Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всяка трета жена в ЕС е била жертва на насилие, почти всяка четвърта българка - на домашно насилие

84 жертви на домашно насилие са потърсили помощ в Търговищко от началото на 2017 г.

| обновено на 25.11.17 в 15:24
Снимка: БГНЕС

Тази вечер емблематични сгради в света ще бъдат осветени в оранжево в подкрепа на международната кампания на ООН срещу насилието над жени. В София, по инициатива на Зонта Интернешънъл, Националният дворец на културата ще свети в оранжев цвят. 

Във Великотърново в оранжево ще бъде осветена крепостта Царевец.

Всяка трета жена в ЕС е била жертва на някаква форма на насилие, съобщава  анализ на Евростат. У нас почти всяка четвърта българка  е била жертва на някакъв вид домашно насилие,  най-често сексуално.
84 жертви на домашно насилие от петте общини на област Търговище са потърсили помощ от началото на годината досега. Това съобщиха от Асоциация "Ная" по повод световната инициатива "16 дни на активни действия срещу насилието основано на пола". 

Според Нина Николова от Асоциация "Ная" 90 процента от пострадалите са жени и деца, което амбицира екипа да продължи активната си работа не само по време на кампанията.

Това означава да продължим психологическото, социалното консултиране на пострадали от домашно насилие, да продължим да предоставяме юридическо консултиране, да водим дела по Закона за защита от домашно насилие, както и да затвърждаваме и разширяваме съвместната си работа с останалите институции по случаи на домашно насилие, обясни Николова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

5% от обажданията на телефон 112 са за домашно насилие

Пет процента от всички обаждания към спешния телефон 112 се отнасят за случаи на домашно насилие. Тенденцията е устойчива за деветте години, откакто съществува единният номер. Това съобщи Елена Паскалева , директор на център 112 в Кърджали, по време на..

публикувано на 25.11.17 в 04:28

В Кризисния център към "Самаряни" в Стара Загора започват дни в подкрепа на жертвите на насилие

В Кризисния център за настаняване на жени и деца жертви на насилие и трафик към Сдружение „Самаряни“  в Стара Загора са настанени 3 жени и 2 деца. За 14 години, от съществуването на центъра, закрила и подслон са потърсили около 600 жени и деца...

публикувано на 24.11.17 в 12:46
ВИЖТЕ ОЩЕ
Спасени от бреговата охрана мигранти на о-в Тенерифе

Мадрид изтегля от Канарските острови непълнолетни мигранти

Испанското централно правителство се съгласи с регионалното правителство на Канарските острови да преразпредели в други автономни общности около 2500 непридружени непълнолетни мигранти. Договорката бе постигната на среща между министрите на двете..

публикувано на 23.04.24 в 10:35

БСП се регистрира за предсрочните избори и евровота

Коалиция "БСП за България" се регистрира за предстоящите парламентарни и европейски избори и внесе 10 хиляди подписа. Лидерът на БСП Корнелия Нинова подчерта, че тръгват в тази кампания, за да печелят доверие на гората. На първи май БСП ще обяви..

публикувано на 23.04.24 в 10:31

Схема за фалшиви шофьорски книжки разбиха в Гърция

Уволнения и разследване за издаване на фалшиви шофьорски книжки и изнудване на граждани се провежда в гръцката област Атика. 50 висши служители на министерството на транспорта са отстранени и се разследват за подкуп, съобщи областният..

публикувано на 23.04.24 в 10:12

ЕП гласува резолюция за бързо освобождаване на кораба "Галакси лийдър"

Случаят с българите, отвлечени от йеменските хути, ще бъде сред темите в пленарната зала на Европейския парламент тази седмица. В резолюция, която ще се гласува в Страсбург, се изисква Европейският съюз да се включи активно в усилията за..

публикувано на 23.04.24 в 10:05
Елена Йончева

ДПС – Благоевград номинира Елена Йончева за евродепутат

Елена Йончева е номинирана за евродепутат на заседание на областния съвет на ДПС в Благоевград, потвърди за БНР председателят му Ведат Хюсеин и уточни, че тя е от гражданската квота.  Делян Пеевски отново е водач на листата за предсрочните..

публикувано на 23.04.24 в 09:56

Петър Кърджилов: Иванчева и Петрова бяха "сготвени" от същата ОПГ, която се повтаря при Нотариуса и Еврото

Навършиха се 6 години от показния арест на кмета на столичния Район "Младост" Десислава Иванчева и на нейната заместничка Биляна Петрова. В Президентството са внасяни молби за помилване на Иванчева и Петрова. "Те бяха "сготвени" с пачки в..

публикувано на 23.04.24 в 09:56

След двете починали бебета в Кюстендилско няма нови случаи на коклюш

Няма новорегистрирани случаи на коклюш в Кюстендилска област и от началото на годината те остават 8.  Това сочи официалната информация на РЗИ, предоставена на областния управител инж. Александър Пандурски. Две новородени от кюстендилския кв...

публикувано на 23.04.24 в 09:55