Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карлес Пучдемон може да бъде арестуван и съден за организиране на бунт

| обновено на 30.10.17 в 12:19
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стотици хиляди души излязоха вчера по улиците на Барселона на митинг в подкрепа на единството на Испания и с призив да бъде прекратена политическата криза в страната. Демонстрацията се проведе два дни, след като парламентът на Каталуния обяви независимост на областта, а централната власт в Мадрид отмени автономията ѝ и наложи пряко управление.

Аз съм от Испания, да живее Испания, да живее Каталуния, скандираха демонстрантите в Барселона и развяха както испански, така и каталунски знамена. Според местната полиция участниците в митинга са били 300 хиляди души, но по данни на централното правителство и организаторите техният броят е бил над 1 милион. Демонстрантите носеха плакати със знамената на Каталуния, Испания и Европейския съюз, обградени от сърце. Мотото на събитието е Всички сме Каталуния. Здрав разум за съвместно съществуване. Демонстрацията е организирана от организацията "Каталунско гражданско общество" и в нея участваха както испански депутати, така и каталунски народни представители, които подкрепят оставането на областта в Испания. Някои от демонстрантите носеха и портрет на отстранения каталунски лидер Карлес Пучдемон с надпис Вън! Не на диктатори! Имаше призиви да бъде изпратен в затвора Пучдемон, който настоява за независимост на областта.

Това е позор. Този човек ни води към разрухата. И ние няма да се съгласим. Пучдемон трябва да влезе в затвора, заяви една от протестиращите.

Чувствам се каталунка и испанка. Срамота е всичко, което се случи, заяви демонстрантката Ребека Родригес.

В петък Пучдемон беше отстранен от поста президент на Каталуния, а местният парламент - разпуснат, след като гласува в полза на обявяване на независимост. Централните власти свикаха избори в областта на 21 декември, а Пучдемон призова за мирна и демократична опозиция на решението на Мадрид. Говорителят на правителството на премиера Мариано Рахой Иниго Мендес де Виго контрира, че Пучдемон може да упражни демократичната си опозиция, като вземе участие в изборите. Пучдемон е предупреден от испанските власти, че може да бъде арестуван и съден за организиране на бунт. Според ББС, е възможно още днес главният прокурор на Испания да предяви обвинения към отстранения каталунски лидер.

Междувременно държавният секретар по убежището и миграцията на Белгия Тео Франкен заяви, че Пучдемон може да поиска убежище в страната му, ако се наложи. Белгийският министър-председател Шарл Мишел обаче, реагира остро на предложението. Предоставянето на убежище на Пучдемон изобщо не стои на дневен ред, подчерта премиерът на Белгия, както и обвини Франкен, че налива масло в огъня. Франкен е представител на фламандската националистическа партия, която в миналото е споделяла амбиции за отделяне на северния район Фландрия, а също и симпатии към каталунското движение за независимост.

Засега няма съобщения, че Пучдемон планира да напусне Каталуния. Напротив, снощи той отиде да подкрепи местния футболен отбор "Жирона" в мача му с "Реал Мадрид", чийто фен е испанският премиер Мариано Рахой.

В тази символична задочна битка между Пучдемон и Рахой, отборът на испанския премиер поведе с 1:0, но загуби драматично с 1:2. Стадионът на "Жирона", където Пучдемон беше кмет преди да оглави регионалното каталунско правителство, беше изпълнен почти до предела си от близо 13 500 души.  В 17-ата минута каталунскиге запалянковци скандираха "Свобода", за да отбележат попадането на Каталуня под испанско управление през 1714 година във Войната за испанското наследство. Множеството привърженици на Реал (Мадрид) пък развяваха испански знамена. За сблъсъци не се съобщава.


Европейският съюз, Съединените щати и Мексико отхвърлят обявената от Каталуния независимост и подкрепят единството на Испания.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Сепаратистите в Каталуния губят подкрепа

Каталунските партии, които подкрепят независимостта, биха загубили местните избори, ако гласуването беше днес. Това показва социологическо проучване, публикувано в днешното издание на вестник "Ел Мундо". Според него за сепаратистките партии биха гласували..

обновено на 29.10.17 в 13:44
Карлес Пучдемон

К. Пучдемон: Решението на Мадрид да прекрати автономията на Каталуния нарушава волята на каталунците

Сваленият от власт каталунски лидер Карлес Пучдемон заяви, че решението на Мадрид да прекрати автономията на Каталуния нарушава волята на каталунците и изрази увереност, че областта ще продължи да се движи по пътя на самоуправляващата се държава...

обновено на 28.10.17 в 16:56
Сорая Саенс де Сантамария

Мадрид поема контрола над Каталуния

Испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария поема контрола над Каталуния от днес, след като премиерът  Мариано Рахой уволнени каталунското правителство, разпусна каталунския парламент и насрочи регионални избори:   Днес разпуснах..

обновено на 28.10.17 в 15:03
Парламентът на Каталуния

Седмицата, в която в Каталуния обявиха независимост

Акценти от обзора на събитията по света от последните седем дни: - Каталунският парламент обяви с неголямо мнозинство независимост от Испания и на свой ред бе обявен за разпуснат от испанския премиер Мариано Рахой. Европа и САЩ се обявиха за..

публикувано на 28.10.17 в 10:21

Политическата криза в Каталуния - основна тема в западните издания

Политическата криза в Каталуния е основна тема в западните издания.  Още преди гласуването на декларацията за независимост, огромно множество от хора се беше събрало пред сградата на каталунския регионален парламент, пише Ню Йорк таймс . Единствено..

публикувано на 28.10.17 в 10:09
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки..

публикувано на 24.04.24 в 22:29

Учители и персонал в Тенеси ще могат да носят оръжия в учебните заведения

Властите в американския щат Тенеси приеха законодателство, което ще позволи на учителите и училищния персонал да носят оръжия на територията на учебните заведения.  Мярката, която беше приета, година след като стрелец уби шестима души в училище в..

публикувано на 24.04.24 в 22:15
Министерство на иновациите и растежа

Красимир Якимов е новият заместник-министър на иновациите и растежа

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа е назначен Красимир Якимов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Красимир Якимов е юрист по образование. Завършил е "Международно..

публикувано на 24.04.24 в 21:54
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в..

публикувано на 24.04.24 в 21:08