БАН и Селскостопанската академия готови за нови протести

Снимка: БГНЕС

Синдикатите в Българската академия на науките и Селскостопанската академия обявиха готовност за поредица от протестни действия, ако не бъде изпълнено искането им за допълнително финансиране на двете академии още през тази година.

В декларация до президента, правителството и представителството на Европейската комисия те настояват от излишъка и резерва на Министерския съвет да бъдат предоставени 38 милиона лева на БАН и 13 милиона за Селскостопанската академия.

Председателят на федерация "Техническа индустрия, наука и информатика" към КТ "Подкрепа" Здрачво Здравчев каза за "Хоризонт":

Очакваме едноседмичен отговор и се подготвяме за протестни действия. Ние можем да извадим хората на улицата, но това явно не стряска управляващите, и затова обмисляме нови форми. Още повече, че за протестите решение е взело и Общото събрание на БАН.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Крал Фелипе Шести

Зетят на испанския се яви в затвора, за да изтърпи присъда

Зетят на испанския крал Иняки Урдангарин,  съден на пет години и десет месеца за злоупотреба с държавни средства, се е явил за изтърпяване на наказанието си, съобщиха испанските власти. Съпругът на инфантата Кристина е отишъл сутринта в затвора в Бриева, на стотина километра северно от Мадрид.   По информация на вестник "Паис" зетят на Фелипе Шести е..

публикувано на 18.06.18 в 10:53
Разрушения от военни действия през 2017 г. в източната сирийска провинция Дейр аз Зур, където в нощта срещу понеделник бяха нанесени въздушни удари срещу проправителствени бойци.

Удари в Източна Сирия убили 38 проправителствени бойци

Почти 40 чужди бойци, съюзници на режима в Сирия, са били убити при въздушни удари в нощта срещу понеделник край източната границаца на страната с Ирак, предаде АФП, позовавайки са на мониторингова организация. Базираният във Великобритания Сирийски център за човешките права, който твърди, че разполага с източници на терен, съобщи, че..

публикувано на 18.06.18 в 10:50

Десетокласник събира и дарява хиляди книги за читалища

Десетокласник събира и дарява хиляди книги за читалища.  Кирил Балдев живее в център за настаняване в с. Звъничево и учи в елитната математическа гимназия „Константин Величков“ в Пазарджик. Момчето, лишено от родителски грижи, е сред най-големите дарители на книги в Пазарджик и региона.  Първото си голямо дарение е направил преди 3 години, когато..

публикувано на 18.06.18 в 10:35
Иняки Урдангарин напуска съд в Палма се Майорка миналата седмица, където получи заповедта за влизане в затвора.

Зетят на испанския крал влезе в затвора

Зетят на испанския крал Фелипе VI влезе днес в затвора, след като загуби обжалването по получена присъда за корупция, съобщи АФП, позовавайки се на испанските затворнически власти. Иняки Урдангарин (50 г.) - съпругът на испанската принцеса Кристина, влезе в затвора в Бриева, на стотина километра северно от Мадрид около 8 часа местно време,..

публикувано на 18.06.18 в 10:32

В Ловеч започва седмица, посветена на Димитър Димов

С изложба и прожекции на филми в Ловеч започва седмица, посветена на живота и делото на българския писател и учен проф. Димитър Димов. На официална церемония тази вечер ще бъде връчена и националната литературна награда на негово име, чиито носител тази година  е писателката Павлина Павлова. Кореспондентът ни Пламен Христов информирае  регионалната..

публикувано на 18.06.18 в 10:22