Добринка Табакова: Отправям специален поздрав към слушателите на БНР за юбилея на EBU

Добринка Табакова
Снимка: dobrinka.com

Две световни премиери има в календара си за ноември българската композиторка Добринка Табакова - в Амстердам публиката посрещна с бурен възторг нейния нов Концерт за две пиана и оркестър, написан за братята Артур и Лукас Юсен и оркестър Амстердам Симфониета. Освен в столицата, концертът прозвуча и в други градове на Холандия като Утрехт и Лайден.

На 27 ноември в Лондон пиесата на Добринка Табакова "Orpheus' Comet" (Орфеевата комета) ще открие юбилейния концерт по случай 50-годишнината от първото излъчване на концерт за страните, членуващи в Европейския съюз за радио и телевизия, което поставя началото на международния музикален обмен. Това е и първото произведение, което българката пише в качеството си на резидентен композитор на Концертния оркестър на Би Би Си. Именно този състав ще бъде домакин на празничното събитие, което ще се състои в LSO St Luke's - реставрирана църква от XVIII век, превърната в концертна зала, в която изнася част от специалните си концерти през сезона Лондонския симфоничен оркестър.


Това беше много голяма отговорност, защото всъщност за пръв път се запознаваме музикално едни със други, а и винаги са малко странни тези произведения, които са начални - да се открие програмата с едно кратко, впечатляващо произведение. От една страна искаш да е тържествено, от друга - да не е прекалено фанфарно. Така че трябва внимателно да се обмисли по какъв начин да има заряда в очакване на вечерта, а от друга страна да има и своя форма. Част от поръчката беше, че ще е добре да се вмъкне в произведението и сигналът, който звучи преди всяка програма на EBU, който е взет от началото на операта "Орфей" на Монтеверди -
издаде някои подробности от кухнята Добринка Табакова специално за слушателите на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Тя добави още, че в интервю за Би Би Си, подготвяно да бъде излъчено в паузата на концерта, са я помолили да каже нещо на български език и тя е отправила специален поздрав към слушателите на Българското национално радио.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Концертът по случай 50-годишнината от първото излъчване на концерт за страните, членуващи в Европейския съюз за радио и телевизия, ще бъде предаван пряко от 44 страни - членки на EBU, включително и от програма "Христо Ботев" на БНР на 27 ноември от 21 часа.


Свързани новини

Световна премиера на Добринка Табакова открива юбилейния концерт на Европейския съюз за радио и телевизия

На 27 ноември 1967 година е първото излъчване на концерт за страните, членуващи в Европейския съюз за радио и телевизия, което поставя началото на международния музикален обмен. Участници били Английският камерен оркестър, квартет „Амадеус“ и..

обновено на 25.11.17 в 10:39
ВИЖТЕ ОЩЕ
Орлин Павлов

Орлин Павлов: Новият албум трябва да е факт през лятото

Новата песен на Орлин Павлов е "Пълно презареждане”. В интервю за предаването "Хоризонт за вас" той разказа какъв е екипът зад тази песен: "Композитор е Крум Георгиев. В аранжимента участват Боян Ангелов, Милен Кукошаров. Текстът е..

публикувано на 22.06.18 в 18:28

Гергана Русекова за големия оперен концерт в памет на доц. Констанца Вачкова

На 29 юни 2018 г. в Софийската опера ще се състои голям оперен концерт в памет на доц. Констанца Вачкова. В интервю за предаването "Хоризонт за вас" Гергана Русекова, солист от Националната опера, разказа: "Посвещаваме концерта на доц...

публикувано на 22.06.18 в 17:24
Зефира Вълова

Отзвук от "Музикант на годината 2017": Цигуларката Зефира Вълова, отличена за нейната активна творческа дейност

В поредица ви срещаме с новите носители на награди в националната анкета "Музикант на годината 2017" на предаването за класическа музика "Алегро виваче" по програма "Хоризонт". Церемонията по награждаването се състоя на 7май 2018 година в Първо..

публикувано на 21.06.18 в 20:22
Иво Върбанов

Отзвук от "Музикант на годината 2017": Албум с музика на Димитър Ненов е "Музикален проект на годината"

В поредица ви срещаме с новите носители на награди в националната анкета "Музикант на годината 2017" на предаването за класическа музика "Алегро виваче" по програма "Хоризонт". Церемонията по награждаването се състоя на 7май 2018 година в Първо студио..

публикувано на 21.06.18 в 20:00
Николай Димитров

Отзвук от "Музикант на годината 2017": Пианистът Николай Димитров с наградата "Олга Камбурова"

В поредица ви срещаме с новите носители на награди в националната анкета "Музикант на годината 2017" на предаването за класическа музика "Алегро виваче" по програма "Хоризонт". Церемонията по награждаването се състоя на 7май 2018 година в Първо..

публикувано на 21.06.18 в 19:21