Хасан Адемов: Пенсиите, които не са индексирани в пълен размер, да бъдат компенсирани с еднократно плащане

На вноса на работна ръка трябва да гледаме само като на временно решение, а не като на стратегическо, дългосрочно решение, подчерта Адемов

Снимка: БГНЕС

В дебатите за политиката по доходите липсва стратегията и програмната рамка, изтъкна в интервю за предаването "Неделя 150" Хасан Адемов, председател на комисията по социалната политика в Народното събрание:
Няма стратегически ясна, набелязана програма не само от сега, а и от предишни години, за това по какъв начин ще се реализира тази програма по доходите в краткосрочен и дългосрочен план. Ако има една такава структурирана стратегия, на базата на която да се търси обществен договор, и оттам нататък да е ясно по какъв начин ще растат доходите, ще растат ли изобщо, ще растат с източници от съответните темпове на икономически растеж. Ако всичко това е ясно, нещата ще изглеждат малко по-предвидими и по-прозрачни, за да можем да говорим изобщо на тази тема "политика по доходите".  На този етап остава впечатлението, че се удовлетворяват исканията на секторите предимно, които протестират или които едно или друго управляващото мнозинство счете за приоритетни. Тоест няма я дългосрочната стратегия, за която ми се струва, че си заслужава да говорим както на ниво политици, така и в медиите.

Председателят на парламентарната социална комисия отбеляза, че диференцираният подход за увеличението на възнагражденията в различни бюджетни сектори е правилен, но допусна, че това може да доведе и до напрежение:
Не съм против това да се увеличават разходите в бюджета, още повече ако тези разходи са достатъчно приоритизирани от една страна и от друга страна има контрол при при харченето на тези разходи, защото, нали се сещате, че ако говорим за увеличаване на заплатите например в секторите, които са приоритетни за правителството, трябва да е ясно по какъв начин (ще се реализира), тъй като се говори за диференцирано плащане, което е правилният подход, но това означава, че едни ще получат повече други няма да получат и на този етап не е ясно кой ще определя по какъв начин да се разпределят тези допълнителни пари. Това е възможно да предизвика напрежение в отделните сектори.  Справедливо е, примерно в администрацията да получат повече тези, които са на така наречения "преден фронт" - тези, които работят с хора, тези, които примерно са в социалната сфера, в здравеопазването, в образованието, за да може в крайна сметка да се подобри качеството на предоставяната административна услуга.  Защото досега под административна реформа разбирахме съкращаване на персонал, но, така или иначе, това не се случваше - тъкмо обратното. Може би време е да говорим за оптимизиране на разходите и формулата е този, който работи на терен, който е с по-добра квалификация, да получава повече.

Хасан Адемов коментира и идеите на бизнеса, който изпитва остър недостиг от квалифицирани кадри, да се облекчи още режимът за наемане на хора от страни извън ЕС, като изтъкна, че това може да е само временно решение:
Ако решим, че трябва да либерализираме този пазар, първо, тази либерализация трябва да стане в съгласие с европейските директиви в тази насока - това е задължително. И от друга страна трябва да сме наясно, че това трябва да бъде временно решение и в сектори, в които е необходима неквалифицирана работна ръка. Защото, ако ние позволим достъпа на кадри от трети страни, това означава, че всички, които са в България и могат да вършат тази работа, ще бъдат поставени в една ситуация, в която е трудно да се реализират на нашия пазар.
Въпросът със заплащането също е изключително важен, защото примерно, ако от Украйна , от Молдова и от съседни страни работят на туристическия пазар със заплати, близки до средната работна заплата в страната, едва ли по този начин може да решаваме нещата  - тоест трябва да предоставяме по-добър продукт, в случая говоря за туристически продукт, за да може да разчитаме и на наши кадри, да може да разчитаме на реализация на наши кадри на трудовия пазар.

На вноса (на работна ръка - бел. ред.) трябва да гледаме само като на временно решение, а не като на стратегическо, дългосрочно решение, подчерта Адемов. По темата за индексациите на пенсиите, за които стана ясно, че не са приложени в пълна степен за някои пенсионери заради нормативни текстове, заложени в старо постановление на МС от 2006 година, той  предложи вариант  - с еднократно плащане да бъдат компенсирани хората, които са ощетени:
Знам, че е доста сложна тази дискусия, но така или иначе проблемът съществува и въпросът е, че управляващите към момента нямат идея как да бъде решен този въпрос. И аз в този случай мога да си позволя едно доста нетрадиционно предложение и дано управляващите да се вслушат в него./.../  На тази група от 4900 души  - те няма да са повече, а ще са по-малко според експерти от НОИ, да се намери начин тези хора да бъдат компенсирани. Знам, че от гледна точка на принципите на социалното осигуряване това не е най-добрият подход, но това е едно от възможните решения  - с еднократно плащане да се компенсират тези хора, защото очевидно става въпрос не за грешка на НОИ,  а за един проблем, който не е идентифициран.

Хасан Адемов отклони въпроса дали ДПС са готови да бъдат партньори на ГЕРБ в управлението:
Това не е въпрос към Движението за права и свободи - ние никога не сме заявявали, включително в началото на този мандат, че държим непременно да сме в управлението. Това е решение, отговорност на най-голямата политическа партия, която всъщност е мандатоносител.

Цялото интервю на Явор Стаматов с Хасан Адемов може да чуете от звуковия файл. 
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33