Александър Велев: БНР остава недофинансирано

Снимка: БГНЕС
Два милиона лева допълнително към бюджета за догодина поиска ръководството на Българското национално радио на заседание на медийната комисия в парламента. Генералният директор на БНР Александър Велев запозна депутатите с разчета на средствата за догодина за дейността и издръжката на националната медия. Той каза, че радиото остава недофинансирано, а бюджетът е същият. Парите не са променяни от 2012 година, когато от тях на радиото са били взети 7 милиона лева и са били добавени към тези за БНТ, оттогава те не са и връщани. 

За 2018 година БНР ще трябва да направи и нови плащания, породени от споровете с "Музикаутор".

Вече втора година БНР предлага и разкриване на регионална радиостанция в Плевен, подчерта Александър Велев и даде добри примери от практиката:

Регионална радиостанция в този район би съответствала на интересите на хората в региона, би се занимавала с регионалните проблеми, би открила работни места за висококвалифицирани специалисти в този регион.

Аз зная как ние успяваме във Видин да задържим 30 души там да работят, високовалифицирани хора, защото имаме работни места и защото имаме радио. Смятам, че това е от изключително значение за развитието на този регион. Но при така подготвения проект за бюджет на Република България за 2018 година това очевидно няма да може да се реализира.

Важно е развитието на Радио България, за което са нужни около 500 хиляди лева. В проектобюджета повече пари трябва да отидат и за увеличение на езиковите редакции и интернет сайта, но това едва ли ще се случи. Остава остра необходимостта  от увеличение на заплатите и за музикалните състави на БНР, каза генералният директор. 856 лева е заплатата на музикантите в момента, каза Александър Велев:

С 856 лева ние искаме да ги задържим. Непрекъснато имаме текучество, а музиканти не се намират лесно.

И ръководителят на музикалните състави на БНР Теодосий Спасов коментира ситуацията пред депутатите:

Радиото съдържа едни от най-добрите музиканти на нашето време. Съставите на Националното радио съдържат каймака на нашата българска национална култура. Много е жалко, когато видиш някой да си тръгва поради причина, че той не е оценен достатъчно добре.

Председателят на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов каза, че между двете четения ще бъдат направени разговори:

Обещавам ви да седнем между първо и второ четене, да се отнесем сериозно към този проблем и наистина да помолим наистина да се получи едно повишаване на бюджета.

Репортажа на Даниел Инков можете да чуете от звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33