Юл. Николова: Форумът в София дефинира регионалното сътрудничество като елемент от евроинтеграцията на Западните Балкани

Юлиана Николова
Снимка: БГНЕС
Това, което ми направи силно впечатление и искам да подчертая е, че на този форум тук, в София, се говореше за регионалното сътрудничество и регионалната интеграция като елемент от европейската интеграция на страните от Западните Балкани, тоест не е алтернативата регионална интеграция за сметка на отлагането във времето на европейската интеграция на държавите от Балканите, а като инструмент в подкрепа на това тази интеграция да се случи по-бързо, отколкото я планират Европейската комисия и големите държави - членки на Съюза, каза в ефира на "Хоризонт" Юлиана Николова, директор на портал "Европа", в коментар  във връзка с провеждания в столицата форум на високо равнище за Западните Балкани.

По повод предложения финансов инструмент, чрез който Световната банка ще подпомогне реализирането на проекти за инфраструктурни връзки на балканските държави, Николова отбеляза, че:

Той ще подпомогне държавите да се подготвят в по-голяма степен и по-бързо за членство в Европейския съюз.


Този форум създаде условията за това България да има по-висок глас по време на своето председателство по отношение на интеграцията на Балканите в Евросъюза
, подчерта още Юлиана Николова, като акцентира и на това, че хоризонтът за еврочленството на балканските държави е дълъг и на практика действа обезкуражаващо за тях. По отношение на Македония тя отбеляза:


Страните, които участват в Берлинския процес, който е също така процес за регионална интеграция, предвиждат, че перспективата за Македония за членство е 2030 година. 2030-а от хоризонта на 2017-а е прекалено далеч, тя не е мотивираща, а напротив - дезангажираща перспектива за членство.


В този смисъл искрено се надявам този процес (
на регионална интеграция - бел. ред.), защитавайки интересите и на България, и на всички балкански държави (на всички Балкански, не говоря за държавите от Западните Балкани) да ускори интеграцията в ЕС. Защото не бива да забравяме, че ЕС е създаден с идеята да служи на мира - на мира на първо място, на стабилността и сигурността в Европа.  В този смисъл без Западните Балкани нито едно от тези три неща не може да бъде осъществено, обобщи Николова. Тя подчерта още, че за реализирането на инфраструктурните проекти, които са общи за Балканския регион, отделните страни трябва да отделят средства и от националните си бюджети, но парите не са единственият фактор:

Парите няма да решат, парите могат - тези, които Световната банка предлага, те могат да създадат условия, всичко останало обаче зависи от нас и не бива да се чака, за да се свържем със страните от Балканите, не бива да се чакат европейските пари - защото, както се казва, срамно е в известна степен, за да летиш до Скопие или до Сараево, или до Любляна да трябвало да минаваш през Виена или е през някъде другаде.


Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.
Свързани новини

Борисов: Интеграцията на Западните Балкани е възможна чрез изграждането на пътища, жп линии, коридори

Световната банка е готова да финансира инфраструктурната свързаност на страните от Западните Балкани с до 200 милиона долара. Това обяви в София изпълнителния директор на финансовата институция Кристалина Георгиева .   По покана на премиерът..

обновено на 07.12.17 в 12:22
Бойко Борисов

Премиерът Борисов и Световната банка започват инициатива за интеграцията на Западните Балкани

Премиерът Бойко Борисов и Световната банка започват инициатива в подкрепа на интеграцията на Западните Балкани. Главният изпълнителен директор на банката Кристалина Георгиева е в София и ще участва в четвъртък в конференцията на високо ниво, която..

публикувано на 06.12.17 в 17:09
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министърът на вътрешните работи на Великобритания Саджид Джавид

Работниците от ЕС няма да имат автоматично право да работят във Великобританя след Брекзит

Нискоквалифицираните работници от страни от ЕС няма повече да имат автоматично право да работят във Великобритания след Брекзит, съгласно новите имиграционни правила, които ще бъдат публикувани днес. Министърът на вътрешните работи Саджид Джавид..

публикувано на 19.12.18 в 13:29

Общински и частни музеи също могат да извършват идентификация на културни ценности

Право да извършват идентификация на културни ценности вече ще имат общински и частни музеи, определени със заповед на министъра на културата. Това предвиждат приетите от парламента промени в Закона за културното наследство. Няма да подлежат на..

публикувано на 19.12.18 в 13:12
Правителството прехвърля управлението на болница

Правителството е готово да прехвърли управлението на болница "Лозенец" на Софийския университет

Кабинетът иска да прехвърли управлението на правителствена  болница „Лозенец“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Това стана ясно от думите на премиера в началото на днешното правителствено заседание. За целта парламентът трябва да..

обновено на 19.12.18 в 12:30
Теменужка Петкова

Министър Петкова: "Булгартрансгаз" и ЕСО остават под шапката на БЕХ

Двете преносни дружества – "Булгартрансгаз" и Електроенергийният системен оператор, ще останат под шапката на Българския енергиен холдинг. Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова, която коментира казаното вчера от..

публикувано на 19.12.18 в 12:17
Румен Радев

Президентът наложи вето върху разпоредби от промените в Наказателния кодекс

Държавният глава Румен Радев упражни правомощието си и върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, с които се изменят норми в Наказателно-процесуалният кодекс. С тях се..

обновено на 19.12.18 в 12:04