Банско излиза на протест с настояване да се изгради втора кабинкова линия

Снимка: Кети Тренчева

 Банско отново излиза на протест с настояване да се  изгради втора кабинкова линия до ски зоната и  повече писти.

Инициатор на протеста е местното сдружение „ Бъдеще за община Банско“, което има  свои представители и в общинския съвет на  планинския курорт. Недоволството е най- вече срещу неспиращите опити на няколко природозащитни организации да стопират приемането на Новия план за управление на Национален парк „Пирин“ , който регламентира процеса по реализация на инвестиционни проекти при спазване на европейското и национално екологично законодателство.


Местните  жители и туристическият бизнес  изтъкват и все по-болезненото разминаване между световната известност  на зимния курорт, предпочитан от все повече туристи, и  блокираните възможности за развитие на ски зоната, което носи все повече негативи.

Сериозен проблем е и превишаването на капацитета на пистите, поемащи много повече скиори, както и нарастващата практика да се карат шейни на нерегламентирани места, признава Георги Главчев,  директор на ски училището към дружеството-концесионер.

Протестът с настояване държавата да  вземе решение за изграждане на втора кабинкова линия над Банско е насрочен  за 16.30 минути на входа на курорта, като за кратко ще бъде затруднено преминаването по главния път  Симитли - Гоце Делчев.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Ограниченията за търговия със свинско във Варненско ще продължат до края на октомври

До 30 октомври ще продължат ограниченията за търговия със свинско месо във Варненска област, наложени заради огнището на Африканска чума по свинете в Тутраканци, съобщиха от Агенцията по храните. Рестрикциите ще бъдат отменени само ако няма други положителни проби за заболяването.  До момента са взети 1100 проби от диви и 2000 проби от домашни..

обновено на 16.10.18 в 15:59
Национално сдружение на общините в Република България

Общините подкрепиха новото облагане на автомобилите и отпадането на данъчните облекчения за второ жилище

Националното сдружение на общините подкрепя промените във формулата за облагане на автомобилите и отпадането на данъчните облекчения за второ жилище. Това заяви изпълнителният директор на сдружението Силвия Георгиева на заседанието на бюджетната комисия в парламента, където се дискутират промените в данъчните закони догодина. Според Георгиева,..

публикувано на 16.10.18 в 15:56

Иновативна информационна система заработи в МБАЛ - Добрич

Многопрофилната болница в Добрич вече разполага с действаща иновативна информационна система, свързана с клиничната лаборатория, микробиологията и патоанатомията.  Системата е изградена по проект, финансиран от Европейския съюз. Създаден е и онлайн модул за управление на човешките ресурси. С част от парите, отпуснати по проекта,..

публикувано на 16.10.18 в 15:28

Мажержак: Безнаказаността е картбланш за тези, които искат да накарат критичните гласове да замлъкнат

Европейската комисия почете с едноминутно мълчание паметта на журналистите Дафне Каруана Галиция от Малта и на Ян Куциак от Словакия, загинали в последната година заради своите разследвания по съмнения за корупция. На въпрос защо сред имената на журналистите не е била посочена и убитата в Русе телевизионна водеща Виктория Маринова, говорител..

публикувано на 16.10.18 в 15:25

Болницата в Горна Оряховица е намалила просрочените си задължения наполовина

За по-малко от 3  години Многопрофилната болница „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица намали два пъти просрочените си задължения за медикаменти и консумативи до 232 хиляди лева. Втората по големина общинска болница в страната се стабилизира и, за да привлича млади кадри, лечебното заведение пое таксите за обучение на 7 студенти по медицина и лекари..

публикувано на 16.10.18 в 15:23