Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС повиши изискванията при лицензиране на банки с приетите промени в Закона за кредитните институции

Предложението на БСП за промени в Търговския закон влязоха в дневния ред на НС

| обновено на 22.11.17 в 14:21
Снимка: БГНЕС

Парламентът повиши изискванията при лицензиране на банки, като прие на първо четене промени в Закона за кредитните институции. Целта е да не се допускат фалити като този на КТБ, както и да се даде допълнителна сигурност за вложителите.  Депутатите от БСП и ДПС заявиха, че ще подкрепят отделни текстове и ще направят допълнителни предложения между двете четения на Закона.

Промените предвиждат БНБ да издава наредби, правила и препоръки за допълнително регулиране на акционерното участие и кредитиране на свързани лица в търговските банки. Ще се въведе изискване банките да предоставят допълнителни данни за действителните собственици на всяко дружество, което притежава квалифицирано дялово участие в банка. С новите текстове се задължават банките да предоставят на БНБ и съответната информация, когато са им станали известни обстоятелства, даващи основание да се смята, че някои акционери пряко или непряко притежават над 50% от капитала ѝ и влияят негативно върху бизнеса ѝ.

Промените включват нови разпоредби за създаване на правен механизъм и за въвеждане на препоръките на Европейския банков орган. Депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова посочи:

Ще доведат до повишаване на изискванията при лицензирането на банки, изследването на свързаните лица при кредитирането от банки, за да не се повтарят случаи от преди няколко години, които разтърсиха държавата. Говоря за случая КТБ.

Депутатът от БСП Румен Гечев е на мнение, че парламентът избързва с промените:

И ние сме съгласни, че трябва да има сериозна преработка на текстовете, защото първият риск е наистина да се даде прекалено голяма власт на отделните подуправители на БНБ и да се намали отговорността на Управителния съвет. Ние около КТБ имахме много сериозни проблеми с това, че определени членове на Управителния съвет на БНБ казаха, че не са чули, не са видели, не са знаели какво става в Банковия надзор. Ние искаме да се промени законът, а в този си вид той не е променен.

Заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев обясни, че Законът се нуждае от преработка:

Основното ни несъгласие е принципно. Това, което Европа приема, това трябва да приемаме и ние, и в сроковете, в които Европа го иска

Управляващите приеха предложението на БСП в дневния ред на Народното събрание да влязат промени в Търговския закон. С тях се цели да се даде възможност работниците да започват сами процедура по несъстоятелност за гарантиране получаването на техните заплати при евентуален фалит на работодателя. Депутатът от "БСП за България" Крум Зарков обоснова искането:

Все още е възможно недобросъвестен работодател да прехвърли своите дялове или фирма на трето лице, което е очевидно неплатежоспособно, и по този начин да ощети, както кредиторите, така и работниците в своето предприятие или фирма. Остава все още запушен достъпът до Фонда за гарантиране на вземането на този тип задължения, защото по Закона трябва да започне процедура по несъстоятелност. По най-различни причини тя не започва навреме, въпреки че работодателят е изпаднал в затруднения и има такова задължение.

Размерът на разплащанията в брой остава 10 хиляди лева. Парламентът не прие предложението на ГЕРБ границата да бъде намалена до 5 хиляди лева. 

Предложението предизвика спорове в пленарната зала при второто четене на Закона за данък върху добавената стойност. Председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова мотивира идеята за намаляване размера на плащанията в брой:
Защото това е поредната мярка за борба със сивата икономика.
Според депутата от БСП Красимир Янков предложението издава безсилие на управляващите за борба със сивия сектор:
Пример за несправянето на изпълнителната власт със сивия сектор. И това е предложението, което хрумва като алиби за това, че няма никакви други мерки.
Павел Шопов от "Обединени патриоти" също се обяви против предложението на ГЕРБ, с мотива, че единствен печеливш ще се окаже банковият сектор:
В крайна сметка, целта е, ако може, през банките и семки да си купуваме.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Промени в Закона за МВР обсъждат депутатите

Парламентът ще разшири правомощията на полицейските органи на Главна дирекция „Гранична полиция“, които ще могат да осъществяват оперативно - издирвателна дейност и разследване на престъпления на територията на цялата страна. Законът за МВР влиза..

публикувано на 22.11.17 в 07:00
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като..

публикувано на 19.04.24 в 22:52