Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокат: Реално няма преки доказателства, че Хасан Ел Хадж Хасан е извършител на атентата в Сарафово

Обвинителният акт е 100 страници, а материалите по делото - 83 тома

Снимка: Красимир Методиев, почетен консул на Израел в България

Няма преки доказателства срещу извършителите на атентата на бургаското летище преди 5 години, при който загинаха петима израелски туристи и българският шофьор Мустафа Кьосов. Това твърди служебният адвокат на обвиняемия Хасан Ел Хадж Хасан Радослав Николов. Обвиняемите за атентата са двама - ливанският емигрант в Канада Хасан ел Хадж Хасан и ливанецът с австралийско гражданство Мелиад Фарах. Четири години продължи разследването на случая, а повече от година не може да бъде даден ход на съдебния процес в Специализирания наказателен съд в София.

След разпоредителното дело на 19-и декември се очаква да бъде даден хода на мегапроцеса, допълни той. Най-късно през януари ще започне съдебното следствие, уточни юристът. Обвинителният акт е 100 страници, а материалите по делото -  83 тома или 24 000 страници, заяви Николов. Николов изброи обвиненията срещу Хасан Ел Хадж Хасан:

Обвинението е, че умишлено е направил опит да умъртви повече от две лица - изброени са всички пострадали. Следващото обвинение е, че, чрез взрив, осъществен чрез самоделно взривно устройство, умишлено е унищожил и повредил имущество със значителна стойност.

В папките по делото има експертизи, които не могат да се видят в нито едно друго дело в страната, каза адв. Николов. Такава е 3D техническата ситуационна експертиза, направена в САЩ, която показва разположението на всеки един от израелските туристи, както и това на терориста в района около взривения автобус. Свършена е огромна по обем работа, изискани и получени са 22 международни справки от 13 държави, но преки доказателства ,че Хасан Ел Хадж Хасан е съучастник в атентата няма, каза още Радослав Николов:

От самото начало, от момента, в който съм се запознал с делото, аз съм напълно наясно, че "Хизбула" нямат нищо общо. Историята за "Хизбула" беше едно изявление на един политик, което се оказа неподкрепено с абсолютно нито едно доказателство по делото, единствено с някакви предположения, вероятно лично негови. Подзащитният ми Хасан Ел Хадж Хасан го свързват с извършването на това престъпление предвид неговото движение в България на определени дати, които съответстват на извършения атентат и също така предвид това, че за него има някакви доста косвени доказателства във връзка с изработването на едни документи. От там нататък няма никакви доказателства. Искам да уточня, че засега това е моето мнение. Засега е минала единствено само фазата на досъдебното производство. Същинското производство е в съдебна фаза. Значи има все още време да бъдат събрани достатъчно доказателства за осъждането на подзащитния ми. Към момента обаче аз категорично считам, че реално няма доказателства, преки, сочещи към това.

Граждански искове за над 200 милиона лева са внесени от близки на загиналите и ранени в атентата. Сред тях е и искът на екскурзовода на израелската група Данка Иванова, която е била на 1 метър от обратната страна на автобуса, когато бомбата е взривена. Тя е получила зуково-проводна глухота, разкъсни рани по цялото тяло и проектил в крака. Пет години по-късно Иванова е обидена на държавата. Тя отказа да говори за случая, но заяви, че до момента никой не я е потърсил да я попита как се чувства. Вече 5 години обикалям по следствени и съдебни зали да давам показания и единственото, което искам, е това дело да приключи, заяви още тя. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Парламентът реши: Давностният срок за сексуални посегателства се увеличава на 35 години

Давностният срок за сексуални престъпления и посегателства срещу деца се увеличава на 35 години. Това реши парламентът, приемайки на второ четене изменения в Наказателния кодекс. Сегашният срок е 20 години. Повишава се и горната граница на наказанията за подобни престъпления. От опозицията възразиха срещу запазването на долната - от 2 години,..

публикувано на 24.04.24 в 13:13
Томислав Дончев, Тома Биков,  Георг Георгиев, Цветомир Паунов от ГЕРБ за регистрация за изборите в ЦИК

ГЕРБ-СДС се регистрира за изборите, иска победа и нормалност

Коалицията ГЕРБ-СДС се регистрира в Централната избирателна комисия (ЦИК) за предстоящите избори 2 в 1 – предсрочни парламентарни и европейски. Изборите са възможност страната ни да има титулярно правителство с ярки политически фигури, което да поема отговорност за управлението, подчерта заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев...

публикувано на 24.04.24 в 13:08

Зърнопроизводителите на нови протести, ако държавата не изпълни подписаното споразумение

Зърнопроизводителите ще излязат на нови протести, ако държавата не изпълни подписаното през февруари споразумение.  Решението е взето на извънредно заседание на Управителния съвет на браншовата организация преди насрочената за 17.00 ч. днес среща в Министерския съвет с 60 земеделски организации.  Освен за пълно изплащане на договорената в споразумението..

публикувано на 24.04.24 в 12:58

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 12:56
Вартануш Топакбашян (в ляво) и Исаак Бохосян в студиото на програма „Христо Ботев“

Вартануш Топакбашян: Желязков не позволи едноминутно мълчание в НС, не било кръгла годишнина

"За България темата "Арменски геноцид" продължава да бъде, меко казано, деликатна и да се вписва в политическата конюнктура . За нас като арменци е разбираемо, но тук говорим за гибелта на 1,5 млн. души. Това е история и не може да бъде статистика, а престъпление, което трябва да се изрече гласно". Това коментира в интервю пред БНР..

публикувано на 24.04.24 в 12:34
Дипломат №1 на ЕС Жозеп Борел по време на дебата в Европарламента, 24 април 2024 г.

Български евродепутати призоваха ЕС към мерки за освобождаване на заложниците на хутите

Български евродепутати призоваха върховния представител по външната политика Жозеп Борел да направи всичко възможно, за да бъдат освободени заложниците на хутите в Червено море, след които и двама българи. Това стана по време на дебат, посветен на безпрецедентната атака на Иран срещу Израел в Европейския парламент в Страсбург. "Директното..

публикувано на 24.04.24 в 12:30

Прощална сесия на ЕП в Страсбург

Над 600 са акредитираните журналисти за финалната пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург. 705 са евродепутатите в този мандат на парламента, над 720 ще бъдат в следващия състав след изборите през юни. Българската група е съставена от 17 депутати. "Много дружелюбна атмосфера. В обсъжданията не се спестяват обвинения, че Европа..

публикувано на 24.04.24 в 12:08