Добринка Табакова: Отправям специален поздрав към слушателите на БНР за юбилея на EBU

Добринка Табакова
Снимка: dobrinka.com

Две световни премиери има в календара си за ноември българската композиторка Добринка Табакова - в Амстердам публиката посрещна с бурен възторг нейния нов Концерт за две пиана и оркестър, написан за братята Артур и Лукас Юсен и оркестър Амстердам Симфониета. Освен в столицата, концертът прозвуча и в други градове на Холандия като Утрехт и Лайден.

На 27 ноември в Лондон пиесата на Добринка Табакова "Orpheus' Comet" (Орфеевата комета) ще открие юбилейния концерт по случай 50-годишнината от първото излъчване на концерт за страните, членуващи в Европейския съюз за радио и телевизия, което поставя началото на международния музикален обмен. Това е и първото произведение, което българката пише в качеството си на резидентен композитор на Концертния оркестър на Би Би Си. Именно този състав ще бъде домакин на празничното събитие, което ще се състои в LSO St Luke's - реставрирана църква от XVIII век, превърната в концертна зала, в която изнася част от специалните си концерти през сезона Лондонския симфоничен оркестър.


Това беше много голяма отговорност, защото всъщност за пръв път се запознаваме музикално едни със други, а и винаги са малко странни тези произведения, които са начални - да се открие програмата с едно кратко, впечатляващо произведение. От една страна искаш да е тържествено, от друга - да не е прекалено фанфарно. Така че трябва внимателно да се обмисли по какъв начин да има заряда в очакване на вечерта, а от друга страна да има и своя форма. Част от поръчката беше, че ще е добре да се вмъкне в произведението и сигналът, който звучи преди всяка програма на EBU, който е взет от началото на операта "Орфей" на Монтеверди -
издаде някои подробности от кухнята Добринка Табакова специално за слушателите на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Тя добави още, че в интервю за Би Би Си, подготвяно да бъде излъчено в паузата на концерта, са я помолили да каже нещо на български език и тя е отправила специален поздрав към слушателите на Българското национално радио.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Концертът по случай 50-годишнината от първото излъчване на концерт за страните, членуващи в Европейския съюз за радио и телевизия, ще бъде предаван пряко от 44 страни - членки на EBU, включително и от програма "Христо Ботев" на БНР на 27 ноември от 21 часа.


Свързани новини

Световна премиера на Добринка Табакова открива юбилейния концерт на Европейския съюз за радио и телевизия

На 27 ноември 1967 година е първото излъчване на концерт за страните, членуващи в Европейския съюз за радио и телевизия, което поставя началото на международния музикален обмен. Участници били Английският камерен оркестър, квартет „Амадеус“ и..

обновено на 25.11.17 в 10:39
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сцена от операта „Джоконда“

Габриела Георгиева: винаги съм усещала Джоконда много близка до сърцето си

„Джоконда е интересен образ, едно прелестно създание, певица и танцьорка, улична артистка. Много чист, много истински човек. И тя остава такъв човек, въпреки всички препятствия и предизвикателства, които се изпречват пред нея. Когато Джоконда..

публикувано на 13.12.18 в 18:25

Гастрол на Македонската опера на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора

Македонската опера и балет в Скопие гостува за първи път на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора със спектакъл на „Севилският бръснар“ . Оперният шедьовър на Джоакино Росини беше представен в нов прочит на австрийската..

публикувано на 13.12.18 в 18:05

Любомир Кутин: Аргументацията за съкращенията в Благоевградската камерна опера не е добра

Месец декември започна с „изтичане на информация“ в социалните медии за предстоящо закриване на Камерната опера в Благоевград. „Много моля хората, които непрекъснато пускат слухове и използват социалните мрежи като вид медия, да не създават изкуствено..

публикувано на 13.12.18 в 17:37

„Лучия ди Ламермур” на Театър Реал Мадрид от програмата на OperaVision

Ако имате желание да  чуете едно великолепно изпълнение на операта „Лучия ди Ламермур“ от Гаетано Доницети, горещо ви препоръчвам видеозаписа на спектакъла на Мадридския оперен театър Реал, включен в платформата OperaVision, и то да го направите в..

публикувано на 13.12.18 в 14:12

In Between

„In Between" /„По средата”/ са озаглавили своя първи съвместен спектакъл двама от най-интересните млади хореографи у нас - Ангелина Гаврилова и Филип Миланов. Представлението възниква от създаването на два дуета - миниатюри от двамата..

публикувано на 13.12.18 в 12:50