"Български час" – предаването, което ще подпомогне запазването на българщината в Молдова и Украйна

Едночасовата емисия за Радио "Албена" ще бъде подготвяна от БНР

Снимка: БГНЕС

В Денят на народните будители в ефира на молдовското Радио "Албена" за първи път ще прозвучи предаването "Български час". Едночасовата емисия ще бъде подготвяна от екип на Българското национално радио и ще се излъчва всеки ден. 

Предаването ще започне с музикална продукция – българска музика, обясни в интервю за предаването ни "12+3" генералният директор на Българското национално радио Александър Велев, както и уточни, че:
По този начин нашите сънародници в Молдова, както и в Украйна, защото Радио "Албена" покрива голяма територия – ще имат възможност да се запознаят със съвременната българска музика. 
Програма "Христо Ботев" подготвя и предоставя готови предавания, които ще бъдат качени като подкаст на сайта на Радио "Албена", където ще могат да ги слушат нашите сънародници в Молдова и в Украйна, уточни Велев, както и подчерта, че постепенно в предаването ще бъдат заложени още теми, свързани със сферата на културата.

Радио "Албена" е един много интересен проект, който независимо от липсата на пари и от липсата на подкрепа, успява да просъществува. Той е и радио, и телевизия. Направен от един българин – учител по география, който в един момент се захваща с това, понеже това му е хобито, и успява да просъществува вече години наред,
добави Велев.

Това е начинът, по който ние ще подпомогнем запазването на българщината в този регион,
допълни още Александър Велев за излъчването на българската продукция по Радио "Албена", намиращо се в град Тараклия – център на българската общност в Молдова. 
Ще се чуе съвременната българска реч, защото речта на българите в Украйна и Молдова е доста по-различна от нашата, тъй като е повлияна от това, че хората там са живели в друга среда, но и са запазили думи, които вече не се употребяват у нас. 

Въпросният радиопродукт е част от усилията на държавата ни да полага грижи за българите зад граница, коментира още Велев.

По повод сътрудничеството на БНР с Царибродското радио, генералният директор уточни, че БНР предоставя своя седмичен обзор на актуалните новини у нас, а именно:
"Седмицата на бързи обороти" – предаването, което върви преди "Неделя 150" и което прави прегледа на събитията в страната. Така нашите сънародници от западните покрайнини имат възможност да чуят онова, което се случва в България, но трябва да отбележим, че там може да се слушат и програмите "Хоризонт" и "Христо Ботев", които се хващат прекрасно. 

БНР започва да подготвя и информация, и предавания за Радио и телевизия Воеводина, както и вече си сътрудничи радиопрограми, извън европейския континент, като например в Канада, допълни Велев:
Правим опити и на други места да се свържем с наши радиа, за да предлагаме съвременна българска музика. Трябва да сме наясно, че онова, което интересува нашите сънародници зад граница, не е толкова обществено-политическия живот в България, колкото културата в България, колкото музиката. И другото е – програми, които да бъдат за българския език, защото откъснат от корените си и от родината си, българският език много често не влиза толкова често в ежедневието и в бита на тези хора. 

Цялото интервю на Петър Волгин с Александър Велев можете да чуете от звуковия файл.