Александър Велев: БНР остава недофинансирано

Снимка: БГНЕС
Два милиона лева допълнително към бюджета за догодина поиска ръководството на Българското национално радио на заседание на медийната комисия в парламента. Генералният директор на БНР Александър Велев запозна депутатите с разчета на средствата за догодина за дейността и издръжката на националната медия. Той каза, че радиото остава недофинансирано, а бюджетът е същият. Парите не са променяни от 2012 година, когато от тях на радиото са били взети 7 милиона лева и са били добавени към тези за БНТ, оттогава те не са и връщани. 

За 2018 година БНР ще трябва да направи и нови плащания, породени от споровете с "Музикаутор".

Вече втора година БНР предлага и разкриване на регионална радиостанция в Плевен, подчерта Александър Велев и даде добри примери от практиката:

Регионална радиостанция в този район би съответствала на интересите на хората в региона, би се занимавала с регионалните проблеми, би открила работни места за висококвалифицирани специалисти в този регион.

Аз зная как ние успяваме във Видин да задържим 30 души там да работят, високовалифицирани хора, защото имаме работни места и защото имаме радио. Смятам, че това е от изключително значение за развитието на този регион. Но при така подготвения проект за бюджет на Република България за 2018 година това очевидно няма да може да се реализира.

Важно е развитието на Радио България, за което са нужни около 500 хиляди лева. В проектобюджета повече пари трябва да отидат и за увеличение на езиковите редакции и интернет сайта, но това едва ли ще се случи. Остава остра необходимостта  от увеличение на заплатите и за музикалните състави на БНР, каза генералният директор. 856 лева е заплатата на музикантите в момента, каза Александър Велев:

С 856 лева ние искаме да ги задържим. Непрекъснато имаме текучество, а музиканти не се намират лесно.

И ръководителят на музикалните състави на БНР Теодосий Спасов коментира ситуацията пред депутатите:

Радиото съдържа едни от най-добрите музиканти на нашето време. Съставите на Националното радио съдържат каймака на нашата българска национална култура. Много е жалко, когато видиш някой да си тръгва поради причина, че той не е оценен достатъчно добре.

Председателят на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов каза, че между двете четения ще бъдат направени разговори:

Обещавам ви да седнем между първо и второ четене, да се отнесем сериозно към този проблем и наистина да помолим наистина да се получи едно повишаване на бюджета.

Репортажа на Даниел Инков можете да чуете от звуковия файл.