Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелската певица Ясмин Леви и писателят Давид Гросман почти едновременно в София

Н.Пр. Ирит Лилиан - изкуството е добро противодействие на радикализма

Оценяваме приемането на работната дефиниция на понятието антисемитизъм от българското правителство

Ирит Лилиан
Снимка: embassies.gov.il

Седмицата беше силна с присъствие на високи образци на еврейската и израелската култура в София - от писателя Давид Гросман, през американския документален филм за Ангел Вагенщайн, до изумителната израелска певица Ясмин Леви.

 Това стана и повод да поканим посланика на Израел у нас като специален гост на предаването "Хоризонт до обед".

Най-голямата заплаха е радикализмът. Чуждестранните терористи се върнаха по домовете си в Европа, каза в „Хоризонт до обед“ посланикът на Израел у нас, Нейно Превъзходителство Ирит Лилиан:

Най-голямата заплаха е радикализмът. Факт е, че имаме хора, които са радикализирани по различни начини, които живеят сред нас. Понякога е много трудно да ги идентифицираме. Тези хора са подтикнати от изключително зли сили, които могат да направят много зло. Нашата основна роля е да застанем срещу този радикализъм, да го идентифицираме предварително, да го дерадикализираме и да инвестираме много повече в образование, в култура, да сме сигурни, че хората не са изложени на изкушението да се радикализират. Чуждестранните терористи се върнаха по домовете си в Европа, заплахите са там.

Важно е да противодейства на радикализма, а това може да стане и през културата и през приемането на обща рамка. 

Посланик Лилиан приветства действията на българското правителство по приемането на работното понятие за антисемитизма и определянето на специален координатор по тази тема. 

През седмицата правителството определи заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев за  национален координатор за борбата с антисемитизма. На 1 юни тази година, Европейският парламент гласува Резолюция за борба с антисемитизма, в която се призовава държавите от ЕС да назначат национални координатори, и да предприемат мерки за изграждане и засилване на партньорството с еврейските общности и институции. Основна функция на националния координатор за борба с антисемитизма ще е да подържа   връзки с  координатора на Европейската комисия и с националните координатори по тези въпроси на държавите членки

На въпрос дали този своеобразен акцент от културни събития свързани с еврейската и израелската култура е специално замислен посланик Лилиан отговори:

Бих казала и да и не. Не за първа година ние планирахме културна есенна програма в България. Започнахме с танц, израелски групи – танц и театър, които работиха тук с български групи в танцов център „Дерида“. По-късно преминахме в сферата на киното, литературата и сега завършваме с музика, но до края на годината си обещахме, че ще имаме още изненади в сферата на културата. Чувстваме се много привилегировани от факта, че в София успяха да дойдат всички тези важни фигури в израелската култура.

Тази седмица в България беше израелският писател Давид Гросман, носител на наградата „Букър“ за 2017-а. Той представи своя роман „Един кон влязъл в бар“ в клуб „Перото“, а екранизацията му по книгата „Ще бягаш ли с мен“ беше представена в рамките на фестивала „Синелибри“.

Ето какво казва той за куража да разказваш истории и куража да приемеш, че историите могат да те променят.. 

Когато разказвате една история скоро разбирате, че има друга история зад първата и още една и още една.Това е човешката археология.  Има толкова много истории във всяка една житейска ситуация. За да сме практични остоваме само до едната история, но всяка жива история има живот благодарение на пулса на многото пластове под нея. И също така, като мисля за книгата за Коня, трябва да отбележа, че всеки от нас има нещо като история-визитна картичка. Нея представяме пред другите, пред непознатите, пред чужденците или даже когато отиваме при психолог, ние разказваме нашата официална история.

Снимка

Мисията на добрата литература според Гросман обаче е като тази на симпатизиращия слушател или свидетел

 Той може да ни накара да разкажем не само официалната история, а историята под нея и още по надолу. Тогава той ще ни помогне да се освободим от протекцията, от защита на официалната история, от затвора на официалната история, защото ние сме попаднали в капана на официалната си история застопорени във времето и пространството, когато тази история се е формулирала вътре в нас. Но може би ние сме на едно съвсем различно място или време. Може би ние не се нуждаем от тази история, може би можем да я отлепим от самите нас и да се освободим от нея и да не й позволим повече да ни блокира, и да ни парализира.

