Антоанета Тончева: Мораториумът върху реимбурсирането на новите лекарства е групова безотговорност

Част от отпадащите 17 медикамента се прилагат успешно по света
Снимка: БГНЕС

Базирайки се на финансови, а не на медицински анализи, парламентът гласува на второ четене едногодишен мораториум върху заплащането от Касата на нови лекарства. Това накара недоволните от решението да организират протест на 9 декември от 11 ч. на площад Народно събрание в София, тъй като според тях мораториумът е пагубно решение, че те няма да имат достъп до утвърдени по света вече и действащи диагностични и терапевтични процедури, за да се спестят 25 млн. лв. от бюджета на НЗОК.
За предаването "Хоризонт до обед" Антоанета Тончева – генетик, който се занимава с молекулярна и медицинска генетика в Германия – определи гласуването като "групова безотговорност", която касае хиляди човешки съдби.

Никъде в Закона и в съответните правилници и наредби не е записано кои заболявания и кои пациенти попадат под тези ограничения и каква е точно причината. Много лесно е да напишеш фразите "Нови диагностични и терапевтични процедури" и да кажеш, че мораториумът ще важи само за 2018 година, като през 2018 може да се гласува подобно нещо, което да важи за следващата, за по-следващата... Става дума и за това, че има множество заболявания, не всички от които обаче са редки.
Тук говорим за пациенти с автоимунни заболявания, които са изключително много и разнообразни по вид – като ревматоидния артрит, с изключително острата му форма, която се проявява в детска и тинейджърска възраст, говорим за рецидивиращи онкологични заболявания, какъв е например меланомът – рак на кожата, говорим за рядко и неизличимо онкологично заболяване, какъвто е мултипленият миалом, за рецидивиращ рак на гърдата – и така мога да изброявам часове наред различни видове заболявания. Всички тези хора, за които надеждата за подобряване качеството на живот, продължаване продължителността на живота, не с месеци, а с години, базирано на нови видове медикаменти и терапевтични схеми, които се разработват по света и вече са действащи и доказано ефективни, всички тези пациенти ще бъдат лишени от достъпа до този вид терапия поради простата причина, че, първо, няма да се реимбурсира от Здравната каса, и второ, производителите няма да имат интерес да поддържат пазар на такъв вид медикаменти в България, защото те са прекалено скъпи, за да могат хората да ги платят от джоба си.

Аз смятам, че много се бъркат понятията "нови" и "експериментални". Тази теза в момента се опитват управляващите ни да я насаждат в обществото. Както и се опитват да поведат една битка между оригинални медикаменти и генерични...

Тончева подчерта, че отказвайки на пациентите достъп до определени медикаменти, държавата ги принуждава да станат контрабандни вносители на лекарства и да живеят в постоянен ужас какво ще се случи с пратката или с тях. 

Част от тези 17 медикамента, които всъщност изпадат от бюджета, те са абсолютно нови за България, но са вече действащи и работещи по света и всъщност досега лечение на заболяванията на пациентите, които биха се ползвали от тези медикаменти, реално не е било прилагано. Например за остра, неконтролируема форма на астма. 

Интервюто на Валерия Николова с Антоанета Тончева можете да чуете от звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама души са загинали при катастрофа на военен самолет в Тунис

Двама военни са загинали, след като военен самолет се разби в район близо до авиобазата Сфакс в Тунис, съобщава Ройтерс. Според първоначални данни самолетът е паднал по време на нощно учение, заяви управителят на областта, който пристигна на мястото на катастрофата.

публикувано на 24.04.18 в 03:55
инцидента в Торонто

Идентифицираха нападателя в Торонто

Задържаният нападател с микробус срещу пешеходци в Торонто бе идентифициран. Това е 25-годишният Алек Минасиан, съобщиха канадските медии. Все още не са известни мотивите за нападението. Полицията в Торонто обяви, че очаква продължително разследване. 9 души е потвърденият брой на загиналите при безпрецедентното за Торонто нападение срещу..

публикувано на 24.04.18 в 03:32

Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги в Община Перник е отменена от съда

Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги в Община Перник е отменена от съда. Присъдата е потвърдена от ВАС. Наредбата е приета при множество допуснати съществени нарушения на административно производствените правила, е само един от мотивите на магистратите. С отмяната на наредбата, от 12 април, местните..

публикувано на 24.04.18 в 01:59
Велико Търново

Във Велико Търново започна изграждането на безплатен паркинг за 10 автобуса и 80 леки автомобила

Във Велико Търново започна изграждането на безплатен паркинг за 10 автобуса и 80 леки автомобила. Съоръжението е под крепостта „Царевец“, а инвестицията е 350 000 лева по програмата „Региони в растеж“. Паркингът ще заработи това лято. Наказателният паркинг в подножието на крепостта „Царевец“ се разширява значително и става безплатна зона за..

публикувано на 24.04.18 в 01:54

Германската армия очаква да получи нови оръжия

Германската армия очаква да получи нови оръжия за стотици милиони евро след критиките, че не е добре оборудвана, предаде ДПА. Според вестниците "Ханделсблат" и "Билд" списък на министерството на отбраната включва 18 поръчки, всяка на стойност над 25 милиона евро. Оръжията, които се очаква да получи армията, включват 18 нови ракетни установки..

публикувано на 24.04.18 в 01:44