Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добринка Табакова: Отправям специален поздрав към слушателите на БНР за юбилея на EBU

Добринка Табакова
Снимка: dobrinka.com

Две световни премиери има в календара си за ноември българската композиторка Добринка Табакова - в Амстердам публиката посрещна с бурен възторг нейния нов Концерт за две пиана и оркестър, написан за братята Артур и Лукас Юсен и оркестър Амстердам Симфониета. Освен в столицата, концертът прозвуча и в други градове на Холандия като Утрехт и Лайден.

На 27 ноември в Лондон пиесата на Добринка Табакова "Orpheus' Comet" (Орфеевата комета) ще открие юбилейния концерт по случай 50-годишнината от първото излъчване на концерт за страните, членуващи в Европейския съюз за радио и телевизия, което поставя началото на международния музикален обмен. Това е и първото произведение, което българката пише в качеството си на резидентен композитор на Концертния оркестър на Би Би Си. Именно този състав ще бъде домакин на празничното събитие, което ще се състои в LSO St Luke's - реставрирана църква от XVIII век, превърната в концертна зала, в която изнася част от специалните си концерти през сезона Лондонския симфоничен оркестър.


Това беше много голяма отговорност, защото всъщност за пръв път се запознаваме музикално едни със други, а и винаги са малко странни тези произведения, които са начални - да се открие програмата с едно кратко, впечатляващо произведение. От една страна искаш да е тържествено, от друга - да не е прекалено фанфарно. Така че трябва внимателно да се обмисли по какъв начин да има заряда в очакване на вечерта, а от друга страна да има и своя форма. Част от поръчката беше, че ще е добре да се вмъкне в произведението и сигналът, който звучи преди всяка програма на EBU, който е взет от началото на операта "Орфей" на Монтеверди -
издаде някои подробности от кухнята Добринка Табакова специално за слушателите на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Тя добави още, че в интервю за Би Би Си, подготвяно да бъде излъчено в паузата на концерта, са я помолили да каже нещо на български език и тя е отправила специален поздрав към слушателите на Българското национално радио.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Концертът по случай 50-годишнината от първото излъчване на концерт за страните, членуващи в Европейския съюз за радио и телевизия, ще бъде предаван пряко от 44 страни - членки на EBU, включително и от програма "Христо Ботев" на БНР на 27 ноември от 21 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Световна премиера на Добринка Табакова открива юбилейния концерт на Европейския съюз за радио и телевизия

На 27 ноември 1967 година е първото излъчване на концерт за страните, членуващи в Европейския съюз за радио и телевизия, което поставя началото на международния музикален обмен. Участници били Английският камерен оркестър, квартет „Амадеус“ и..

обновено на 25.11.17 в 10:39
ВИЖТЕ ОЩЕ
Юлия Аткова

Юлия Аткова: Искаме да образоваме комплексни артисти

Нашето желание е да образоваме едни комплексни артисти, хора на изкуството, каза пред БНР Юлия Аткова – директор на Частната професионална гимназия по сценични изкуства и мениджмънт АКАТАМУС. Според нея едно от слабите места в българското..

публикувано на 28.03.24 в 12:10

Стефано Пода постави “Русалка“ в Телавивската опера

Нимфи, сирени, русалки... В повечето случаи присъдата над тези митични същества е като на прекрасни изкусителки на мъже, които искат да ги подмамят и унищожат във водата. Човешките жени ги чувстват конкурентки. Може би първият адвокат, който се опитва..

публикувано на 27.03.24 в 14:54

Предстои II международен балетен конкурс "Сара-Нора Прима"

Започна записването за участие във II издание на международния балетен конкурс “Сара-Нора Прима“, който ще се проведе от 1-ви до 6-и юли на сцената на Бургаската опера . Състезанието ще бъде в три възрастови групи при следния репертоар:..

публикувано на 27.03.24 в 14:17
Емил Минчев

"Светлосянка" – връзка между световете в първия аудиосериал на Емил Минчев

Емил Минчев , когото познаваме като автор и преводач, издаде първия си  аудиосериал . Той се казва  "Светлосянка"  и е определян като зашеметяващо приключение, развиващо се между два свята – този на живите и този на мъртвите. "На преден..

публикувано на 27.03.24 в 10:56
Националните награди за сценични изкуства –

"Икар" в 23 категории тази вечер в Народния театър

Днес отбелязваме Световния ден на театъра.  Тази вечер в Народния театър "Иван Вазов" ще бъдат връчени за 50-и юбилеен път наградите ИКАР. Актрисата Мария Каварджикова ще получи ИКАР за изключителен принос към българския театър, а за чест и..

публикувано на 27.03.24 в 07:36

Поредицата “Опера в киното“ идва в България

На 6-и април в България ще стартира първият сезон на международния проект “Опера в киното” . В салоните на “Синема Сити“ в цялата страна ще имаме възможността да гледаме четири великолепни оперни продукции: от фестивала в Брегенц - “Мадам..

публикувано на 26.03.24 в 18:15

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 23-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: - Представяме предстоящия първи сезон на международната програма “Опера в киното“ в разговор с г-н Ами Елла от..

обновено на 26.03.24 в 17:27