"Каритас България" с благотворителна кампания в подкрепа на възрастните хора

Снимка: Радио ВИДИН
"Защото сме хора" - това е надсловът на благотворителна кампания в подкрепа на възрастните хора, която провежда Сдружение "Каритас България". Българското национално радио е медиен партньор на инициативата, чието пето издание започва днес и ще продължи до края на април 2018 година.

Ваня Клечерова
, която е координатор "Комуникации  и фондонабиране" в "Каритас България", разказа за кампанията в ефира на "Хоризонт":


Кампанията е в подкрепа на възрастни хора, които страдат от здравословни проблеми и които имат нужда от професионални грижи  и подкрепа. За тях "Каритас" реализира услугата "домашни грижи", която се състои в следното: мобилни екипи от медицински сестри и социални помощници посещават възрастния човек директно в неговия дом и му предоставят услугите, от които се нуждае, които са пряко свързани с неговото здравословно състояние и социални потребности.


"Каритас" е организация към католическата църква в България, поради което в нашите дейности ние се ръководим от принципи като милосърдие, съпричастност и споделяне. Изслушването и разбирането е, което прави услугата "домашни грижи" на "Каритас" изключително ценна - защото сътрудниците на "Каритас" влизат в дома на възрастния човек не просто като професионалисти, които механично ще си свършат задълженията и ще поемат следващи адреси, напротив - те разговарят с възрастния човек, изслушват го.


Имаме както професионална грижа за здравето и социалните потребности на човека, така и емоционална... 
Практиката ни показва, че възрастните хора освен от здравословни проблеми, страдат и от това, че изпадат в изолация. Те имат нужда от общуване и влизането на сътрудниците на "Каритас" в дома на възрастните хора, общуването с тях всъщност възвръща живеца в погледа на човека.


Повече за кампанията чуйте в звуковия файл.