Увеличаването на лихвения процент за банките се отрази и върху нивото на международните валутни резерви

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Увеличаването на лихвения процент за банките се отрази и върху нивото на международните валутни резерви. Това става ясно от месечния икономически преглед, изготвян от Министерството на финансите.

През октомври банките съобщиха, че от БНБ са увеличили лихвата върху свръхрезервите до минус 0,6 на сто.

Международните валутни резерви са 22,2 млрд. евро към края на октомври, което е с 9,5 на сто по-малко спрямо септември. От Министерството на финансите коментират, че това се дължи основно на банковите резерви, които се свиват с близо 31%. 

Това отразява и прилагането на по-висок отрицателен лихвен процент върху свръхрезервите на банките, коментират експертите от министерството.

Те допълват, че другият фактор, влияещ върху намаляването на международните валутни резерви, е месечното изменение на банкнотите и монетите в обращение. 

От месечния анализ се вижда и тенденцията за намаляване на външния държавен дълг. При вътрешния обаче има леко покачване.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Петролът поскъпна на международните пазари

Петролът поскъпна днес на международните пазари с повече от долар за барел, след като най-големият производител – Саудитска Арабия, призова за орязване на добивите с 1 милион барела дневно, предаде АФП. Цената на американския лек суров петрол се повиши над 61 долара, а на „Брент“ – над 71 долара. Днешното поскъпване е минимално на фона..

публикувано на 12.11.18 в 17:32

Рязко поскъпване на горивата спрямо миналата година отчете и Гърция

По данни на Централната статистическа служба в Гърция, цените на горивата са се повишили рязко в сравнение с миналата година.  Средната цена на бензина е с 10% по-висока, а цената на природния газ се е покачила с над 16%. Шокиращо е увеличението и при нафтата за отопление – с 22%. Колите, които са на дизел, зареждат при цена по-скъпа с 15% спрямо..

публикувано на 12.11.18 в 16:49

Рекордно изтичане на руски капитали в чужбина

Чистото изтичане на капитали от Русия в чужбина за периода януари-октомври 2018 е 42,2 милиарда долара, съобщава „Ведомости“, позовавайки се на Руската централна банка. Спрямо същия период на предходната година това е увеличение от точно три пъти. Около половината от изтекъл навън руски капитал е за погасяване на външни дългове, а с другата..

публикувано на 12.11.18 в 16:11
Министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на труда и социалната политика Бисер Петков на заседанието на Междуведомствения съвет за кадрите в туризма

Бисер Петков: Над 7800 са регистрираните сезонни работници от трети страни в туризма през летния сезон

Над 7800 са регистрираните сезонни работници от трети страни в туризма през летния сезон, съобщи Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.  Според Министъра на туризма Николина Ангелкова, за зимния сезон, подобно на летния, отново има сериозен недостиг на кадри в сектора.  Над два пъти ръст на регистрираните сезонни работници в..

обновено на 12.11.18 в 16:05

Проверяват ЧЕЗ заради проблемите с електрозахранването в някои столични квартали

Министерството на енергетиката започна извънредна проверка на „ЧЕЗ Разпределение България" заради проблемите с електрозахранването в столичните квартали Панчарево и Горубляне, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Заради честото прекъсване на тока жителите на тези райони многократно излизаха на протести през последните две години.  От..

публикувано на 12.11.18 в 13:59