Банско излиза на протест с настояване да се изгради втора кабинкова линия

Снимка: Кети Тренчева

 Банско отново излиза на протест с настояване да се  изгради втора кабинкова линия до ски зоната и  повече писти.

Инициатор на протеста е местното сдружение „ Бъдеще за община Банско“, което има  свои представители и в общинския съвет на  планинския курорт. Недоволството е най- вече срещу неспиращите опити на няколко природозащитни организации да стопират приемането на Новия план за управление на Национален парк „Пирин“ , който регламентира процеса по реализация на инвестиционни проекти при спазване на европейското и национално екологично законодателство.


Местните  жители и туристическият бизнес  изтъкват и все по-болезненото разминаване между световната известност  на зимния курорт, предпочитан от все повече туристи, и  блокираните възможности за развитие на ски зоната, което носи все повече негативи.

Сериозен проблем е и превишаването на капацитета на пистите, поемащи много повече скиори, както и нарастващата практика да се карат шейни на нерегламентирани места, признава Георги Главчев,  директор на ски училището към дружеството-концесионер.

Протестът с настояване държавата да  вземе решение за изграждане на втора кабинкова линия над Банско е насрочен  за 16.30 минути на входа на курорта, като за кратко ще бъде затруднено преминаването по главния път  Симитли - Гоце Делчев.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Мая Манолова

Манолова: Европейски обезщетения за животновъдите, щом са спазили европейските критерии

Днес ветеринарите не направиха опит да умъртвяват животни в село Шарково. Засилената полицейска охрана от последните два дни беше вдигната.  Омбудсманът Мая Манолова се срещна с животновъди от четирите боляровски села, в които бяха умъртвени над 3000 овце и кози заради огнище от чума. Манолова разговаря със засегнатите животновъди в село..

обновено на 16.07.18 в 18:52

СГС присъди доживотен затвор без замяна за Костин, подсъдим за убийството на 5-годишния Никита

След продължил 2 години съдебен процес делото за смъртта на 5-годишния Никита завърши с присъда "доживотен затвор без право на замяна" за руския гражданин Герман Костин. Най-тежкото наказание, което се налага при изключителни случаи, постанови съдията от Софийския градски съд Атанас Атанасов.  Скандали, претенции за отводи, демонстрация на..

обновено на 16.07.18 в 18:42

Започва изплащането на обезщетенията на фермерите в селата Воден и Кости

Започва изплащането на обезщетенията на фермерите, чиито овце и кози бяха умъртвени заради огнищата на чума в селата Воден и Кости. Общата сума за компенсациите е близо 305 млн. лева, което означава, че средното обезщетение за една овца е около 190 лева. За животните под селекционен контрол стойността е 250 лева. В село Кости ще се..

обновено на 16.07.18 в 18:31

Пациентите са разтревожени, след като от мрежата бяха изтеглени лекарства с китайска суровина

Повече от седмица, след като от пазара бяха изтеглени над 60 лекарства за кръвно налягане общественото напрежение остава високо.  Съставката валсартан се съдържа в медикаменти за високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност и терапия след прекаран инфаркт. Забраната не важи за всички лекарства с валсартан, а само за онези, произведени със..

публикувано на 16.07.18 в 18:23

Психично болен от пет месеца е в следствения арест и очаква експертиза за състоянието си

На 9 януари тази година Берон Борисов, на 27 години, е изписан от психиатрията в Русе след поредното си няколкомесечно лечение. Там е посрещнал рождения си ден през октомври, Коледа и Новата година. Момчето обаче остава неспокойно и родителите му - известните русенски художници Роберто Андреев и Соня Чурова - са почти непрестанно около него, тъй..

публикувано на 16.07.18 в 18:07