Миньор почина след инцидент в рудник „Ораново“ край Симитли

| обновено на 14.11.17 в 20:37
Снимка: БГНЕС

55-годишен миньор почина след инцидент в рудник "Ораново" край Симитли. Официално бе потвърдена информацията, че 55-годишният миньор Стефан, който е от село Долно Осеново, е починал в болница в Благоевград, където малко преди това е бил транспортиран по спешност. По все още непотвърдена информация, миньорът е бил блъснат от празна вагонетка, която се е движила с голяма скорост и най-вероятно е излязла от релсите. Инцидентът е станал около 16.35 часа.

В рудник "Ораново" влязоха специалисти по минно инженерство от Областна инспекция по труда в Кюстендил. Те започнаха проверка на обстоятелствата около трудовата злополука и условията за безопасност при работа. Експертите са от Кюстендил, а не от Благоевград, тъй като в Благоевградската инспекция няма инженери - геолози и минни спасители.

Днешната злополука е поредната в рудника от последните години. В края на февруари тази година срутване прати миньор в болница. По-рано, през май 2016 отново срутване рани други двама миньори и им причини доста тежки фрактури. И през 2015 имаше ранени при срутване под земята. Най-голямата трагедия в рудника обаче се случи на 16 юли 2013 година, когато при срутване на огромни количества кал и земна маса бяха затрупани четирима миньори. Телата на двама от тях бяха открити същия ден, а издирването на останалите продължи 16 дни. Тогава почина още един работник от рудника, който получи инфаркт по време на монтаж на електродвигател. Точно две години след инцидента прокуратурата прекрати разследването по случая с аргумента, че срутването на кална и земна маса не е могло да бъде предвидено.

Синдикати в мина "Ораново" няма повече от десет години. Това според бивши профсъюзни лидери е и основната причина за сведените до критичния минимум условия на труд и мерки за безопасност. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Блокира сайтът на Министерството на правосъдието

Блокира сайтът на Министерството на правосъдието.  От няколко часа на интернет страницата на ведомството се показва съобщение: "Грешка. Заявеният адрес е недостъпен". От пресцентъра на правосъдното министерство лаконично обясниха, че става дума за технически проблем, който ще бъде решен до час - два.  И отхвърлиха всякакви паралели с все още..

обновено на 17.08.18 в 11:53

Ново проучване сочи, че 66% от британците не вярват на банките

Десет години след фалита на „Лемън брадърс“ две трети от британците продължават да не вярват на банките и смятат, че те не са били наказани достатъчно за тяхната роля във финансовата криза, показва ново проучване.  Проучването на YouGov показва, че 66 процента от британците не смятат, че банките работят в името на най-добрия интерес на..

публикувано на 17.08.18 в 11:41

Полиците на "Олимпик" стават невалидни в полунощ на 18 август

В полунощ срещу събота се прекратява валидността на полиците "Гражданска отговорност" на клиентите на кипърския застраховател "Олимпик".От полунощ над 200 хиляси шофьори ще останат без "Гражданска отговорност", след като застрахователната компания "Олимпик" фалира. От няколко дни те имат право да сключват договори с други застрахователи...

обновено на 17.08.18 в 11:22
Комисар Бойко Рановски

Бойко Рановски е новият директор на "Автомобилна администрация"

Премиерът Бойко Борисов одобри предложението на транспортния министър за изпълнителен директор на Агенция „Автомобилна администрация“ да бъде назначен Бойко Рановски. От март 2015 г. той беше началник на отдел „Пътна полиция“ при ГД „Национална полиция“ – МВР. Директор на Агенция „Автомобилна администрация“ беше Красимир Сребров, който почина след дълго..

публикувано на 17.08.18 в 11:19

Промени в данъка върху недвижимите имоти в Гърция

Променя се данъкът върху недвижимите имоти в Гърция, който е задължителен и за българите, които са собственици на имоти в южната ни съседка. До края на този месец те ще получат информация за сумата. Има и райони, в които данъкът се намалява. До края на август всички собственици на недвижими имоти в Гърция ще получат уведомителни писма за..

публикувано на 17.08.18 в 11:07