Саудитска Арабия да изясни защо ливанският премиер не може да се върне в Бейрут, призова президентът на Ливан

премиерът на Ливан Саад Харири
ЕПА/БГНЕС

Ливанският президент Мишел Аун подкани Саудитска Арабия да обясни защо Саад Харири все още не се завръща в Бейрут - цяла седмица след като обяви оставката си. Неизвестността около положението на премиера Харири оттогава означава, че всичките му изявления не отговарят на истината, посочи държавният глава на Ливан.

Междувременно Съединените щати изразиха загриженост за суверенитета на Ливан. Прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс призова всички държави в региона да зачитат териториалната цялост на страната, която изпадна в политическа криза след изненадващата оставка в началото на месеца на премиера Саад Харири, който в изявление, направено от Саудитска Арабия, обвини Иран и шиитската групировка "Хизбула", че контролират страната му. Вашингтон продължава да гледа на Харири като доверен партньор и отхвърля опитите за подкопаване на ливанските институции от милиции в страната.

Свързани новини

Лидерът на "Хизбула" обвини Саудитска Арабия, че е принудила ливанския премиер да подаде оставка, за да дестабилизира страната

Лидерът на шиитската групировка "Хизбула" Хасан Насрала обяви, че Саудитска Арабия е обявила война на Ливан. Той обвини Рияд, че е принудил премиера на Ливан да подаде оставка, за да дестабилизира страната. В същото време от Саудитска Арабия обявиха,..

публикувано на 11.11.17 в 17:11
ВИЖТЕ ОЩЕ

Б. Борисов: Когато документите по сделката за ЧЕЗ дойдат в България, ще бъдат внимателно проверени

Когато документите по сделката за ЧЕЗ дойдат в България, ще бъдат внимателно проверени.  Приемам предложението на колегите от БСП за одържавяване като шега. Това каза премиера Бойко Борисов в Сандански, където разговаря с младежите от ГЕРБ по време..

публикувано на 25.02.18 в 12:01
оон съвет за сигурност

ООН единодушно одобри резолюция за 30-дневно примирие в Сирия

Основните бунтовнически групировки в Сирия обещаха да спазват 30-дневното хуманитарно примирие в района Източна Гута. Там от една седмица се водят ожесточени боеве със силите на режима в Дамаск, като сред стотиците цивилни жертви има и немалко деца...

обновено на 25.02.18 в 11:53

Как и защо продажбата на ЧЕЗ доведе до оставката на министъра на енергетиката

„Инерком“ България беше избрана за купувач на всички активи на ЧЕЗ . Договорът между дружествата от групата на ЧЕЗ и "Инерком" Българи я  беше подписан на 23 февруари. Предстои сделката да бъде одобрена от българските регулаторни органи,..

публикувано на 25.02.18 в 11:36

Оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова - във фокуса на новините от седмицата

Новината на седмицата - оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова , за да няма съмнения при сделката с продажбата на електроразпределителното дружество ЧЕЗ. Един заместник-председател на Народното събрание по-малко -..

публикувано на 25.02.18 в 10:18

Втори тур на кметските избори се провежда в няколко населени места в страната

Втори тур на кметските избори се провежда в няколко населени места в страната. В плевенското село Брест близо 1800 души избират кмет между кандидатите на ГЕРБ и БСП. Изборният ден започна нормално в четирите секции. До момента няма жалби и..

публикувано на 25.02.18 в 09:14