Фейсбук страницата "Как беше на български" се бори за по-голяма чистота на нашия език

Снимка: Архив СБЖ
От месец август страницата "Как беше на български“, която се бори за по-голяма чистота на българския език, печели все повече последователи в социалната мрежа Фейсбук.

Основна цел на създателите на страницата е да намалят присъствието на чуждици в писмената ни и устна реч в случаите, когато употребата им не се налага.

Страницата се поддържа от агенция за маркетингови и корпоративни комуникации.

От звуковия файл можете да чуете интервюто с Доротея Николова, част от екипа на "Как беше на български".

ВИЖТЕ ОЩЕ
Рилски манастир

Стотици хора от цялата страна посетиха вчера Рилския манастир за празника на Светата обител

Стотици поклонници, миряни, групи от цялата страна посетиха вчера Рилския манастир за празника на Светата обител - деня на небесния покровител на българския народ Свети Иван Рилски.  Повече от два часа продължи в манастирския храм светата божествена литургия, отслужена от монаси и игумена на Рилската обител Адрианополоският епискот Евлогий, който много..

публикувано на 20.10.18 в 01:35

Трима души загинаха при взрив в руски завод за пиротехнически средства

Трима души са загинали при взрив в завод за пиротехнически средства в Русия, предаде ТАСС, като се позова на спасителните служби. Инцидентът е станал в руския град Гатчина, Ленинградска област. Предполага се, че сред жертвите е и гражданин на Беларус. Пострадали са седем души, двама от които са настанени в болница. Спасителните операции..

публикувано на 20.10.18 в 01:27
Връх Вихрен

Информационна кампания в защита на ПП "Пирин" ще се състои в 9 града у нас

Експерти на коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" ще проведат информационна кампания в защита на Националния парк "Пирин" в 9 града на страната следващата седмица. До края на месеца се очаква окончателното решение на Върховния административен съд във връзка с делото за липса на..

публикувано на 19.10.18 в 22:55
Мария Габриел

Мария Габриел: До 2020-а ЕК ще инвестира средства за въвеждането на изкуствения интелект

До 2020-а година Европейската комисия ще инвестира милиард и половина евро за въвеждането на изкуствения интелект. Това съобщи във Варна еврокомисарят Мария Габриел: "Направихме високоекспертна група по изкуствен интелект. Тя има от мен ясна задача - до края на годината искам основни насоки за етичните правила: какво означава права за..

публикувано на 19.10.18 в 22:50

Спряха в нетрезво състояние 33-годишен шофьор на автобус в Бургас

При полицейска проверка в Бургас е спрян 33-годишен шофьор на автобус в нетрезво състояние. Заради отчетените при пробата с дрегер 0.66 промила алкохол в кръвта е отнета шофьорската книжка на водача. Мъжът бил нает за ученическа екскурзия до Малко Търново. В училището е изпратен друг автобус, с нов шофьор, за превоз на учениците.

публикувано на 19.10.18 в 22:45