Зимбабвийски офицери отрекоха да e извършен преврат в страната

Робърт Мугабе - президент на Зимбабве
Военни от армията на Зимбабве отрекоха в страната да е в ход военен преврат, предаде Франс прес. В изявление, прочетено от генерал по държавната телевизия Зе Би Си, също така беше подчертано, че президентът Робърт Мугабе и семейството му са безопасност. Според военните цел на действията им са "престъпници около" Мугабе. Към 2 ч. часа местно време се е чула продължителна стрелба близо до частната резиденция на президента в столицата, е казал за Франс прес жител на квартал "Бороудейл".

По-рано беше съобщено за няколко силни експлозии, отекнали в центъра на столицата Хараре, след като войници са били разположени по улиците на града и са завзели държавната телевизия. Това засили спекулациите за държавен преврат срещу 93-годишния Мугабе.

Междувременно Великобритания и Съединените щати предупредиха своите граждани в Зимбабве да останат на безопасно място, докато се изясни политическата ситуация в африканската държава.

Във вторник управляващите обвиниха главнокомандващия на въоръжените сили Константино Чивенга в извършване на преврат, след като голям брой военнослужещи бяха разположени на ключови места около столицата. В понеделник от армията на Зимбаве заявиха, че са готови да се намесят в политиката, за да сложат край чистката срещу поддръжници на уволнения вицепрезцидент Емерсън Мнангагва. Мугабе уволни първия си заместник заради прояви на нелоялност.
ВИЖТЕ ОЩЕ
На празника бяха представени множество ястия с кестени

Празник на кестена събра стотици почитатели на вкусния плод от България, Македония и Гърция в Брежани

Празникът на брежанския кестен  събра стотици почитатели на вкусния плод от България, Македония и Гърция в бившето миньорско село.  На кулинарната  изложба  бяха представени десетки ястия, приготвени  по  стари  рецепти. Репортаж на Кети Тренчева: Пременени в празнични народни носии , домакините от селото бяха подредили  огромна трапеза с..

публикувано на 20.10.18 в 16:41

Община Павликени подменя 33 км. от водопроводната си мрежа за 3 години

33 километра водопроводна мрежа ще бъде подменена в община Павликени с финансиране от Държавния фонд „Земеделие“.  Безвъзмеднанта финансова помощ е 5 822 000 лева. Ще бъдат сменени 3 километра водопроводи в град Бяла черква и 30 километра в село Караисен. Проблемът с авариите и качеството на питейната вода в Караисен е от десетилетия, коментира..

публикувано на 20.10.18 в 16:04

Жители на с. Труд блокираха за кратко пътя Пловдив - Карлово с протест против централа за ток от биомаса

Пътят Пловдив - Карлово беше блокиран за около половин час в района на село Труд, заради поредното протестно шествие на жители на селото срещу работата на централата, която произвежда електричество от биомаса. Към тях се присъединиха хора от още 7 населени места в страната с подобни проблеми. Със скандирания за чист въздух, протестиращите отново..

публикувано на 20.10.18 в 15:59

Една от централните улици на Тетевен ще бъде превърната в пешеходна зона

Пешеходната зона в Тетевен ще бъде значително разширена. Строителните дейности вече са започнали.  Проектът е финансиран с целеви средства от Министерството на финансите като се предвижда една от централните улици да бъде превърната в пешеходна зона. Ще бъде извършен и основен ремонт на водопровода, тротоарите и настилката на част от ул."Иван Вазов"...

публикувано на 20.10.18 в 15:57

"Поход за свобода" в подкрепа на жертвите на трафик на хора се провежда в 18 града

"Поход за свобода" в подкрепа на жертвите на трафик на хора се провежда днес едновременно в 18 български града.   Кампанията е посветена на Европейския ден за борба с трафика на хора, който беше на 18 октомври.  В София походът започна от Националния дворец на културата в 11 часа и завърши в Античен комплекс "Сердика". Десетки младежи в..

обновено на 20.10.18 в 14:57