Юл. Николова: Форумът в София дефинира регионалното сътрудничество като елемент от евроинтеграцията на Западните Балкани

Юлиана Николова
БГНЕС
Това, което ми направи силно впечатление и искам да подчертая е, че на този форум тук, в София, се говореше за регионалното сътрудничество и регионалната интеграция като елемент от европейската интеграция на страните от Западните Балкани, тоест не е алтернативата регионална интеграция за сметка на отлагането във времето на европейската интеграция на държавите от Балканите, а като инструмент в подкрепа на това тази интеграция да се случи по-бързо, отколкото я планират Европейската комисия и големите държави - членки на Съюза, каза в ефира на "Хоризонт" Юлиана Николова, директор на портал "Европа", в коментар  във връзка с провеждания в столицата форум на високо равнище за Западните Балкани.

По повод предложения финансов инструмент, чрез който Световната банка ще подпомогне реализирането на проекти за инфраструктурни връзки на балканските държави, Николова отбеляза, че:

Той ще подпомогне държавите да се подготвят в по-голяма степен и по-бързо за членство в Европейския съюз.


Този форум създаде условията за това България да има по-висок глас по време на своето председателство по отношение на интеграцията на Балканите в Евросъюза
, подчерта още Юлиана Николова, като акцентира и на това, че хоризонтът за еврочленството на балканските държави е дълъг и на практика действа обезкуражаващо за тях. По отношение на Македония тя отбеляза:


Страните, които участват в Берлинския процес, който е също така процес за регионална интеграция, предвиждат, че перспективата за Македония за членство е 2030 година. 2030-а от хоризонта на 2017-а е прекалено далеч, тя не е мотивираща, а напротив - дезангажираща перспектива за членство.


В този смисъл искрено се надявам този процес (
на регионална интеграция - бел. ред.), защитавайки интересите и на България, и на всички балкански държави (на всички Балкански, не говоря за държавите от Западните Балкани) да ускори интеграцията в ЕС. Защото не бива да забравяме, че ЕС е създаден с идеята да служи на мира - на мира на първо място, на стабилността и сигурността в Европа.  В този смисъл без Западните Балкани нито едно от тези три неща не може да бъде осъществено, обобщи Николова. Тя подчерта още, че за реализирането на инфраструктурните проекти, които са общи за Балканския регион, отделните страни трябва да отделят средства и от националните си бюджети, но парите не са единственият фактор:

Парите няма да решат, парите могат - тези, които Световната банка предлага, те могат да създадат условия, всичко останало обаче зависи от нас и не бива да се чака, за да се свържем със страните от Балканите, не бива да се чакат европейските пари - защото, както се казва, срамно е в известна степен, за да летиш до Скопие или до Сараево, или до Любляна да трябвало да минаваш през Виена или е през някъде другаде.


Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.
Свързани новини

Борисов: Интеграцията на Западните Балкани е възможна чрез изграждането на пътища, жп линии, коридори

Световната банка е готова да финансира инфраструктурната свързаност на страните от Западните Балкани с до 200 милиона долара. Това обяви в София изпълнителния директор на финансовата институция Кристалина Георгиева .   По покана на премиерът..

обновено на 07.12.17 в 12:22
Бойко Борисов

Премиерът Борисов и Световната банка започват инициатива за интеграцията на Западните Балкани

Премиерът Бойко Борисов и Световната банка започват инициатива в подкрепа на интеграцията на Западните Балкани. Главният изпълнителен директор на банката Кристалина Георгиева е в София и ще участва в четвъртък в конференцията на високо ниво, която..

публикувано на 06.12.17 в 17:09
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мартин Шулц и Ангела Меркел

Без крайно решение за кабинет приключи първата среща между Меркел и Шулц

С половинчат резултат приключи в Берлин първата среща на лидерите на консервативния блок ХДС/ХСС на канцлера Ангела Меркел със социалдемократическата партия на Мартин Шулц за съставяне на ново правителство. Решение се очаква в петък, когато ще заседава..

публикувано на 13.12.17 в 23:56
Тереза Мей

Тереза Мей загуби ключов вот за Брекзит

Британският премиер Тереза Мей претърпя унизителна загуба в Камарата на общините след като депутатите подкрепиха поправка, позволяваща на парламента да има заключителна дума по сделката за Брекзит.  Депутатите гласуваха с 309 гласа "за" срещу 305..

публикувано на 13.12.17 в 21:54

Могерини: Новата европейска политика за сигурност се очертава като втори по размер военен бюджет в света

Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че новата европейска политика за сигурност се очертава като втори по размер военен бюджет в света, но предупреди: В Европа имаме голям опит,..

публикувано на 13.12.17 в 21:50
Израелски войници претърсват палестинец на пропускателен пункт на Западния бряг

Израелските служби за сигурност осуетиха опит за отвличане на израелец от членове на "Хамас"

Израелските служби за сигурност съобщиха, че са задържали трима членове на палестинското ислямистко движение "Хамас", които планирали да отвлекат израелец на окупирания Западен бряг, предаде Франс прес. Тримата се готвели да осъществят плана си в..

публикувано на 13.12.17 в 21:39
Реджеп Ердоган

Ердоган заяви, че САЩ не могат повече да бъдат посредник между Израел и палестинците

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че САЩ не могат повече да бъдат посредник в усилията за слагане край на израело-палестинския конфликт след решението им да признаят Йерусалим за столица на Израел, предаде Ройтерс. Отсега нататък не може..

публикувано на 13.12.17 в 21:37