БАН и Селскостопанската академия готови за нови протести

Снимка: БГНЕС

Синдикатите в Българската академия на науките и Селскостопанската академия обявиха готовност за поредица от протестни действия, ако не бъде изпълнено искането им за допълнително финансиране на двете академии още през тази година.

В декларация до президента, правителството и представителството на Европейската комисия те настояват от излишъка и резерва на Министерския съвет да бъдат предоставени 38 милиона лева на БАН и 13 милиона за Селскостопанската академия.

Председателят на федерация "Техническа индустрия, наука и информатика" към КТ "Подкрепа" Здрачво Здравчев каза за "Хоризонт":

Очакваме едноседмичен отговор и се подготвяме за протестни действия. Ние можем да извадим хората на улицата, но това явно не стряска управляващите, и затова обмисляме нови форми. Още повече, че за протестите решение е взело и Общото събрание на БАН.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Нено Димов

Правителството обсъжда наемането на международен консултант за договора на “Юлен“

По предложение на екоминистъра Нено Димов, правителството обсъжда възможностите да наеме международен независим консултант, който да анализира концесионния договор на “Юлен“ и допуснатите в него грешки. Международен консултант ще се търси, след като преди две седмици правителството възложи на Нено Димов да преговаря с "Юлен" АД за промяна..

публикувано на 19.12.18 в 14:22
Иван Тотев

Кметът на Пловдив: Няма да се разфасоват прасета на площада

Кметът на Пловдив Иван Тотев обяви, че категорично няма да се разфасоват прасета на площада в центъра на Пловдив на 26 декември, когато Общината организира празник за пловдивчаните и гостите на града. Вчера на сесия на Общинския съвет Тотев отправи покана за празнична почерпка с две прасета на площад „Стефан Стамболов“. След..

публикувано на 19.12.18 в 13:54
Джордж Сорос

"Файненшъл таймс" определи Джордж Сорос за личност на годината

Американският финансист Джордж Сорос беше определен за Личност на годината от британския в. "Файненшъл таймс" заради своята "активна позиция и либерално виждане за света".  "Той е знаменосецът на либералната демокрация и отвореното общество. Тези идеи победиха в Студената война. Днес те са под обсада от всички страни - от Русия на Владимир Путин до..

публикувано на 19.12.18 в 13:42
Виктория Костадинова, Йоана Пенева и Стелиан Николов

Деца получиха грамоти за връщане на намерени 1000 лева

Три деца от Велико Търново бяха наградени днес от директора на Областната дирекция на МВР старши комисар Димитър Машов за проявена доблест и висока гражданска позиция. 11-годишните ученици намериха и предадоха в полицията чанта с лични документи и валута на обща стойност хиляда лева. Преди седмица петокласниците от СУ „Емилиян Станев“..

публикувано на 19.12.18 в 13:29

Епидемичен взрив на варицела в Перник

Епидемичен взрив на варицела е регистриран в основно училище „Иван Рилски” в Перник, съобщи районната здравна инспекция. Заболели са 23 деца, като 19 от случаите са в периода от 10 до 16 декември. Децата са  във възрастовата група от 6 до 11 години и се лекуват амбулаторно.

публикувано на 19.12.18 в 13:25