Два юбилея в един концерт на хор "Детска китка" в Пловдив

70 години от създаването си и 50 години творческа дейност на дългогодишния си главен диригент проф. Златина Делирадева ще чества хор "Детска китка" - един от най-дълголетните и успешни младежки хорови състави у нас. 

Празничният концерт е на 11 ноември от 19 часа в Дома на културата "Борис Христов" в Пловдив.


Началото е поставено през 1947 г. от Анастас Маринкев. В ранните години хорът е дирижиран от Илия Темков, Кръстю Михайлов, Атанас Димитров. През 1967 г. тогавашният ръководител Георги Самарджиев привлича за втори диригент младата Златина Делирадева, току-що завършила диригентския клас на проф. Георги Димитров и проф. Самуил Видас в Консерваторията. От 1972 г. тя поема ръководството на "Детска китка" и работи с хора до днес, заедно с дъщеря си Яна Делирадева - неин достоен наследник.


В събота в Пловдив със сигурност ще се съберат певци от много поколения, които животът е разпилял по различни краища на света. Ще звучат песни, някои от които посветени на хора. Ще има спомени, усмивки и музика.

Чуйте повече в интервютата с Яна Делирадева и проф. Златина Делирадева за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" - в звуковите файлове.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Качествен фънк и много настроение във второто издание на LIVE IN DA HOUSE

На 19-и септември, от 20.00 ч., в предаването „Време за живот“ по програма „Хоризонт“ предстои вторият епизод на специалната поредица концерти на живо от Второ студио на БНР. Всяка сряда до края на месеца, LIVE IN DA HOUSE представя едни от най-актуалните и качествени артисти на българската музикална сцена. В изданието тази сряда ни гостуват..

публикувано на 18.09.18 в 20:29
Гергей Кешеяк

Гергей Кешеяк – визионерът

„Пренасяме се” в Северна Унгария, в най-стария театър в страната, в красивия град Мишколц, в сърцето на оперния фестивал „Барток плюс”. За да се срещнем с големия унгарски диригент Гергей Кешеяк, един от създателите на фестивала и на конкурса за написване на оперна творба „Ключ към бъдещето“. Той е не само голям музикант, но и визионер. Един от..

публикувано на 18.09.18 в 09:14

Блестяща постановка на „Любовта към трите портокала” на оперния фестивал „Барток плюс“ в Мишколц

Развълнувах се, когато видях в програмата на тазгодишния оперен фестивал „Барток плюс” в Мишколц /Унгария/ „Любовта към трите портокала” на Прокофиев, защото творбата не е сред често поставяните по света. Това беше гостуващ спектакъл на Загребския национален театър , което също привлече интереса ми, и не само моят! Залата беше пълна, а сред..

публикувано на 17.09.18 в 17:02

С концерт тази вечер завършва фестивалът за класическа музика на открито "Фортисимо фест"

Фестивалът за класическа музика на открито "Фортисимо фест" завършва тази вечер в София - в навечерието на празника на столицата. Концертът е от 20 часа пред Народния театър "Иван Вазов", входът е безплатен. Максим Ешкенази ще дирижира Софийската филхармония. На сцената ще бъдат също Михаела Филева, Славин Славчев, цигуларят Светлин..

публикувано на 16.09.18 в 04:15

Бягство от матрицата с Kan Wakan и приятели

На 15-ти септември, в столичния клуб "Маймунарника", жители и гости на София ще имат възможност да преживеят нещо ново, нещо различно, нещо което излиза извън общоприетите рамки. Музикалният фестивал "OUTLIER" ще събере на една сцена творци, чиято музика със сигурност успява да провокира публиката да търси нещо отвъд границите на видимото. Музика,..

публикувано на 14.09.18 в 22:04