Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната църква почита покровителя на българския народ, лекарите и миньорите Иван Рилски

| обновено на 19.10.17 в 10:39

С освещаване на медицински престилки във Враца ще бъде отбелязан Денят на българския лекар. По този повод ще бъде показан документален филм за хирурга Лука Кримски. Филмът разказва за живота и забележителните медицински открития на един от великите светци на 20 век - свети Лука Кримски. Авторът на филма, журналистът Ангел Бончев:

Той казва, главното в живота е винаги да се прави добро на хората. Това е едно от главните послания, които отправя именно Свети Лука.

Идеята, лентата да бъде показана във Враца за деня на българския лекар е на врачанската митрополия и общината. Преди прожекцията, която е безплатна, врачанският митрополит Григорий ще освети медицински облекла.

Православната църква почита покровителя на българския народ, лекарите и миньорите и основател на Рилския манастир. За него разказва ловчанският митрополит Гавриил:

Той е роден през девети век, става отшелник, живял е изцяло да служи на Бога. Последното място е там горе, където е манастира, живял е в пещерата, започнали са да идват при него желаещи да станат монаси, да им бъде игумен. Създава се вече Рилската света обител. Неговите нетленни чудотворни мощи до ден днешен се намират в Рилската света обител.

В Рилския манастир, с участие на духовници от Гърция и Сърбия, започва празничната литургия за деня на Свети Иван Рилски.
В звуковия файл можете да чуете кореспонденция на Ива Антонова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ПП-ДБ остана без група в Общинския съвет в Плевен

Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" остана без група в Общинския съвет в Плевен. Причина е заявеното желание на един от съветниците за напускане на групата. Групата на ПП-ДБ до момента беше от трима съветници, колкото е минимума за група. Искането за напускане е от Павлин Стефанов. Не е ясно какво ще се случи със..

публикувано на 25.04.24 в 15:51

Либерализацията на пазара на ток на едро се отлага с година

Парламентът отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на пазара на ток на едро.   Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7 от същата група гласуваха "против".  Миньори и енергетици блокираха движението в центъра на София..

публикувано на 25.04.24 в 15:44

Близки загинали на пътя деца се събраха в София преди делото за смъртта на Филип

Близки на деца, загинали на пътя, се събраха пред столичната Съдебна палата преди началото на разпоредителното заседание по делото за смъртта на 15-годишния Филип.  Обвинен, че е блъснал дете на пешеходна пътека до МВР, отива на съд Детето беше прегазено на пешеходна пътека от миналото лято. 15-годишно дете почина в София, след като..

публикувано на 25.04.24 в 15:42
Людмила Петкова

Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на хазарт

Забраната на реклама на хазартни игри в медиите бе приета на първо четене в бюджетната комисия в парламента. Ден преди депутатите да излязат във ваканция заради предизборната кампания, в ресорната комисия бе разгледано предложението за промени в Закона за хазарта на ГЕРБ - СДС и ДПС.  В заседанието участва и вицепремиерът и министър на финансите..

публикувано на 25.04.24 в 15:36

Случаите на коклюш в Кюстендилска област вече са 12

12 са вече случаите на коклюш в Кюстендилска област, казаха за БНР от РЗИ. Те са в четири общини - Кюстендил, където са 7, три в Дупница и по един в Бобов дол и Трекляно. В най-малката община случаят е от февруари. Случаите с коклюш в региона може и да се увеличат до утре, защото има изпратени в столични лаборатории проби за изследване и те..

публикувано на 25.04.24 в 15:11
Румен Димитров

Шефът на "Гробищни паркове" не възнамерява да подава оставка

Изпълняващият длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен Димитров е категоричен, че няма да подава оставка. Тя му беше поискана от общинските съветници от ГЕРБ - СДС, които твърдят, че е назначил на работа Марин Тодоров, след което близка до него фирми са поела обществени поръчка в предприятието. Според Димитров..

публикувано на 25.04.24 в 15:09
Богдан Боцев

Депутатът Богдан Боцев се отказва от участие в изборите

Депутатът от Гоце Делчев Богдан Боцев, който бе народен представител от БСП в четири парламента, се отказва от участие в предстоящите предсрочни избори. Той се връща в Общината като заместник-кмет. Въпреки че от години водач на листата на БСП е външен за Благоевградска област кандидат, Боцев влизаше в няколко парламента с рекорден брой..

публикувано на 25.04.24 в 15:06