Добринка Табакова: Отправям специален поздрав към слушателите на БНР за юбилея на EBU

Добринка Табакова
Снимка: dobrinka.com

Две световни премиери има в календара си за ноември българската композиторка Добринка Табакова - в Амстердам публиката посрещна с бурен възторг нейния нов Концерт за две пиана и оркестър, написан за братята Артур и Лукас Юсен и оркестър Амстердам Симфониета. Освен в столицата, концертът прозвуча и в други градове на Холандия като Утрехт и Лайден.

На 27 ноември в Лондон пиесата на Добринка Табакова "Orpheus' Comet" (Орфеевата комета) ще открие юбилейния концерт по случай 50-годишнината от първото излъчване на концерт за страните, членуващи в Европейския съюз за радио и телевизия, което поставя началото на международния музикален обмен. Това е и първото произведение, което българката пише в качеството си на резидентен композитор на Концертния оркестър на Би Би Си. Именно този състав ще бъде домакин на празничното събитие, което ще се състои в LSO St Luke's - реставрирана църква от XVIII век, превърната в концертна зала, в която изнася част от специалните си концерти през сезона Лондонския симфоничен оркестър.


Това беше много голяма отговорност, защото всъщност за пръв път се запознаваме музикално едни със други, а и винаги са малко странни тези произведения, които са начални - да се открие програмата с едно кратко, впечатляващо произведение. От една страна искаш да е тържествено, от друга - да не е прекалено фанфарно. Така че трябва внимателно да се обмисли по какъв начин да има заряда в очакване на вечерта, а от друга страна да има и своя форма. Част от поръчката беше, че ще е добре да се вмъкне в произведението и сигналът, който звучи преди всяка програма на EBU, който е взет от началото на операта "Орфей" на Монтеверди -
издаде някои подробности от кухнята Добринка Табакова специално за слушателите на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Тя добави още, че в интервю за Би Би Си, подготвяно да бъде излъчено в паузата на концерта, са я помолили да каже нещо на български език и тя е отправила специален поздрав към слушателите на Българското национално радио.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Концертът по случай 50-годишнината от първото излъчване на концерт за страните, членуващи в Европейския съюз за радио и телевизия, ще бъде предаван пряко от 44 страни - членки на EBU, включително и от програма "Христо Ботев" на БНР на 27 ноември от 21 часа.


Свързани новини

Световна премиера на Добринка Табакова открива юбилейния концерт на Европейския съюз за радио и телевизия

На 27 ноември 1967 година е първото излъчване на концерт за страните, членуващи в Европейския съюз за радио и телевизия, което поставя началото на международния музикален обмен. Участници били Английският камерен оркестър, квартет „Амадеус“ и..

обновено на 25.11.17 в 10:39
ВИЖТЕ ОЩЕ

Орлин Павлов – „Още малко...” в „Нощен Хоризонт”

Орлин Павлов ще представи за първи път на живо новия си албум „Още малко...”, от който е и едноименната песен, превърнала се в хит - част от сериала с негово участие „Скъпи наследници”. Концертът е в зала 1 на НДК на 1 октомври, когато е Световният..

публикувано на 24.09.18 в 15:28
Бедрос и Зорица Папазян и внуците им Давид и Матей (вдясно) пред студиото на предаването „Моето семейство“.

Концерт в памет на маестро Бедрос Папазян

В памет на маестро Бедрос Папазян, напуснал ни това лято на 71-годишна възраст, тази вечер ще има концерт с надлов "Мир и светлина за маестрото". Организатори са Столичната община и Общоарменския благотворителен съюз, под патронажа на посолството на..

публикувано на 23.09.18 в 09:37

Концерт на приятелството между Република Корея и Република България

Посолството на Република Корея в България организира за четвърти път Концерт на приятелството между Република Корея и Република България с участието на мъжки хор „Uangel Voice“ и ансамбъл „Cosmopolitan“от Корея, вокален ансамбъл „Фортисимо“ и квартет..

публикувано на 21.09.18 в 18:35
Вера Немирова репетира

Режисьорката Вера Немирова подготвя откриването на новия сезон в Пражката държавна опера

Пореден престижен ангажимент за българската оперна режисьорка Вера Немирова, този път в Чехия. В края на седмицата Пражката държавна опера открива своя нов сезон с нейна постановка на операта "Фиделио" от Бетовен. Спектаклите са два - в събота и неделя..

публикувано на 21.09.18 в 18:08
Спас Венков и Гуинет Джоунс в

Спомен за тенора Спас Венков

Забележителният български тенор Спас Венков е ярък вагнеров изпълнител от втората половина на ХХ век, пял най-трудните партии от оперите на великия композитор в Байройт с голям успех. За съжаление у нас той е много малко познат - през 1977 година участва..

публикувано на 20.09.18 в 12:55