Давид Гросман мисли, че това е приложимо не само към отделните личности, но и към обществата, нациите и държавите като цяло.

Понякога може да погледнем към една страна, както аз гледам на Израел и да видим как сме попаднали в капан, и че ако сме имали повече кураж и ако сме били по-умни и по-малко ужасени от живота, сме можели да си разкажем и друга история, различна история. Една нова история може да е плашеща, защото все още не сме развили защитни механизми, за да се пазим от нея. Но мощта на добрите истории не е в това да ни пазят.  Историите не бива да ни пазят, те трябва да ни експонират, да ни разкриват, и така да ни карат да влезем в по-тесен контакт с нашия вътрешен живот.

Снимка

В събота  вечерта израелската певица Ясмин Леви ще изнесе концерт в Sofia Live Club. В предварително интервю за БНР певицата каза:

Ще донеса със себе си един цял житейски път, който съм преживяла и ще представя репертоар, който представя целия ми живот.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю на Ирина Недева с Ирит Лилиан,  израелският писател Давид Гросман, както и интервюто на Жени Монева с Ясмин Леви.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Внесоха наказателно дело срещу проруската губернаторка в Молдова Евгения Гуцул

Наказателно дело срещу губернаторката на молдовския регион Гагаузия е внесено в съда, съобщи молдовската прокуратура, цитирана от Ройтерс. Това създава предпоставки тя да бъде съдена. Евгения Гуцул е обвинена, че през 2019-2022 г. е насочвала средства от Русия за финансиране на забранената вече проруска партия "Шор", създадена от Илан Шор, проруски..

публикувано на 25.04.24 в 10:22

Атентатът в Сарафово и отвличането на двама български моряци в проекторезолюция на ЕП

Терористичният атентат на летище Сарафово през 2012 г. и отвличането на двама български моряци през ноември 2023 г. са вкарани в проекторезолюция на Европейския парламент (ЕП) за Иран. Очаква се тя да бъде гласувана днес и е посветена на атаката на Ислямската република срещу Израел. Сред нейните вносители са двама български евродепутати –..

публикувано на 25.04.24 в 10:18
на живо

Кворум има, а в кулоарите – спречкване между "Възраждане" и ПП-ДБ

В кулоарите на парламента отново се стигна до физически сблъсък между депутати от "Възраждане" и ПП- ДБ. А междувременно вътре в пленарната зала депутатите събраха кворум и заседанието започна. Това се случи, след като ГЕРБ – СДС влязоха. Така се събра кворум от 125 народни представители. След събирането на кворума Асен Василев..

публикувано на 25.04.24 в 10:16
Антъни Блинкън

Блинкън: САЩ и Китай трябва да се справят с разногласията си по отговорен начин

Съединените щати и Китай трябва да се справят с разногласията си "по отговорен начин", заяви американският държавен секретар на Антъни Блинкън при посещението си в Шанхай. "Имаме отговорност към нашите народи, дори към света – да управляваме по отговорен начин отношенията между двете страни", коментира той. Очаква се Блинкън да засили..

публикувано на 25.04.24 в 09:59

Инж. Калоян Карамитов: Трябва да има приоритизация на терените за отчуждаване

За пръв път управляващите в общината имат желание да изкупуват частни терени в паркове, квартални градинки и в междублокови пространства, за да не се превърнат в нови затворени комплекси и молове. Според инж. Калоян Карамитов - урбанист, част от "Екипът на София", това е доста добра инициатива .  " През последните 30 години няма нито един..

публикувано на 25.04.24 в 09:56

Гръцките синдикати излизат на протест на 1 май

Гръцките синдикати ще проведат стачни действия на 1 май, въпреки че празникът съвпада със Страстната седмица преди Великден. Правителството предложи на  синдикатите работниците да отбележат 1 май на 7 - след Великден. Синдикатите отказаха, като заявиха, че това е ден за демонстрации и защита правата на работниците, а не почивен ден...

публикувано на 25.04.24 в 09:52

Спор в НС кой се е подписал под искането за оставка на Росен Желязков

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обвини вносителите на искането за отстраняване на председателя на НС Росен Желязков ПП-ДБ и БСП за липсата на кворум. "8 човека от ПП-ДБ и 6 човека от БСП не се регистрираха, с което събориха кворума. Когато се иска оставка на председателя на НС, се прави веднъж в мандат. Хората, които вчера избягаха,..

публикувано на 25.04.24 в 09:48