Зимбабвийски офицери отрекоха да e извършен преврат в страната

Робърт Мугабе - президент на Зимбабве
Военни от армията на Зимбабве отрекоха в страната да е в ход военен преврат, предаде Франс прес. В изявление, прочетено от генерал по държавната телевизия Зе Би Си, също така беше подчертано, че президентът Робърт Мугабе и семейството му са безопасност. Според военните цел на действията им са "престъпници около" Мугабе. Към 2 ч. часа местно време се е чула продължителна стрелба близо до частната резиденция на президента в столицата, е казал за Франс прес жител на квартал "Бороудейл".

По-рано беше съобщено за няколко силни експлозии, отекнали в центъра на столицата Хараре, след като войници са били разположени по улиците на града и са завзели държавната телевизия. Това засили спекулациите за държавен преврат срещу 93-годишния Мугабе.

Междувременно Великобритания и Съединените щати предупредиха своите граждани в Зимбабве да останат на безопасно място, докато се изясни политическата ситуация в африканската държава.

Във вторник управляващите обвиниха главнокомандващия на въоръжените сили Константино Чивенга в извършване на преврат, след като голям брой военнослужещи бяха разположени на ключови места около столицата. В понеделник от армията на Зимбаве заявиха, че са готови да се намесят в политиката, за да сложат край чистката срещу поддръжници на уволнения вицепрезцидент Емерсън Мнангагва. Мугабе уволни първия си заместник заради прояви на нелоялност.
ВИЖТЕ ОЩЕ

13-годишно момче загина при новата тежка катастрофа между селата Микре и Сопот

13-годишно момче загина на място при нова тежка катастрофа, която стана днес преди обяд на главния път София-Варна, между селата Микре и Сопот. При инцидента пострадаха други шестима души.  Инцидентът е станал след челен сблъсък между два леки автомобила. 13-годишното дете, което е загинало на място, е пътувало на предната седалка в единия от тях...

обновено на 18.11.17 в 16:47
ГКПП

Специална химическа смес, предназначена за голяма надморска височина, се прилага при зимното почистване на ГКПП-Гюешево

Специална химическа смес ще се използва при зимното почистване на трасето и площадката на ГКПП - Гюешево, които са разположени на около 1 100 метра надморска височина  за да се избегне заледяване и натрупване на голямо количество сняг. Това съобщи директорът на фирмата "Пътно поддържане" в Кюстендил инж.  Милчо Георгиев.  На мястото не може да..

публикувано на 18.11.17 в 16:39
 Наим Сюлейманоглу

Почина олимпийският и световен шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу

Почина олимпийският ни шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу .  Олимпийският шампион е починал в болница в Истанбул днес. Той беше хоспитализиран в края на септември заради чернодробна недостатъчност. На 6-ти октомври му беше направена трансплантация на органи. На 11-ти този месец беше опериран по спешност заради мозъчен кръвоизлив. Въпреки..

публикувано на 18.11.17 в 14:17

Във Варна обсъждат съкращаване на срока за кандидатстване в български ВУЗ на чуждестранни студенти

Съкращаване на срока за кандидатстване в български университети на чуждестранни студенти, е една от темите, която обсъждат във Варна над 60 делегати от цялата страна. Те участват в Общото събрание на националното представителство на студентските съвети.  Яна Вангелова - председател на Националното представителство уточни: Между 6 и 7 месеца..

публикувано на 18.11.17 в 14:10

Над 80 педофили в социалните мрежи са задържани у нас през тази година

Над 80 педофили в социалните мрежи са задържани у нас през тази година, съобщи Явор Колев от „Компютърни престъпления“ към Главна дирекция за борба с организираната престъпност. Фондация "Дигиталните деца" започва обучения от следваща година на учители от цялата страна за внедряване на финландския модел на обучение в часовете по информационни..

публикувано на 18.11.17 в 14:05