност е мандатоносител.

Цялото интервю на Явор Стаматов с Хасан Адемов може да чуете от звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

СГП предлага законодателни промени заради тежки катастрофи с пияни и дрогирани шофьори

Заради множеството случаи на тежки катастрофи, предизвикани от пияни и дрогирани шофьори, със загинали или тежко пострадали, Софийската градска прокуратура предлага серия от законодателни изменения.  Сред тях са увеличаване на срока на мерките "задържане под стража" и "домашен арест" от два месеца на осем месеца и възможност за събиране на трафични данни..

публикувано на 19.04.24 в 17:03

Кабинетът одобри 22 програми за развитие на образованието за общо 231 млн. лв.

Служебното правителството одобри 22 национални програми за развитие на образованието с общ бюджет 231 милиона лева.  Две от тях са нови - "Безопасност на движението по пътищата" и "Без агресия за сигурна образователна среда". Част от останалите програми включват подобряване на компетентността на ученици и учители, кариерно ориентиране,..

публикувано на 19.04.24 в 16:58
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл потвърди, че някои ведомствени служители имат забрана за пътуване

Кремъл потвърди, че служителите в някои държавни ведомства в Русия имат забрана за пътуване, а в други ведомства се изисква хората да уведомят за плановете си да заминат в чужбина. В четвъртък агенция Ройтерс съобщи, че Русия затруднява пътуванията в чужбина за някои служители поради опасения, че чужди сили могат да се опитат да получат достъп..

публикувано на 19.04.24 в 16:54

Общината в Кюстендил отдава жилища на медик от града и лекарка от Босилеград

Общината в Кюстендил ще отдаде жилища на медик от града и лекарка от Босилеград (Сърбия), които вече работят в районната болница и живеят под наем. Докладната за отдаването е внесена за предстоящото заседание на Общинския съвет.  Лекарят от града е завършил наскоро, сега специализира хирургия и живее под наем. Често му се налага да пътува и до..

публикувано на 19.04.24 в 16:52

Лавров: Казахме на израелците, че Иран не желае ескалация

Русия е дала ясно да се разбере на Израел, че Иран "не желае ескалация", заяви външният министър Сергей Лавров. "Имаше телефонни контакти между ръководствата на Русия и Иран, наши представители и израелците. По време на тези разговори много ясно заявихме на израелците, че Иран не желае ескалация", каза Лавров в радио интервю. От своя..

публикувано на 19.04.24 в 16:51
Централният площад в Ниш

В неделя премахват от Ниш неизбухнали през 1999 година снаряди на НАТО

Квартал в южния сръбски град Ниш ще бъде евакуиран в неделя заради премахването на неизбухнали снаряди на НАТО, открити в района, съобщиха от градския щаб за извънредни ситуации. "Специалните екипи за разминиране ще бъдат на място. Те ще преместят бомба, датираща от бомбардировките на НАТО през 1999 г., която тежи 1000 кг", заяви кметът..

публикувано на 19.04.24 в 16:49
Проф. Радостина Александрова

Проф. Александрова: Ваксинирайте срещу коклюш и роднините, които ще имат ежедневен контакт с бебето

За предпазване на новородено от коклюш се препоръчва ваксиниране на жената в последните три месеца от бременността и на роднините, които ще имат ежедневен контакт с бебето през първите месеци.  Това обясни за "Хоризонт" вирусологът от Българската академия на науките проф. Радостина Александрова във връзка с починалите от коклюш бебета в Кюстендил...

публикувано на 19.04.24 в 16:46