Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старозагорската опера открива новия си сезон с "Дон Карлос"

| обновено на 18.10.17 в 16:25
Операта в Стара Загора
Снимка: opera-starazagora.bg

Седмица след като се завърна от гостуване на сцената на Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена със спектакъла „Слугинята господарка” от Перголези, трупата на Старозагорската опера откри със същото представление нова камерна сцена в града на липите.

Режисурата е на Славчо Николов, сценографията на Иван Токаджиев, автор на костюмите е Ана-Мария Токаджиева и на хореографията – Ромина Славова. Ролите изпълниха Евгений Аарабаджиев /Уберто/ и Емилия Джурова /Серпина/. Действието е поставено в офис, където Уберто е шефът, а Серпина – новата секретарка. Веспоне разнася папки насам-натам, а две прелестни балерини се опитват да попречат на домогванията на Серпина да завладее сърцето на шефа. Много приятно представление, забавление за окото и ухото, което може да бъде изнасяно на различни места в малки зали и пред различна от тежката оперна публика, разказа пред микрофона на предаването за музикално-сценични изкуства и културен туризъм „Каста дива“ музикалният журналист и продуцент в програма „Христо Ботев” на БНР Светлана Димитрова.

С премиера на операта „Дон Карлос“ от Верди Старозагорската опера ще открие новия си сезон 2018/2019.

Започваме с „Дон Карлос“ на 19-и и 26-и октомври – два премиерни спектакъла, в които ще видим интересни артисти. Поставяме операта в нейните пълни пет действия. С първия спектакъл ще честваме 30 г. кариера на сцената на баритона Александър Крунев. Във втория спектакъл в ролята на принцеса Еболи ще видим Веселина Кацарова, в ролята на Елизабет – Цветелина Василева, Дон Карлос – Калуди Калудов, маркиз Поза – Сирил Ровъри, каза директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов.

Чуйте в звуковия файл цялото интервю на Светлана Димитрова с Огнян Драганов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефано Пода постави “Русалка“ в Телавивската опера

Нимфи, сирени, русалки... В повечето случаи присъдата над тези митични същества е като на прекрасни изкусителки на мъже, които искат да ги подмамят и унищожат във водата. Човешките жени ги чувстват конкурентки. Може би първият адвокат, който се опитва да защити тези красиви морски създания, е Ханс Кристиан Андерсен с прекрасната си приказка за..

публикувано на 27.03.24 в 14:54

Предстои II международен балетен конкурс "Сара-Нора Прима"

Започна записването за участие във II издание на международния балетен конкурс “Сара-Нора Прима“, който ще се проведе от 1-ви до 6-и юли на сцената на Бургаската опера . Състезанието ще бъде в три възрастови групи при следния репертоар:  Група А / 9-12 г. – две класически вариации и една съвременна хореография, Група В / 13-16 г. и Група С..

публикувано на 27.03.24 в 14:17
Емил Минчев

"Светлосянка" – връзка между световете в първия аудиосериал на Емил Минчев

Емил Минчев , когото познаваме като автор и преводач, издаде първия си  аудиосериал . Той се казва  "Светлосянка"  и е определян като зашеметяващо приключение, развиващо се между два свята – този на живите и този на мъртвите. "На преден план тук е ърбън фентъзи елемента, действието се развива в отвъдното, а  мистерията е..

публикувано на 27.03.24 в 10:56
Националните награди за сценични изкуства –

"Икар" в 23 категории тази вечер в Народния театър

Днес отбелязваме Световния ден на театъра.  Тази вечер в Народния театър "Иван Вазов" ще бъдат връчени за 50-и юбилеен път наградите ИКАР. Актрисата Мария Каварджикова ще получи ИКАР за изключителен принос към българския театър, а за чест и достойнство ще бъде отличен сценографа Вечеслав Парапанов. На днешния 27 март отбелязваме..

публикувано на 27.03.24 в 07:36

Поредицата “Опера в киното“ идва в България

На 6-и април в България ще стартира първият сезон на международния проект “Опера в киното” . В салоните на “Синема Сити“ в цялата страна ще имаме възможността да гледаме четири великолепни оперни продукции: от фестивала в Брегенц - “Мадам Бътерфлай“ от Пучини /на 6-и април/, и от “Арена ди Верона“ -  “Травиата“ от Верди /на 20-и април/, с..

публикувано на 26.03.24 в 18:15

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 23-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: - Представяме предстоящия първи сезон на международната програма “Опера в киното“ в разговор с г-н Ами Елла от израелската компания продуцент - Кореспондентката на БНР в Израел Искра Декало разказва за..

обновено на 26.03.24 в 17:27
Ива Димитрова

Ива Димитрова: Все още не съм закоравяла към чуждите болки!

Може би не са малко онези, които успяват в живота си да открият онова райско място, в което се чувстват наистина щастливи .  Наричаме го дом. Той може да не е рождения, може да е доста далече и да е съвсем различен. Важно е усещането, че си у дома . Да е място, на което да преоткриеш себе си. Да се заредиш от нови усещания. " Това място..

публикувано на 26.03.24 в 15:30