Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карла Бруни- Саркози записа кавър албума „French Touch“

Карла Бруни е едно от най- известните имена и лица в света, световноизвестен модел, знаменитост, а също така и съпругата на бившия френски президент Никола Саркози. Факт е обаче, че бившият супермодел е попзвезда във Франция от над 20 години, популярна и като изпълнител, и като автор. Но с новия си албум, издаден на 6-и октомври със заглавието „French Touch“- „Френско докосване“, Карла Бруни поднася нещо много по-различно. Тя изпълнява кавъри на любими нейни английски песни. Със своя леко дрезгав, нежен контраалт слага отпечатък върху световни хитове като „The Winner Takes It  All“ или „Love Letters“. Силно впечатление прави, че точно в тези песни, които притежават огромен емоционален потенциал, почти с хирургическа точност е изрязана емоцията. За това принос имат аранжиментите на Дейвид Фостър, направени изтънчено и елегантно.

Точно Дейвид Фостър е инициаторът за албума „French Touch“ на Карла Бруни, той е и продуцент на албума. В записите участва обичайна група на Карла Бруни, в която от години са китаристът Дийн Паркс, барабанистът Джим Келтнер и  Мики Рафаел, който свири на хармоника и в прекрасната версия на песента „"Crazy". Това е и единственият дует на Карла Бруни, записан за албума „French Touch“, и то не с кого да е, а със самия Уили Нелсън. И още един оригинален кавър прави Карла Бруни - на песента „Moon River“, в оригинал изпълнена от Анди Уилямс. Ето какво си спомня за песента „Moon River“ Карла Бруни: За първи път я чух във филма „Закуска в Тифани“. Бях силно изненадана от красотата на Одри Хепбърн, тя беше толкова очарователна, че напълно се влюбих в нея и в песента, както повечето хора. Започнах да свиря тази песен, която е шедьовър, перфектна е, така че не можех да се съпротивлявам и направих кавър.

По свой неподражаем начин италианката, която от дете живее във Франция, изпълнява до болка познати стандарти като „Moon River“ или„Stand By Your Man“, които стоят до доста неочакван избор като „Enjoy the Silence“ на Depeche Mode или „Highway to Hell“ на AC/DC, докато изборът на песента  „Miss You“ е логичен, защото Карла Бруни е приятелка на Мик Джагър. Малко хора могат да изглеждат толкова изтънчени и типично по френски както родената в Торино Карла Бруни. Тя расте в семейство на музиканти, майка й е пианистка, а съпругът й е композиторът Алберто Бруни Тедески. Бившата първа дама на Франция Карла Бруни- Саркози се потапя в света на любимите си песни, като ги изпълнява сякаш с леко намигване в петия си студиен албум „French Touch“. Тя изпълнява популярни стандарти, ню уейв и рок класики, попхитове сякаш пее шансон. Личи си, че и Карла Бруни, и продуцентът Дейвид Фостър са се забавлявали, правейки албума French Touch“ и той наистина изглежда и звучи доста по-различно, въпреки че материалът е до болка познат и в някои случаи дори доста поизносен. По повод изборa на песните французойката коментира: Повечето от песните изпълнявах, свирейки на моята китара като тийнейджър, така че това по някакъв начин са моите спомени. Харесват ми като парфюм, връщат ме в моите млади години, когато все още не пишех моя собствена музика и мечтаех да стана автор на песни, тогава свирех отново и отново песните на други хора.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Между миналото и бъдещето - арт инсталация на Красимир Терзиев на мястото на мавзолея

Инсталацията на визуалния артист Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" вече е факт в Градската градина в София. Арт инсталацията е разположена на мястото на бившия мавзолей в центъра на столицата. Кризите, през които вървим, засилват усещането за миналото. Постоянно преиграваме моменти от..

публикувано на 24.04.24 в 11:31

Вокална група "Радиодеца" – част от световното шоу на Енчо Керязов "Нощ на звездите"

Вокалната група към Българското национално радио „Радиодеца“ тази година ще е част от световното шоу на Енчо Керязов „Нощ на звездите“.  Формацията се „ражда“ през 1990 година с идеята да записва детски забавни песни за програмите и фонда на БНР. „Радиодецата“ са носители на специалната награда за изпълнение на радиоконкурса „Пей с мен“; участие в..

публикувано на 24.04.24 в 10:16

Синът на Чарли Чаплин ще представи концерт – спектакъл в България

Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих и спокоен човек, който  е играел със своите деца, правил им е фокуси  и ги е разсмивал.  Често е..

публикувано на 23.04.24 в 19:32
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези машини, създадени от човешката ръка, са изражение на гениалността на инженерната технология...

публикувано на 22.04.24 в 19:34

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 27-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива :  20.05-21.00 ч.: Специален гост: младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова – единият от гласовете в саундтрака на видеоиграта Baldur's Gate 3, който беше отличен с награда на Британската..

обновено на 22.04.24 в 18:53

Еничарството – болната тема в нашата история

Най-новата книга на великолепната разказвачка Елена Петрова от Пловдив, която живее в Гърция, със заглавие "Храмът на греховете" засяга една жестока тема от нашата история - принудителното еничарство на българи по време на турското робство. Конкретни лица и образи превъплъщават по истински случаи темата за любовта и греховете, но..

публикувано на 22.04.24 в 13:45
Петър Петров, баритон (1919-2005)

Спомен за баритона Петър Петров

През април отбелязваме 105-годишнината на един много обичан баритон през 50-те и 60-те години на отминалия век - Петър Петров.  Предполагам, че всички, които са гледали спектакли на Софийската опера с негово участие, веднага ще си го спомнят - той беше много емоционален певец, веднага привличаше вниманието на публиката със сърцатата си..

публикувано на 19.04.24 в 19:25