Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващата коалиция в Аржентина печели парламентарните избори

Маурисио Макри
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управляващата коалиция на дясноцентристкия президент Маурисио Макри печели най-много гласове на парламентарните избори в Аржентина, според прогнозни резултати, цитирани от Франс прес. Сондажи на телевизиите "Те Ен" и "Америка 24" сочат, че управляващата коалиция "Камбиемос" печели на национално равнище и ще увеличи представителството си в двете камари на парламента.  

На второ място е Гражданският съюз на бившия президент Кристина Кирхнер и съюзниците й. Кирхнер, на която са предявени обвинения в корупция, вероятно ще бъде избрана за сенатор в провинция Буенос Айрес и ще получи парламентарен имунитет.

33 милиона аржентинци имаха право на глас във вчерашните избори за подновяване на половината от Камарата на депутатите и на една трета от Сената. Избирателната активност достигна 78 на сто. Гласуването е задължително, отбелязва Франс прес.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

До края на 2026-а ще отпускат държавна помощ за акциза върху газьола в селското стопанство

До 31 декември 2026 г. се удължава срокът за прилагане на Схемата за държавна помощ  за отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство. Това решиха депутатите, приемайки окончателно промените в Закона за подпомагане на земеделските производители. Техен вносител е председателят на Комисията по..

публикувано на 24.04.24 в 15:48

Справките за ТЕЛК за желаещите да гласуват в мобилна секция - по електронен път

Справките за ТЕЛК на желаещите да гласуват в мобилна секция ще се правят по електронен път. От Министерството на електронното управление припомнят, че това е възможно след сливане на система за контрол на медицинската експертиза със Системата за обмен на справочна информация.  От Министерството приканват Сдружението на общините да подаде заявление, за да..

публикувано на 24.04.24 в 15:47

Безплатна винетка за хората с увреждания с електромобили

Хората с увреждания ще могат да получават безплатна винетка при ползване и на електрически автомобили с мощност на мотора до 160 конски сили. Това решиха депутатите, приемайки на две четения промени в Закона за пътищата, предложени от "Възраждане".  Досега от възможността за освобождаване от винетна такса се възползваха притежателите на леки автомобили..

публикувано на 24.04.24 в 15:44

Водата в четири кърджалийски села е заразена с ешерихия коли

Водата в четири села в област Кърджали е заразена с бактерията ешерихия коли. Направено е предписание за дезинфекция на водата, каза директорът на инспекцията Регионалната здравна инспекция Виктор Кирчев: "Обикновено по селата най-често излиза лоша микробиология, като е увеличен броят на коли формите във водата. Мерките са за предписание към В и К..

публикувано на 24.04.24 в 15:42
23 август е Ден националния флаг на Украйна

ЕК изплати помощи на Украйна в размер 1,5 млрд. евро

Европейската комисия изплати втория транш от изключителното мостово финансиране за Украйна в размер на 1,5 млрд. евро. Това става след положителната оценка на Комисията по договорените условия за реформи в правосъдието, борбата с прането на пари, управлението на обществените финанси, бизнес обстановката и ситуацията в земеделието. През март..

публикувано на 24.04.24 в 15:25

Клуб "Жътвари" и "Милостиво сърце" с благотворителност в Добрич

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора в навечерието на великденските празници.  Инициативата се организира вече осма година и е плод на общите усилия на Фондация "Милостиво сърце", Клуба за народни танци "Жътври", както и на десетки доброволци. Хранителните пакети винаги се подготвят и..

публикувано на 24.04.24 в 14:57

Старинни предмети и металотърсач намери полицията при претърсване в плевенско село

Старинни предмети и металотърсач са намерени вчера при предприето претърсване на адреса в село Чомаковци. Процесуално-следствените действия са осъществени от служители от сектор "Противодействие на криминалната престъпност" ОДМВР – Плевен в хода на специализирана операция. На основание чл.83 от ЗМВР е извършена проверка в дома на 42-годишен...

публикувано на 24.04.24 в 14:52