Вотът на недоверие ще бъде внесен, след като бъде приет Бюджет 2018

Снимка: БГНЕС

БСП ще подновят искането за изслушване на премиера Бойко Борисов в парламента, което стана причина за ескалирането на напрежението в НС и последвалата оставка на председателя му Димитър Главчев. Това каза за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ Александър Симов от БСП:

ГЕРБ го изживяват това като някаква супер сакрална жертва, а всъщност беше съвсем нормално при подобно нещо. В този смисъл смятам, че действието на Димитър Главчев позволява да се нормализира парламентарната атмосфера, но то само по себе си не е достатъчно, трябва да се дадат и други доказателства, че парламентаризмът е важен за ГЕРБ, че те наистина искат да го развиват, а това не са само празни приказки.

В рамките на 5-6 дни ще бъде ясна позицията на БСП и как ще гласува партията по повод предложените изменения на Закона за банковата несъстоятелност (проект внесен от депутатите от ДПС Йордан Цонев, Хамид Хамид и Делян Пеевски), придобил популярност като „Закон за предотвратяване на вторичното разграбване на КТБ“.

Симов коментира решението на БСП да упълномощи Нинова да сложи подписа си сред вносителите на проекта за конституционни промени, с които да отпадне давността за приватизационните престъпления:

Корнелия Нинова ще сложи своя подпис, за да покажем, че ние няма от какво да се притесняваме, а вече в зала ще изразим своята позиция, че подобно нещо, направено по този начин, е супер демагогско, най-малкото заради това, че когато ти правиш да има такава промяна, но твърдиш, че няма да има разваляне на сделки, тогава защо го правиш. Нинова получи мандат да подпише като съвносител тези промени в Конституцията, тъй като, за съжаление, виждаме, че може би те се правят, за да може отново тя да бъде поставена на тезгяха и ще се окаже, че цялата приватизирания в България опира до "Техноимпекс" и нищо друго. Но, липсата на подписа на Корнелия Нинова веднага ще бъде използван в обичайния стил на ГЕРБ да се каже: "Ето, БСП бягат от отговорност, не искат да се разбере какво е миналото".

Симов изтъкна още, че делата с изтекла давност вероятно ще бъдат гледани от същите прокурори, допуснали тази давност да изтече, без да бъдат повдигнати обвинения.

Александър Сиди от „Обединените патриоти“ изтъкна, че групата му гласува против промените в Закона за банковата несъстоятелност, тъй като са писани за конкретен случай. Той изтъкна, че в случая с оставката на председателя на Народното събрание, ГЕРБ са реагирали незабавно за разлика от подхода на БСП в скандални ситуации:

В крайна сметка, когато провокираш някакъв скандал, редно е да направиш същото, което правят и опонентите, за да бъдеш стожер и морален. Така че, когато тръгнем да вдигаме скандали, без значение коя политическа сила е, нека да бъдем на висотата на очакванията и да поемем своята отговорност. В крайна сметка, в българския парламент след всеки един скандал, който е забъркан с печата на ГЕРБ, обикновено човекът бива отстраняван веднага, от другата страна не виждаме същото обаче. Не мисля, че думите на господин Тодоров, който напусна парламента, и думите на професор Христов могат да бъдат тълкувани по различен начин, и двете са обидни, и двете действия трябваше да имат своята съответна реакция....

Симов коментира, че въпросът с оставката на Христов вероятно ще бъде поставен:

Виждаме театралните изпълнения на „Воля“ в парламента и декларациите на господин Марешки, на неговата група, че няма да са в зала докато Иво Христов е там...

Александър Сиди обяви за "абсурдна" и позицията на БСП по отношение на конституционните промени:

Позицията на БСП е абсурдна. Тя е двустранна. От една страна, ще си сложи подписа, за да покаже, че не я е страх от нищо госпожа Нинова, но от друга страна няма да го подкрепи с идеята да не мине, за да не може да бъде разследвана, защото и тя е част от същия този процес. Има, разбира се, много други, които вероятно са правили някакви схеми, защото в крайна сметка в България липсва огромен финансов ресурс, който беше заграбен по време на приватизацията. Наистина се надявам, че това ще мине и в края на краищата тази страница трябва да бъде затворена, защото в българското общество остава усещането, че по време на приватизацията беше разграбен огромен обществен ресурс, който никога няма как да бъде върнат. Разбира се, няма как да бъдат развалени сделките, но тези, които са ги подписали, могат да носят наказателна отговорност, което все пак е някакво възмездие. Аз имам отговор защо на предните промени в Конституцията не беше повдигнат този въпрос -  може би, защото тогава в парламента имаше партии, които навремето са били изключително активни, точно по време на този процес...

Хамид Хамид от ДПС коментира, че партията му първа е предложила промени в Конституцията, с които да отпадне давността за приватизационните престъпления. Наказателната отговорност винаги е лична подчерта той:

При приватизационни сделки, където се установи, че е действала организирана престъпна група с цел да заграби определени активи, в Наказателният кодекс, към момента действащият текст е категоричен, че там следва конфискация на придобитото имущество, така че ако се установи в някои сделки, че има такава престъпна група, биха могли хипотетично да бъдат конфискувани в полза на държавата някои активи.

Оставката на председателя на парламента той коментира така:

За мен казусът с господин Главчев е приключен. Той приключи по достоен начин, затова оставката му беше аплодирана от нашата парламентарна група. Дадохме своята подкрепа за госпожа Караянчева - цялата ни група гласува "за", защото мислим, че е редно най-голямата парламентарна група да излъчи своят председател на Народното събрание, но това право да бъде излъчен председател, кореспондира със своето задължение този председател да е председател на цялото Народно събрание.

Вот на недоверие ще има и той ще бъде внесен „веднага след приемане на бюджета“, категоричен е Хамид, който подчерта, че ДПС искат управление, в което не участват националистически формации, а ДПС няма амбиции да е в управлението. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33