"Български час" – предаването, което ще подпомогне запазването на българщината в Молдова и Украйна

Едночасовата емисия за Радио "Албена" ще бъде подготвяна от БНР

Снимка: БГНЕС

В Денят на народните будители в ефира на молдовското Радио "Албена" за първи път ще прозвучи предаването "Български час". Едночасовата емисия ще бъде подготвяна от екип на Българското национално радио и ще се излъчва всеки ден. 

Предаването ще започне с музикална продукция – българска музика, обясни в интервю за предаването ни "12+3" генералният директор на Българското национално радио Александър Велев, както и уточни, че:
По този начин нашите сънародници в Молдова, както и в Украйна, защото Радио "Албена" покрива голяма територия – ще имат възможност да се запознаят със съвременната българска музика. 
Програма "Христо Ботев" подготвя и предоставя готови предавания, които ще бъдат качени като подкаст на сайта на Радио "Албена", където ще могат да ги слушат нашите сънародници в Молдова и в Украйна, уточни Велев, както и подчерта, че постепенно в предаването ще бъдат заложени още теми, свързани със сферата на културата.

Радио "Албена" е един много интересен проект, който независимо от липсата на пари и от липсата на подкрепа, успява да просъществува. Той е и радио, и телевизия. Направен от един българин – учител по география, който в един момент се захваща с това, понеже това му е хобито, и успява да просъществува вече години наред,
добави Велев.

Това е начинът, по който ние ще подпомогнем запазването на българщината в този регион,
допълни още Александър Велев за излъчването на българската продукция по Радио "Албена", намиращо се в град Тараклия – център на българската общност в Молдова. 
Ще се чуе съвременната българска реч, защото речта на българите в Украйна и Молдова е доста по-различна от нашата, тъй като е повлияна от това, че хората там са живели в друга среда, но и са запазили думи, които вече не се употребяват у нас. 

Въпросният радиопродукт е част от усилията на държавата ни да полага грижи за българите зад граница, коментира още Велев.

По повод сътрудничеството на БНР с Царибродското радио, генералният директор уточни, че БНР предоставя своя седмичен обзор на актуалните новини у нас, а именно:
"Седмицата на бързи обороти" – предаването, което върви преди "Неделя 150" и което прави прегледа на събитията в страната. Така нашите сънародници от западните покрайнини имат възможност да чуят онова, което се случва в България, но трябва да отбележим, че там може да се слушат и програмите "Хоризонт" и "Христо Ботев", които се хващат прекрасно. 

БНР започва да подготвя и информация, и предавания за Радио и телевизия Воеводина, както и вече си сътрудничи радиопрограми, извън европейския континент, като например в Канада, допълни Велев:
Правим опити и на други места да се свържем с наши радиа, за да предлагаме съвременна българска музика. Трябва да сме наясно, че онова, което интересува нашите сънародници зад граница, не е толкова обществено-политическия живот в България, колкото културата в България, колкото музиката. И другото е – програми, които да бъдат за българския език, защото откъснат от корените си и от родината си, българският език много често не влиза толкова често в ежедневието и в бита на тези хора. 

Цялото интервю на Петър Волгин с Александър Велев можете да чуете от звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33