Добринка Табакова: Отправям специален поздрав към слушателите на БНР за юбилея на EBU

Добринка Табакова
Снимка: dobrinka.com

Две световни премиери има в календара си за ноември българската композиторка Добринка Табакова - в Амстердам публиката посрещна с бурен възторг нейния нов Концерт за две пиана и оркестър, написан за братята Артур и Лукас Юсен и оркестър Амстердам Симфониета. Освен в столицата, концертът прозвуча и в други градове на Холандия като Утрехт и Лайден.

На 27 ноември в Лондон пиесата на Добринка Табакова "Orpheus' Comet" (Орфеевата комета) ще открие юбилейния концерт по случай 50-годишнината от първото излъчване на концерт за страните, членуващи в Европейския съюз за радио и телевизия, което поставя началото на международния музикален обмен. Това е и първото произведение, което българката пише в качеството си на резидентен композитор на Концертния оркестър на Би Би Си. Именно този състав ще бъде домакин на празничното събитие, което ще се състои в LSO St Luke's - реставрирана църква от XVIII век, превърната в концертна зала, в която изнася част от специалните си концерти през сезона Лондонския симфоничен оркестър.


Това беше много голяма отговорност, защото всъщност за пръв път се запознаваме музикално едни със други, а и винаги са малко странни тези произведения, които са начални - да се открие програмата с едно кратко, впечатляващо произведение. От една страна искаш да е тържествено, от друга - да не е прекалено фанфарно. Така че трябва внимателно да се обмисли по какъв начин да има заряда в очакване на вечерта, а от друга страна да има и своя форма. Част от поръчката беше, че ще е добре да се вмъкне в произведението и сигналът, който звучи преди всяка програма на EBU, който е взет от началото на операта "Орфей" на Монтеверди -
издаде някои подробности от кухнята Добринка Табакова специално за слушателите на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Тя добави още, че в интервю за Би Би Си, подготвяно да бъде излъчено в паузата на концерта, са я помолили да каже нещо на български език и тя е отправила специален поздрав към слушателите на Българското национално радио.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Концертът по случай 50-годишнината от първото излъчване на концерт за страните, членуващи в Европейския съюз за радио и телевизия, ще бъде предаван пряко от 44 страни - членки на EBU, включително и от програма "Христо Ботев" на БНР на 27 ноември от 21 часа.


Свързани новини

Световна премиера на Добринка Табакова открива юбилейния концерт на Европейския съюз за радио и телевизия

На 27 ноември 1967 година е първото излъчване на концерт за страните, членуващи в Европейския съюз за радио и телевизия, което поставя началото на международния музикален обмен. Участници били Английският камерен оркестър, квартет „Амадеус“ и..

обновено на 25.11.17 в 10:39
ВИЖТЕ ОЩЕ
Долорес О'Риърдън

Необяснима остава причината за смъртта на ирландската певица Долорес О’Риърдън

Вокалистката на The Cranberries (Кранберис) ирландката Долорес О’Риърдън почина на 46-годишна възраст. Безжизненото тяло на звездата е открито в Лондон, където тя е била за записи. Информацията засега е, че смъртта е настъпила внезапно. Все..

публикувано на 16.01.18 в 15:06

Г. Ценов: Трябват спешни мерки за издирване, спасяване и разпространение на българските музикални архиви

Писмо от диригента  Герган Ценов, публикувано неотдавна в социалните мрежи, алармира за сериозен проблем и предизвика разгорещена дискусия сред българските музиканти и изпълнителите на българска класическа музика у нас и по света. Проблемът е..

публикувано на 15.01.18 в 15:41
Кристина Георгиева - Млад музикант на годината 2016

Младата цигуларка Кристина Георгиева се върна на родна сцена

16-годишната Кристина Георгиева е една от големите надежди на българската цигулкова школа. След като получи приза "Млад музикант на годината 2016" в националната анкета на предаването "Алегро виваче" за българския "Музикант на годината" през април 2017 г.,..

публикувано на 11.01.18 в 20:01
Премиерното изпълнение под палката на Павел Герщейн в Кострома, Русия

Светлин Русев осъществи премиера и студиен запис на нов цигулков концерт от Минко Ламбов

Едно ново произведение беше създадено, вдъхновено от таланта на чудесния наш цигулар Светлин Русев - носител на приза "Музикант на годината 2006". Концерт за цигулка и оркестър №1 "Camposelice" от младия композитор Минко Ламбов беше представен пред публика..

публикувано на 11.01.18 в 19:31
Радосвета Бояджиева - първата жена диригент у нас

95 години от рождението на първата жена диригент в България Радосвета Бояджиева

Имаме повод да си припомним първата жена диригент в България - Радосвета Бояджиева. По-възрастните слушатели ще си я спомнят на пулта на Софийската опера, където тя бе неотменно в продължение на 23 години, ще си спомнят колко много спектакли сме..

публикувано на 10.01.18 в 18:37