Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мей ще разговаря с Туск в опит да придвижи преговорите за нова търговска сделка с ЕС

Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей ще води в Гьотеборг разговори за Брекзит с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в опит да придвижи преговорите напред за постигане на нова търговска сделка между Великобритания и ЕС.

Срещата на Тереза Мей не бе официално обявена във Великобритания, но говорител на Доналд Туск разпространи съобщение в социалната мрежа Туитър, че двамата ще разговарят в рамките на социалната среща на върха в Гьотеборг. ЕС продължава да отказва да обсъжда бъдещото партньорство, включващо търговията, с аргумента, че няма достатъчно напредък по трите основни точки в първия кръг на преговори, включващи „сметката по развода“. Във Великобритания обаче се надяват на срещата на високо равнище на ЕС през декември да бъде дадена „зелена светлина“ за втория кръг на преговори.

Британското ръководство продължава да се опитва да убеди европейските лидери, че прави достатъчно за постигането на напредък. Очаква се в подобен дух да протече и срещата на Тереза Мей с Доналд Туск. Някои медии спекулират, че Тереза Мей е готова да предложи по-голяма сума по сметката по развода, за да започнат търговските преговори.

Снощи в Берлин, министърът за Брекзит Дейвид Дейвис отказа да говори за конкретна сума. Той посочи, че е малко вероятно сделка да не бъде постигната, но предупреди Европа, че е грешно да се поставя „политиката над просперитета“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Промяна: Ваксината срещу коклюш ще се поставя на месец и половина на бебето

Министерството на здравеопазването ще позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, месец и половина след раждането на бебето, а не както е сега според Имунизационния календар тя се прилага след втория месец. Това е решено на среща между служебния  премиер Димитър Главчев, министъра на здравеопазването Галя Кондева,..

публикувано на 23.04.24 в 10:52

Фонд "Научни изследвания" връчва грамоти за най-добри проекти за 2023 г.

Днес ще се състои церемонията по връчване на грамоти за най-добри проекти, отчетени през 2023 г. към Фонд "Научни изследвания" . "За втора поредна година ще бъдат връчени грамоти. Стремежът ни е да го превърнем в традиция , защото това е един празник на науката , едно признание на онези от нас, които са получили най-високи резултати в..

публикувано на 23.04.24 в 10:47

2000 шофьори на ден карат с превишена скорост в Монтанско

По близо 200 нарушения на ден на скоростния режим са установени по пътищата в област Монтана за една седмица. Операцията е част от календара на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – Roadpol. 1 239 нарушения са установени при едноседмичната операция за спазване на скоростните режими в област Монтана.  Акция ”Скорост" бе..

публикувано на 23.04.24 в 10:44
Спасени от бреговата охрана мигранти на о-в Тенерифе

Мадрид изтегля от Канарските острови непълнолетни мигранти

Испанското централно правителство се съгласи с регионалното правителство на Канарските острови да преразпредели в други автономни общности около 2500 непридружени непълнолетни мигранти. Договорката бе постигната на среща между министрите на двете правителство в Лас Палмас де Гран Канария, където обсъдиха законодателната реформа, която ще позволи..

публикувано на 23.04.24 в 10:35

БСП се регистрира за предсрочните избори и евровота

Коалиция "БСП за България" се регистрира за предстоящите парламентарни и европейски избори и внесе 10 хиляди подписа. Лидерът на БСП Корнелия Нинова подчерта, че тръгват в тази кампания, за да печелят доверие на гората. На първи май БСП ще обяви ново ляво обединение. Нинова заяви, че е разочарована от Елена Йончева и появата и в листите на..

публикувано на 23.04.24 в 10:31

Схема за фалшиви шофьорски книжки разбиха в Гърция

Уволнения и разследване за издаване на фалшиви шофьорски книжки и изнудване на граждани се провежда в гръцката област Атика. 50 висши служители на министерството на транспорта са отстранени и се разследват за подкуп, съобщи областният управител на Атика Никос Хардалиас. Това са директори и шефове на отдели в регионалната дирекция на област..

публикувано на 23.04.24 в 10:12

ЕП гласува резолюция за бързо освобождаване на кораба "Галакси лийдър"

Случаят с българите, отвлечени от йеменските хути, ще бъде сред темите в пленарната зала на Европейския парламент тази седмица. В резолюция, която ще се гласува в Страсбург, се изисква Европейският съюз да се включи активно в усилията за бързото и безопасно освобождаване на европейските граждани, които са част от екипажа на кораба "Галакси..

публикувано на 23.04.24 в 10:05