Два юбилея в един концерт на хор "Детска китка" в Пловдив

70 години от създаването си и 50 години творческа дейност на дългогодишния си главен диригент проф. Златина Делирадева ще чества хор "Детска китка" - един от най-дълголетните и успешни младежки хорови състави у нас. 

Празничният концерт е на 11 ноември от 19 часа в Дома на културата "Борис Христов" в Пловдив.


Началото е поставено през 1947 г. от Анастас Маринкев. В ранните години хорът е дирижиран от Илия Темков, Кръстю Михайлов, Атанас Димитров. През 1967 г. тогавашният ръководител Георги Самарджиев привлича за втори диригент младата Златина Делирадева, току-що завършила диригентския клас на проф. Георги Димитров и проф. Самуил Видас в Консерваторията. От 1972 г. тя поема ръководството на "Детска китка" и работи с хора до днес, заедно с дъщеря си Яна Делирадева - неин достоен наследник.


В събота в Пловдив със сигурност ще се съберат певци от много поколения, които животът е разпилял по различни краища на света. Ще звучат песни, някои от които посветени на хора. Ще има спомени, усмивки и музика.

Чуйте повече в интервютата с Яна Делирадева и проф. Златина Делирадева за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" - в звуковите файлове.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фронтменът на

"Бохемска рапсодия" е най-слушаната рок песен на ХХ век

„Бохемска рапсодия“ на британската рок група „Куин“ е най-слушаната рок песен на ХХ век, съобщава списание „Варайъти“, като се позовава на съобщение на Universal Music Group. Според съобщението, публикувано в „Туитър“, песента е стриймвана над 1,5 милиарда пъти в интернет и изпреварва други класически вече композиции като Smell Like Teen Spirit..

публикувано на 11.12.18 в 16:33

Над 200 деца дойдоха в Първо студио на БНР да чуят Панчо Владигеров в изпълнение на Симфоничния оркестър

Повече от 200 деца се събраха в Първо студио на БНР, за да чуят произведения на композитора Панчо Владигеров в изпълнение на Симфоничния оркестър под диригентството на Марк Кадин.  Малчуганите разговаряха с маестро Марио Ангелов. Събитието е част от детската образователна програма на „Музикална къща БНР“, която среща деца и ученици със света на..

обновено на 11.12.18 в 15:27

„Летящият Холандец” на Латвийската опера от програмата на OperaVision

През последните години много знаменити певци идват от Латвия. Ще припомня само няколко от тях: Елина Гаранча, Александър Антоненко, Людмила Монастирска, Марина Ребека… Този сезон  е юбилеен за Латвийската опера - тя чества 100-годишнината от своето създаване. Това, заедно с факта, че много харесвам операта „Летящият Холандец”, бяха причините да..

публикувано на 11.12.18 в 11:32

Иван Цанков: В Аржентина тангото е начин на живот

За да отбележат приноса на френската следа в аржентинското танго, днес танцьори от цял свят се събират във Френския Институт в София за Световния ден на тангото. Проявата се организира от Сдружение „Диа дел танго“.  Един от градовете, през които в началото на XX век тангото триумфално влиза в Европа, е Париж, където танцът се вписва безупречно..

публикувано на 11.12.18 в 11:10

Violino d'amore - първи солов албум на цигуларката Кремена Николова

В предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" представяме първия солов албум Violino d’amore на българската цигуларка Кремена Николова, която живее и работи във Венеция, а вече пета година предколедно организира и фестивал, наречен San Martino a Natale.Това издание е посветено на 340-годишнината от рождението на Антонио Вивалди, а музиката на гениалния..

обновено на 10.12.18 в 18:34