Антоанета Тончева: Мораториумът върху реимбурсирането на новите лекарства е групова безотговорност

Част от отпадащите 17 медикамента се прилагат успешно по света
БГНЕС

Базирайки се на финансови, а не на медицински анализи, парламентът гласува на второ четене едногодишен мораториум върху заплащането от Касата на нови лекарства. Това накара недоволните от решението да организират протест на 9 декември от 11 ч. на площад Народно събрание в София, тъй като според тях мораториумът е пагубно решение, че те няма да имат достъп до утвърдени по света вече и действащи диагностични и терапевтични процедури, за да се спестят 25 млн. лв. от бюджета на НЗОК.
За предаването "Хоризонт до обед" Антоанета Тончева – генетик, който се занимава с молекулярна и медицинска генетика в Германия – определи гласуването като "групова безотговорност", която касае хиляди човешки съдби.

Никъде в Закона и в съответните правилници и наредби не е записано кои заболявания и кои пациенти попадат под тези ограничения и каква е точно причината. Много лесно е да напишеш фразите "Нови диагностични и терапевтични процедури" и да кажеш, че мораториумът ще важи само за 2018 година, като през 2018 може да се гласува подобно нещо, което да важи за следващата, за по-следващата... Става дума и за това, че има множество заболявания, не всички от които обаче са редки.
Тук говорим за пациенти с автоимунни заболявания, които са изключително много и разнообразни по вид – като ревматоидния артрит, с изключително острата му форма, която се проявява в детска и тинейджърска възраст, говорим за рецидивиращи онкологични заболявания, какъв е например меланомът – рак на кожата, говорим за рядко и неизличимо онкологично заболяване, какъвто е мултипленият миалом, за рецидивиращ рак на гърдата – и така мога да изброявам часове наред различни видове заболявания. Всички тези хора, за които надеждата за подобряване качеството на живот, продължаване продължителността на живота, не с месеци, а с години, базирано на нови видове медикаменти и терапевтични схеми, които се разработват по света и вече са действащи и доказано ефективни, всички тези пациенти ще бъдат лишени от достъпа до този вид терапия поради простата причина, че, първо, няма да се реимбурсира от Здравната каса, и второ, производителите няма да имат интерес да поддържат пазар на такъв вид медикаменти в България, защото те са прекалено скъпи, за да могат хората да ги платят от джоба си.

Аз смятам, че много се бъркат понятията "нови" и "експериментални". Тази теза в момента се опитват управляващите ни да я насаждат в обществото. Както и се опитват да поведат една битка между оригинални медикаменти и генерични...

Тончева подчерта, че отказвайки на пациентите достъп до определени медикаменти, държавата ги принуждава да станат контрабандни вносители на лекарства и да живеят в постоянен ужас какво ще се случи с пратката или с тях. 

Част от тези 17 медикамента, които всъщност изпадат от бюджета, те са абсолютно нови за България, но са вече действащи и работещи по света и всъщност досега лечение на заболяванията на пациентите, които биха се ползвали от тези медикаменти, реално не е било прилагано. Например за остра, неконтролируема форма на астма. 

Интервюто на Валерия Николова с Антоанета Тончева можете да чуете от звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

KС ще се произнесе на 23 януари по казуса с оставката на Делян Добрев

Конституционният съд ще се произнесе на 23 януари, вторник, по подадената, но отхвърлена от Народното събрание оставка на депутата от ГЕРБ Делян Добрев .  Koнcтитyциoнните съдии отхвърлиха жалбата на омбудсмана Мая Манолова по казуса с чacтично гарантираното зapaбoтeнo тpyдoвo възнaгpaждeниe. Само четирима  от съдиите подкрепиха искането..

обновено на 16.01.18 в 15:08

Отпада частичното бедствено положение в Пазарджик, обявено заради кризата с отпадъците

След 17 часа днес отпада частичното бедствено положение в Пазарджик, което беше обявено в края на миналата година заради кризата с боклука. Общината е сключила договор с новия оператор на регионалното депо да битови отпадъци. Изпълнител по  петгодишния договор са две фирми с регистрации l София и Русе. Освен Пазарджик, съоръжението ще обслужва още..

публикувано на 16.01.18 в 14:49

Доц. Ивайло Кожухаров: Над 70 хиляди души годишно у нас умират от сърдечно-съдови заболявания

България е на първо място по смъртност вследствие на сърдечно-съдови заболявания. Това съобщи съсловното сдружение по кардиостимулация, като се позова на данни на Европейската сърдечна асоциация. Над 70 хиляди души годишно у нас умират от сърдечно-съдови заболявания, посочи доц. Ивайло Кожухаров от Националната кардиологична болница. В 80%  от..

публикувано на 16.01.18 в 14:47

Японската телевизия издаде фалшиво предупреждение за изстреляна от Северна Корея ракета

Японската държавна телевзия Ен Ейч Кей издаде фалшива тревога за изстреляна от Северна Корея ракета, съобщи Ройтерс. Новината беше коригирана в рамките на няколко минути, но все още не е ясно как се е стигнало до отправянето на фалшивото предупреждение.  Преди два дни обявена погрешка от хавайските власти тревога за предстоящо нападение с балистична..

публикувано на 16.01.18 в 14:38

Убиха Оливер Иванович - един от лидерите на сръбската общност в Косово

Българският премиер Бойко Борисов категорично осъди убийството на един от сръбските политически лидери в Косово Оливер Иванович .  В разговор със сръбски си колега Ана Бърнабич по повод убийството в Косово, премиерът Борисов е подчертал, че политическите цели се постигат с политически средства . Бърнабич е информирала българския си колега..

обновено на 16.01.18 в 14:24