Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предвид резултатите от вота в Австрия

Вл. Кисьов: Сега е много важно за България да прояви активност, защото ние трябва да си извоюваме Шенген

Владимир Кисьов
Снимка: БГНЕС
Каква ще е следващата управляваща коалиция в Австрия, където се проведоха общи избори, прогнозира в ефира на "Хоризонт" Владимир Кисьов, председател на Управителния съвет на Европейския институт, като посочи, че лидерът на партията, спечелила вота – Себастиан Курц, няма повече да се коалира със Социалдемократическата партия: 

Защото бяха в предизборната кампания в най-ожесточената битка. Заради невъзможността на тази коалиция да работи се проведоха и изборите в Австрия. Така че най-очакваното е (коалицията) да бъде с австрийската Партия на свободата./.../ Ще наблюдаваме с интерес тази малко популистко-дясна коалиция, която би се образувала. Казвам популистка, защото се заигра по време на изборите с антиимиграционните настроения в Австрия и в цяла Европа, отбеляза Кисьов. Той припомни, че Себастиан Курц е един от най-младите политици и в Европа и в света: На 21 година реално стъпва в политиката, сега е на 31 години и ако той стане министър-председател, канцлер на Австрия, той ще е най-младият ръководител в света въобще на държава.

Себастиан КурцКисьов смята, че Курц ще препотвърди проевропейската политика на Австрия, защото "няма друг шанс за Европа, ако няма обединена политика", но отбеляза: Разбира се, може да се очаква, че ще бъдат малко по-напрегнати взаимоотношенията с Франция и с Германия, защото има разлика в политическия изказ на ръководителите и посланията, които се изпращат към европейските граждани. По-близки са тези послания до десните партии в Унгария и в Полша, което трябва да ни прави и нас внимателни и по време на председателството, затова защото ще председателстваме един Европейски съвет, в който Вишеградската четворка и Австрия ще имат долу-горе сходни позиции по отношение на миграцията, на борбата с нелегалните имигранти. Така че всичко това предстои да го видим и да го усетим...

Аз смятам, че Австрия винаги е водила една разумна политика, отбеляза още анализаторът, но допълни, че сега е много важно за България да прояви външнополитическа активност: Защото ние трябва да си извоюваме Шенген. Това, което знаем за позицията на Австрия, е, че не е много благоприятна за България, но ние не можем да бъдем на фронтовата линия, да е приоритет на Австрия борбата с миграцията и мигрантите, а пък да бъде против България за членство в Шенген, което граничи с цинизма като поведение.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Радостина Александрова

Проф. Александрова: Ваксинирайте срещу коклюш и роднините, които ще имат ежедневен контакт с бебето

За предпазване на новородено от заболяването коклюш се препоръчва ваксиниране на жената в последните три месеца от бременността и на роднините, които ще имат ежедневен контакт с бебето през първите месеци. Това обясни за "Хоризонт" вирусологът от Българската академия на науките проф. Радостина Александрова във връзка с починалите от коклюш бебета в..

публикувано на 19.04.24 в 16:46

ЦИК: Регистрацията на кандидати за евродепутати - до 7 май

Регистрацията на инициативните комитети за участие в предстоящите на 9 юни избори за народни представители ще бъде до 29 април. Тя ще се извършва в районните избирателни комисии, реши Централната избирателна комисия.  Регистрацията на кандидатите за участие в изборите за членове на Европейския парламент ще се извършва в ЦИК до 7 май, включително...

публикувано на 19.04.24 в 16:39

Осем случаи на коклюш в Кюстендилска област от началото на годината

Осем са случаите на коклюш в Кюстендил и областта от началото на годината, казаха за БНР от Регионалната здраван инспекция. Както БНР съобщи, две от заразените  - бебета под 2 месеца от кюстендилския кв. "Изток", починаха в столична болница. Наврементата имунизация, която се прави при личните и общопрактикуващите лекари, е важното и като че..

публикувано на 19.04.24 в 16:32

Ангел Джамбазки очаква рекордно ниска избирателна активност и нова спирала от избори

България е в тежка конституционна и институционална криза след промените в Конституцията, чиято първоначална цел беше  орязване правомощията на президента. Това заяви в Благоевград евродепутатът Ангел Джамбазки, който прогнозира скандално ниска избирателна активност на предсрочните парламентарни избори. Джамбазки потвърди, че ще е водач на листата..

публикувано на 19.04.24 в 16:27

Протест пред НС заради промените в Закона за околната среда

Представители на "Зелено движение" и коалиция "За да остане природа в България" се събраха на протест пред парламента, за да заявят несъгласието си с промените в Закона за околната среда, които депутатите обсъждат.  Според протестиращите под предлог за подобряване на административните процедури се предвижда одобряване на огромни по мащаб..

публикувано на 19.04.24 в 16:16
Мария Нейкова, областен управител на Бургас

Мария Нейкова е новият областен управител на Бургас

Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.  С решение от днес от длъжността в Бургас е освободен Пламен Янев. На негово място е назначена Мария Нейкова.  Тя заемаше позицията областен управител два пъти досега по време на служебни кабинети - в периода май 2021 г. - януари 2022 г., и от август 2022 г- до юли 2023..

публикувано на 19.04.24 в 16:11
Стефан Димитров

Външният министър заяви, че остава, докато получи указ за освобождаването си

Служебният министър на външните работи Стефан Димитров заяви, че остава на поста, докато има указ на президента за освобождаването му.  Димитров каза, че комуникацията му със служебния премиер Димитър Главчев започва да се подобрява:  "Ще повторя това, което е казал премиерът - има вече диалог. Диалогът е възстановен. От това как този диалог ще..

публикувано на 19.04.24 в 16:09