Европейският съюз призова коалицията, предвождана от Саудитска Арабия, да вдигне незабавно блокадата над йеменските пристанища

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз призова коалицията, предвождана от Саудитска Арабия, да вдигне незабавно блокадата над йеменските пристанища Худейда и Салеф и да позволи на ООН да възобнови доставките на хуманитарна помощ за Йемен по въздуха.

  Саудитска Арабия наложи блокадата преди седмица, след като контролиращите йеменската столица Сана шиитски бойци от племето хути изстреляха ракета срещу международното летище на Рияд. Ракетата беше прехваната от зенитна батарея.

  В сряда достъпът до пристанището Аден бе възстановен, но това не облекчи по никакъв начин хуманитарните операции.

  По изчисления на ООН, от тези операции зависят 17 милиона йеменци. 7 милиона от тях са застрашени непосредствено от глад.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Правителството отпусна 1,35 млрд. лева за магистрала "Хемус"

1,35 милиарда лева допълнително отпусна правителството за строителството на 142 километра от автомагистрала "Хемус", Министерството на отбраната получи 113 милиона лева за ремонт на летателна техника и казарми, 7 милиона лева допълнително се дават на театрите.  Министър-председателят Бойко Борисов обясни, че с отпускането на 1 милиард и 350 милиона лева..

публикувано на 12.12.18 в 11:35
Старши комисар Ивайло Иванов в момента е директор на СДВР.

Правителството предлага старши комисар Ивайло Иванов за главен секретар на МВР

Правителството реши днес да предложи на президента Румен Радев да подпише указ за назначаването на старши комисар Ивайло Иванов за главен секретар на МВР, научи „Хоризонт“ В момента комисар Иванов е директор на СДВР. Очаква се след края на правителственото заседание вътрешният министър Младен Маринов да разясни мотивите, с които е предложил..

публикувано на 12.12.18 в 11:31

Докладчик за Шенген за България и Румъния: Това е жалко, но е незаконно

Бившият докладчик за приемането на България и Румъния в Шенген - евродепутатът Карлуш Куелю, заяви в интервю за „Хоризонт“, че страните-членки, които гласуват срещу присъединяването на двете страни към пространството за свободно движение, работят срещу собствените си национални експерти и нарушават общностните закони. На въпрос дали при това положение..

публикувано на 12.12.18 в 11:04
Красимир Каракачанов

Парламентът отхвърли искането на "Воля" да бъде изслушан военният министър

Парламентът отхвърли искането на партия "Воля" в пленарната зала да бъде изслушан вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов във връзка с разкритията за нередности и злоупотреби при доставката на храни за армията. Депутатът от "Воля" Пламен Христов посочи: "Най-важно е той да отговори първо на нас и да получим адекватен отговор дали наистина..

публикувано на 12.12.18 в 10:50

Без дебат парламентът прие промените в Закона за радиото и телевизията

Парламентът единодушно и без дебат гласува окончателно промените в Закона за радиото и телевизията, с които се предвижда   Българското национално радио да отделя от държавната си субсидия издръжка на музикалните си състави не повече от 10 на сто от субсидията си и фонд "Радио и телевизия". С промените се регламентира и че Българското национално..

публикувано на 12.12.18 в 10:42