Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диетологът д-р Георги Гайдурков: Дори тревопасните животни не са вегани

Снимка: БГНЕС

Изключването на животинските продукти от менюто ни за дълъг период от време крие рискове за човешкото здраве. Това обясни диетологът д-р Георги Гайдурков.

Особено след третата година настъпват дълбоки и често необратими увреждания в човешкия организъм. Развиват се полидефицитни състояния. На първо място има един относителен релативен белтъчен недоимък. Най-напред се забелязва една редукция на тегло, снижение на имунна система, започват дефицити, които са свързани с турбора на кожата, с падане на коса, с пародонтоза, тоест, страдат всички органи и системи, но специално искам да подчертая за дефицита на Витамин Б12. Настъпва атрофия.


Достига се до парези, парализи и дори смърт. Дори тревопасните животни не са вегани, тъй като поглъщат и насекоми, подчертава диетологът.

Според него животинските продукти вредят не толкова с количеството си, колкото заради това, че най-често са топлинно и индустриално преработени. Той съветва да избираме маринованите и сушени меса.


Председателят на Българския вегански съюз Никола Донев е категоричен, че ще отгледа детето си като веган и подчерта:

Световната здравна организация, както и Американската диетологична асоциация, имат становище, в което казват, че растителната храна, изцяло е полезна за диета, подходяща е за абсолютно всички възрастови групи, без значение дали са бебета, кърмачета, бременни жени, възрастни хора.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НОИ стартира програмата за профилактика в 50 бази за 10 дни

От днес Националният осигурителен институт започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за настоящата година. Договори са подписани с 50 бази, а парична помощ, която се предоставя на осигурените е за 10 дни. Покриват се нощувките -  до четири диагностични и терапевтични процедури дневно и частично 9 лева за храна на..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
бившата казарма в Ловеч

Бъдещето на бившата казарма в центъра на Ловеч продължава да е под въпрос

Бъдещето на бившата казарма в центъра на Ловеч е една от най-важните теми, които интересува местните жители. Поне от 10 години три различни общински управления говорят, че теренът ще бъде превърнат в голям парк с музеи и атракции, но нито едно управление досега не успява да реализира намерението, дори след като държавата прехвърли на общината..

публикувано на 29.03.24 в 08:55

Милен Желев: Докато вниманието е към вота, ГЕРБ и ПП-ДБ ще се опитат да се разберат за регулаторите

Прословутата домова книга на президента Румен Радев има доста къса резервна скамейка и възможностите за нов служебен министър-председател се свеждат до двамата зам.-председатели на Сметната палата - Тошко Тодоров и Горица Кожарева . Това коментира пред БНР политологът Милен Желев. Георги Кадиев: Изборът за служебен премиер е между двамата..

публикувано на 29.03.24 в 08:52
Чакащи пътници на летище Гетуик

Сериозни проблеми с великденските пътувания за милиони британци

Милиони британци са изправени пред сериозни проблеми с пътуването по Великденските празници. Силните ветрове и проливните дъждове в някои части на Острова допълнително затрудняват пътуванията. Задръствания и хаос по пътищата очакват британците и рекорден брой по летищата този уикенд, който съвпада с края на срока за много училища. Шофьорите..

публикувано на 29.03.24 в 08:24

Администрацията на САЩ води предварителни разговори за стабилизиране на Ивицата Газа

Американската администрация води предварителни разговори за стабилизиране на Ивицата Газа след края на войната, пише изданието "Политико". В разговорите е включено и предложение на Пентагона за оказване на помощ за финансиране на международна или изцяло палестинска мироопазваща мисия.  Според официални представители, пожелали анонимност,..

публикувано на 29.03.24 в 08:12

Радев, Тагарев и Денков на конференция за НАТО

Конференция, посветена на членството в НАТО, ще има в София. Тя е организирана от Дипломатическият институт към министъра на външните работи, Информационният център на Министерството на отбраната, Атлантическият клуб в България и Софийският форум за сигурност. Очертаване на основните предизвикателства пред черноморската сигурност след..

публикувано на 29.03.24 в 08:08

Георги Кадиев: Изборът за служебен премиер е между двамата зам.-председатели на Сметната палата

Реалният избор за служебен премиер е между двамата заместник-председатели на Сметната палата. Това заяви пред БНР Георги Кадиев - бивш зам.-министър на финансите и бивш общински съветник в София. Той изброи причините за отпадането на останалите 8 възможности за длъжността.  Според него обаче ако и тези двама души се откажат, ще сме в..

публикувано на 29.03.24 в 07:57