Добринка Табакова: Отправям специален поздрав към слушателите на БНР за юбилея на EBU

Добринка Табакова
Снимка: dobrinka.com

Две световни премиери има в календара си за ноември българската композиторка Добринка Табакова - в Амстердам публиката посрещна с бурен възторг нейния нов Концерт за две пиана и оркестър, написан за братята Артур и Лукас Юсен и оркестър Амстердам Симфониета. Освен в столицата, концертът прозвуча и в други градове на Холандия като Утрехт и Лайден.

На 27 ноември в Лондон пиесата на Добринка Табакова "Orpheus' Comet" (Орфеевата комета) ще открие юбилейния концерт по случай 50-годишнината от първото излъчване на концерт за страните, членуващи в Европейския съюз за радио и телевизия, което поставя началото на международния музикален обмен. Това е и първото произведение, което българката пише в качеството си на резидентен композитор на Концертния оркестър на Би Би Си. Именно този състав ще бъде домакин на празничното събитие, което ще се състои в LSO St Luke's - реставрирана църква от XVIII век, превърната в концертна зала, в която изнася част от специалните си концерти през сезона Лондонския симфоничен оркестър.


Това беше много голяма отговорност, защото всъщност за пръв път се запознаваме музикално едни със други, а и винаги са малко странни тези произведения, които са начални - да се открие програмата с едно кратко, впечатляващо произведение. От една страна искаш да е тържествено, от друга - да не е прекалено фанфарно. Така че трябва внимателно да се обмисли по какъв начин да има заряда в очакване на вечерта, а от друга страна да има и своя форма. Част от поръчката беше, че ще е добре да се вмъкне в произведението и сигналът, който звучи преди всяка програма на EBU, който е взет от началото на операта "Орфей" на Монтеверди -
издаде някои подробности от кухнята Добринка Табакова специално за слушателите на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Тя добави още, че в интервю за Би Би Си, подготвяно да бъде излъчено в паузата на концерта, са я помолили да каже нещо на български език и тя е отправила специален поздрав към слушателите на Българското национално радио.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Концертът по случай 50-годишнината от първото излъчване на концерт за страните, членуващи в Европейския съюз за радио и телевизия, ще бъде предаван пряко от 44 страни - членки на EBU, включително и от програма "Христо Ботев" на БНР на 27 ноември от 21 часа.


Свързани новини

Световна премиера на Добринка Табакова открива юбилейния концерт на Европейския съюз за радио и телевизия

На 27 ноември 1967 година е първото излъчване на концерт за страните, членуващи в Европейския съюз за радио и телевизия, което поставя началото на международния музикален обмен. Участници били Английският камерен оркестър, квартет „Амадеус“ и..

обновено на 25.11.17 в 10:39
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Д2" представи нова песен и тръгна на турне

Преди дни групата „Д2“ представи нова песен и клип. Тя се казва „Егоист“ и е по музика на „Д2“ и текст на Руши Видинлиев и Митко Кърнев. Режисьор на видеото пък е Алекс Борназ. В него са включени кадри от любовния концерт, който групата изнесе на..

публикувано на 16.03.18 в 17:37

Международният фестивал "Мартенски музикални дни" започва в Русе

За 58-и път тази вечер в Русе ще бъде поставено началото на поредното издание на Международния фестивал "Мартенски музикални дни" - най-старият по рода си фестивал в страната, който се провежда без прекъсване от 1961 година. В рамките на този..

публикувано на 16.03.18 в 08:34
Валя Вербева

Спомен за примабалерината Валя Вербева

На 10 март се навършиха 100 години от рождението на примабалерината на Софийската опера през периода 1940/1950 години на отминалия век - Валя Вербева. Забележителни са превъплъщенията ѝ в балетите “Копелия“, “Бахчисарайски фонтан“, “Лебедово езеро“,..

публикувано на 15.03.18 в 17:30
Веско Ешкенази по време на репетиция с маестро Даниеле Гати

Цигуларят Веско Ешкенази: Гостуването на Кралския Концертгебау оркестър в София е историческо събитие

Едно от най-важните музикални събития за този сезон ще се състои на 30 юни в зала 1 на Националния дворец на културата в София - за първи път българската публика ще се срещне с прочутия Кралски Концертгебау оркестър - Амстердам в целия му блясък...

обновено на 15.03.18 в 12:00
Лилия Илиева

Лили Илиева за днешния концерт на Биг бенда на БНР с музика на Милчо Левиев

Биг бендът на Българското национално радио отбелязва 80-годишния юбилей на легендарния Милчо Левиев с концерт, посветен изцяло на неговата музика. Под диригентството на Антони Дончев музикантите ще изпълнят емблематични пиеси от творчеството на..

публикувано на 15.03.18 в 08:50