Георги Костов: Отново няма да се направи инвентаризация на горите

Така необходимата национална горска инвентаризация няма да се случи и тази година. За това предупреди бившият заместник-министър на земеделието и горите Георги Костов. Той посочва, че България е една от двете европейски страни, в които такава инвентаризация няма да се направи. В предаването "Преди всички" Костов обясни какво точно представлява инвентаризацията:

Бих сравнил с това, че когато е настъпвала електрификация в света, много хора не са знаели какво е електричество и са разбрали какво е електричество след като то е дошло. Горе-долу националната инвентаризация на горите в България е същото, тъй като в България тя не е изучаване, не е прилагана, по ред идеологически, най-вече, причини в миналото. Нямаме експерти за национална инвентаризация и поради тази причина у нас не се е случила. Независимо обаче през 2011 година с новия Закон за горите е прието за важно да с извърши национална горска инвентаризация, тъй като те е онзи инструмент, който показва не само количествено, но и качествено как се развива горският ресурс и как той може да се управлява по-правилно и как той може да донесе повече проходи на собственика. И в случая собственикът е държавата, тъй като държавата притежава почти 80% от горите, следователно държавата е най-заинтересована да получим по-ефективно управление на този ресурс.

Георги Костов посочи защо инвентаризацията няма да се случи:

Споразумението, което беше сключено и ратифицирано с Международната банка за възстановяване и развитие е да се повиши капацитета на България за събиране, анализ, за и използване на и използване на стратегическа информация за планиране развитието на горите. На практика това споразумение има за цел да създаде капацитет, да обучи местни експерти, които да могат по-нататък не само да извършват дейността, но и да разчитат получените резултати. Доколкото разбирам Министерството на земеделието е изпратило писмо до стратегическия партньор, с което го приканва да се прекрати този проект, което означава отлагане за пореден път на тази дейност.

Той каза кой има интерес тя да не се състои:

Има хора, които се плащат от новото. Има хора, които го правят от глупост и неразбиране, но има и хора, които в мътната вода ловят риба. Националната инвентаризация, макар да няма за главна цел, тя показва да речем и колко са лошите практики.


ВИЖТЕ ОЩЕ

БСП сезира Цацаров за думите на Борисов, че депутати се занимават с наркотрафик и купуване на гласове

БСП поиска главният прокурор да разпита премиера Бойко Борисов за изказването му, че в парламента има депутати, които се занимават с наркотрафик и купуване на гласове. Днес социалистите внасят сигнала до прокуратурата. Филип Попов уточни:  Господин Бойко Борисов кога, откъде, от кого, как и при какви обстоятелства е получил информацията,..

обновено на 22.11.17 в 16:35

Служител на МВнР е задържан на границата с Турция в автомобил с контрабандни стоки

Служител на българското външно министерство е задържан на границата с Турция в автомобил, в който са намерени 500 стека контрабандни цигари, скъпоценни камъни и над 500 ампули с хормона на растежа. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни, че, по първоначални данни, колата е влязла в България от Турция: Първоначалната информация..

публикувано на 22.11.17 в 16:33

Проф. Владимир Чуков: Битката в Сирия се пренася на масата на преговорите

Проф. Владимир Чуков коментира в "Нещо повече" по "Хоризонт" срещата на президентите на Русия, Турция и Иран в Сочи и бъдещето на Сирия. Тази среща беше предшествана от други, много важни срещи. Срещата в Сочи на Путин с Башар Асад е нещо като предизвестие на края на войната в Сирия. Преди две години Асад пак посети Русия, но тогава нещата изглеждаха..

публикувано на 22.11.17 в 16:21
Николай Нанков

Министър Николай Нанков може да бъде глобен заради неукрепването на язовир "Бели Искър"

Двеста и пет язовира са опасни за населението - половината са в частично неизправно състояние, 8 са в предаварийно, обяви Върховната административна прокуратурата. Няма наказани за неизпълнени предписания. Заради липсата на конкретни действия за укрепването на язовирна стена на язовир "Бели Искър" е в ход процедура, която може да завърши с..

обновено на 22.11.17 в 15:28
Кирил Ананиев

Средствата за здравеопазване за 2018 г. ще бъдат увеличени с 27 млн. лева

Средствата за здравеопазване за догодина ще бъдат увеличени с 27 милиона лева, обяви здравният министър Кирил Ананиев . Очаква се парите да бъдат одобрени в парламентарната комисия по финанси между първо и второ четене на държавния бюджет за догодина.  Министър Ананиев се срещна с парламентарната група на Обединените патриоти, след която стана..

публикувано на 22.11.17 в 14:33